Η Apple μπορεί προς το παρόν να συνεχίσει τις πωλήσεις των smartwatches της στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του αμερικανικού εφετείου να αναστείλει την απαγόρευση εισαγωγής των συσκευών που είχε επιβάλει κυβερνητική επιτροπή, μετά από διαμάχη για πατέντες σχετικά με την τεχνολογία ιατρικής παρακολούθησης.
Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε καταθέσει επείγον αίτημα, ζητώντας από το Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ να σταματήσει τη διαταγή της αμερικανικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (ITC), η οποία είχε αποφανθεί ότι η Apple είχε παραβιάσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Masimo.
Ο τομέας wearables, home and accessory της Apple, όπου περιλαμβάνεται το Apple Watch, τα ακουστικά AirPods και άλλα προϊόντα, απέφερε έσοδα ύψους 8,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας.
Σε μια απόφαση τεσσάρων παραγράφων την Τετάρτη, το εφετείο δήλωσε ότι θα σταματήσει την απαγόρευση, ενώ εξετάζει την αίτηση της Apple για μια πιο μακροπρόθεσμη παύση κατά τη διάρκεια της εφετειακής διαδικασίας. Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία στην ITC μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για να απαντήσει στο αίτημα της Apple.
Την Τρίτη, η εταιρεία δήλωσε στο δικαστήριο ότι η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ εξετάζει κατά πόσον οι επανασχεδιασμένες εκδόσεις των ρολογιών της παραβιάζουν τις πατέντες της Masimo και μπορούν να εισαχθούν. Η τελωνειακή υπηρεσία έχει ορίσει ως ημερομηνία-στόχο την 12η Ιανουαρίου για την απόφασή της, δήλωσε η Apple.
Μια οριστική απόφαση θα μπορούσε να κοστίσει σε κάθε εταιρεία εκατομμύρια δολάρια και ενδεχομένως να αναγκάσει σε διακανονισμό ή σε κάποιου είδους τεχνολογική παράκαμψη από την Apple, όπως ανέφεραν αναλυτές. Η Masimo αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε την πλήρη σειρά Apple Watch στους πελάτες εγκαίρως για το νέο έτος», ανέφερε η Apple σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι «τα Apple Watch Series 9 και Apple Watch Ultra 2, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας οξυγόνου αίματος, θα είναι και πάλι διαθέσιμα για αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στα Apple Stores».
Η ITC απαγόρευσε τις εισαγωγές και τις πωλήσεις ρολογιών Apple Watches με τεχνολογία ανάγνωσης των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Ξεκινώντας με το μοντέλο Series 6 το 2020, η Apple συμπεριέλαβε μια λειτουργία παλμικού οξύμετρου στα έξυπνα ρολόγια της.
Η Masimo κατηγόρησε την Apple ότι προσέλαβε τους υπαλλήλους της, έκλεψε την τεχνολογία της παλμικής οξυμετρίας και την ενσωμάτωσε στα ρολόγια του τεχνολογικού κολοσσού. Η Apple έχει ασκήσει ανταγωγή, αποκαλώντας τις νομικές ενέργειες της Masimo «ελιγμό που θα ανοίξει το δρόμο» για το δικό της ανταγωνιστικό έξυπνο ρολόι.
Η Apple είχε διακόψει τις πωλήσεις των επηρεαζόμενων συσκευών από την ιστοσελίδα της και τα σημεία λιανικής πώλησης την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της απόφασης της ITC. Παρέμειναν διαθέσιμες σε καταστήματα λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Best, Costco και Walmart. Η απαγόρευση δεν επηρέασε το Apple Watch SE, ένα λιγότερο ακριβό μοντέλο χωρίς παλμικό οξύμετρο. Τα ρολόγια που είχαν πωληθεί προηγουμένως δεν επηρεάστηκαν επίσης από την απαγόρευση.
«Η Apple μπορεί εύκολα να αναπτύξει το δικό της λογισμικό παρακολούθησης του αίματος, είναι απλώς θέμα χρόνου ... Το κόστος ανάπτυξης λογισμικού δεν είναι κάτι που θα είναι πολύ ανησυχητικό για μια εταιρεία τόσο πλούσια όσο η Apple», δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής οικονομολόγος μακροοικονομικών της Equiti Capital.
«Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι αυτό δεν είναι πολύ καλή δημοσιότητα για την Apple, καθώς υποδηλώνει ότι η Apple κλέβει τεχνολογία από τους ανταγωνιστές αντί να αναπτύσσει τη δική της. Η Apple πολεμάει αυτή τη μήνυση περισσότερο με το βλέμμα στο τι σημαίνει για τα μελλοντικά της προϊόντα που φοριούνται για την υγεία και όχι για το συγκεκριμένο κομμάτι λογισμικού παρακολούθησης του οξυγόνου του αίματος», συμπλήρωσε.