ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στα 6 τρισ. δολάρια οι ζημιές από κυβερνοεπιθέσεις στις επιχειρήσεις μέχρι το 2021

Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως με τις επιχειρήσεις να πρέπει να επενδύσουν αλλιώς κινδυνεύουν να ζημιωθούν οικονομικά αλλά και θα πληγεί η φήμη τους.

Η απειλή των κυβερνοεπιθέσεων για πρώτη φορά κατατάσσεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως σύμφωνα με έρευνα Allianz Risk Barometer 2020 του ομίλου Allianz. Το 39% των ειδικών και επιστημόνων από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που υπάρχει για τις επιχειρήσεις, ενώ αναγκαίες είναι οι επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας καθώς αλλιώς οι επιχειρήσεις μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστιες ζημιές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Νίκος Γρηγοριάδης, Chief Information Security Officer της Allianz Ελλάδος, δηλώνει πως πριν από επτά χρόνια οι κυβερνοεπιθέσεις ήταν στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κινδύνων για τις επιχειρήσεις και μόλις 6% των συμμετεχόντων τις είχαν κατατάξει στην 1η θέση.

Όπως αναφέρει ο κ. Γρηγοριάδης, οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι πρόβλημα μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων σε ανεπτυγμένες χώρες. Τα τελευταία χρόνια οι χάκερς έχουν στραφεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε χώρες οι οποίες, λόγω περιορισμένης δυνατότητας επενδύσεων, αλλά και χαμηλής ευαισθητοποίησης των πολιτών, είναι πιο ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις.

Σύμφωνα με την ΑΟΝ, διεθνή πάροχο υπηρεσιών cybersecurity, μέχρι το 2021 οι ζημιές από κυβερνοεπιθέσεις θα ανέλθουν παγκοσμίως στα 6 τρισ. δολάρια.

Ο κ. Γρηγοριάδης εκτιμά ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζεται να επενδύσουν περισσότερο, σε σύγχρονες τεχνολογίες. Όπως σημειώνει, αν το συγκεκριμένο κόστος επένδυσης φαίνεται υψηλό, οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλογιστούν το πολλαπλάσια υψηλό κόστος το οποίο θα κληθούν να καλύψουν, εάν πέσουν θύματα κυβερνοεπίθεσης, καθώς θα ζημιωθούν όχι μόνο οικονομικά αλλά θα πληγεί και η φήμη τους με ανυπολόγιστο χρόνο αποκατάστασης.

Οι κυβερνοαπειλές είναι όλο και πιο σύνθετες και εξυπνότερες, ενώ ταυτόχρονα τα πληροφοριακά συστήματα των επιχειρήσεων που χρήζουν προστασίας αυξάνονται εκθετικά σε αριθμό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζεται να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών τους υποδομών και στην αγορά σύγχρονων συστημάτων ανίχνευσης και αποτροπής των κυβερνοαπειλών παράλληλα και με τη βοήθεια του Υπεύθυνου Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων (Information Security Officer), ο οποίος θα αναλάβει τον σχεδιασμό του συστήματος θωράκισης του οργανισμού και την εκπαίδευση της διοίκησης και όλου του ανθρώπινου δυναμικού του.

Είναι επιβεβλημένη επίσης η ανάπτυξη κουλτούρας ευαισθητοποίησης για την κυβερνοασφάλεια (information security awareness), συνδυαστικά με τη σχετική εκπαίδευση, έτσι ώστε και οι πολίτες να θωρακίσουν την προσωπική τους δραστηριότητα στο διαδίκτυο, αλλά και οι οργανισμοί να προστατευτούν από τα λάθη μεμονωμένων χρηστών, τη συνηθέστερη δηλαδή περίπτωση έκθεσης σε κυβερνοαπειλές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως η χώρα πρέπει να παράγει Τεχνητή Νοημοσύνη και όχι μόνο να την καταναλώνει, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα κόμβο καινοτομίας και διακίνησης δεδομένων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή υπερ - υπολογιστή στην Ελλάδα

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπέρ- υπολογιστή ARIS, εκτελώντας 60 δισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο και θα είναι από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη.
semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα να μπει στην αγορά των ημιαγωγών

Το Ευρωπαϊκό Chips Act αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε να προλάβει το τραίνο της καινοτομίας και να ηγηθεί στην παγκόσμια αγορά, και η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό.
internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αναβαθμίζεται το δίκτυο οπτικών ινών των ελληνικών πανεπιστημίων

Σύμφωνα με την πράξη «Ήφαιστος» θα εγκατασταθούν στα ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας περισσότεροι από 2.800 μεταγωγείς Ethernet και περισσότεροι από 80 δρομολογητές τελευταίας γενιάς