ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
startup-technology
Φώτο: Shutterstock

Η χρυσή εντεκάδα των ελληνικών startups που εξαγοράστηκαν μέσα στο 2023

Από την οικογένεια Ανιέλι η μεγαλύτερη εξαγορά. Σημαντικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ: Cisco, Dell, Intel, και Hewlett Packard Enterprise απέκτησαν ελληνικές καινοτόμες εταιρείες, επιβεβαιώνοντας την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος.

Παρά την κρίση που έχει προκαλέσει στο παγκόσμιο οικοσύστημα των startups η αύξηση των επιτοκίων, πλήττοντας τις χρηματοδοτήσεις και τις μεγάλες επενδυτικές κινήσεις, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις κατάφεραν να συγκεντρώσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με 11 εξαγορές να σημειώνονται το 2023 και με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups έρχεται από τις ΗΠΑ και τους τεχνολογικούς κολοσσούς Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel να ολοκληρώνουν επιτυχημένες εξαγορές εντός του 2023. Το αμερικανικό ενδιαφέρον εξάλλου για τις ελληνικές startup είχε φανεί και τα προηγούμενα χρόνια, με Microsoft και Meta να προχωρούν σε σημαντικές κινήσεις.

Το μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει και το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων και των φορολογικών κινήτρων για τη δημιουργία ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για ξένους επενδυτές και διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ποιες είναι οι 11 startup που εξαγοράστηκαν το 2023

Augmenta

Η Augmenta των Γ. Βαρβαρέλη και Δ. Ευαγγελόπουλου αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη εξαγορά της φετινής χρονιάς καθώς πέρασε στη CNH Industrial της οικογένειας Ανιέλι αντί 103 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2023, φέρνοντας την όχι μόνο στην κορυφή για το 2023 αλλά και στην τρίτη θέση των κορυφαίων exit ελληνικών startup.

Από το 2018 η Augmenta παρέχει σε αγρότες πολλών γεωγραφικών περιοχών προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση των εισροών σε καλλιέργειες και την ανάλυση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και συνεργαζόταν με τη CNH Industrial και τη θυγατρική της, Raven. Η συνεργασία τους ενισχύθηκε το 2021 όταν η CNH Industrial απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Augmenta.

Marine Traffic

Αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά της χρονιάς τον Φεβρουάριο του 2023, χωρίς το ποσό να γνωστοποιηθεί. Ωστόσο, όπως εκτιμάται από το Found.ation το ποσό εξαγοράς από την Kpler, ήταν τέτοιο ώστε να την φέρει όχι μόνο στη δεύτερη θέση του 2023 αλλά και ανάμεσα στα 10 κορυφαία exits ελληνικών startup.

Από την ίδρυσή της το 2007, η MarineTraffic με έδρα την Αθήνα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλιακής βιομηχανίας παρέχοντας ευρέως προσβάσιμες πληροφορίες και τα αναλυτικά στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Η Marine Traffic είναι κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών εντοπισμού πλοίων και ναυτιλιακών πληροφοριών, αφιερωμένη στη δημιουργία αξιοποιήσιμων πληροφοριών. Συνεργάζεται στενά με τα κορυφαία λιμάνια, τις ναυτιλιακές εταιρείες και τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους του κόσμου, σε έργα αφιερωμένα στη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Deep Sea

Η DeepSea εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Nabtesco με έδρα την Ιαπωνία, η οποία ήταν επενδυτής και μέτοχος της εταιρείας από το 2021, με το ποσό να μην δημοσιεύεται αλλά βρέθηκε και αυτή στην κορυφαία δεκάδα των ελληνικών exits.

Είναι μια εταιρεία ναυτιλιακής τεχνολογίας που ειδικεύεται στην παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της απόδοσης των πλοίων. Τα τεχνητής νοημοσύνης προϊόντα της βοηθούν τους πελάτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων για να γίνουν πιο αποδοτικοί, να επιτύχουν τους στόχους τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Arrikto

Η Arrikto, εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό Hewlett Packard Enterprise για άγνωστο ποσό. Ιδρύθηκε το 2015 από τους Κωνσταντίνο Βενετσανόπουλο και Βαγγέλη Κούκη με την έδρα της και το τμήμα έρευνας ανάπτυξης στην Αθήνα και διατηρεί γραφεία στη Silicon Valley.

Η ελληνική startup προσφέρει εργαλεία για γρήγορη και ευέλικτη ανάπτυξη εφαρμογών υπολογιστικής μάθησης (Machine Learning) για επιχειρήσεις, οργανισμούς και επιστήμονες δεδομένων. Πριν εξαγοραστεί από την Hewlett Packard Enterprise, είχε πελάτες σε 17 χώρες και είχε αντλήσει 14 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση.

OilX

Η OilX εξαγοράστηκε τον Φεβρουάριο από τη βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects, που παρέχει ανάλυση των ενεργειακών αγορών για επενδύσεις και συναλλαγές. Η ελληνική startup συνδυάζει τεχνητή νοημοσύνη, δορυφορικά δεδομένα, ναυτιλιακά δεδομένα και στατιστικές από τελωνεία κι επίσημους φορείς για να παρέχει στους χρήστες της μια ακριβέστερη εικόνα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας προσφέροντας ένα ψηφιακό δίδυμο της αλυσίδας εφοδιασμού σε πραγματικό χρόνο.

Η πλατφόρμα καλύπτει όλα τα στοιχεία της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, από τα κοιτάσματα και το δεξαμενόπλοιο ή τον αγωγό μέχρι το σημείο όπου φτάνει και μεταφέρεται στα διυλιστήρια. Η γκάμα προϊόντων της OilX σήμερα καλύπτει αργό πετρέλαιο, διυλισμένα προϊόντα, βιοκαύσιμα και NGL.

Code BGP

Η Code BGP είναι spin-off του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και ιδρύθηκε από τους Ξενοφώντα Δημητρόπουλο, Βασίλειο Κοτρώνη και Λευτέρη Μανασσάκη που είναι διακεκριμένοι ερευνητές, δημιουργοί λογισμικού ανοιχτού κώδικα και στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των υποδομών Διαδικτύου.

Η ελληνική startup που εξαγοράστηκε από την Cisco, ξεκίνησε πριν δυο χρόνια με στόχο να συμβάλλει στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών που πραγματοποιούν καθημερινά οι διαχειριστές δικτύων στο BGP ώστε να αυξήσουν τον έλεγχο στα δίκτυά τους και να επιτύχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας και μεγαλύτερη ασφάλεια, αρχικά για το δίκτυό τους και κατ' επέκταση για το ίδιο το Διαδίκτυο.

Seervision

Η Seervision ξεκίνησε το 2016 με σκοπό να προσθέσει νοημοσύνη σε κάθε ρομποτική κάμερα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βίντεο, είτε πρόκειται για δημιουργικά, τεχνικά ή ζωντανά βίντεο. Εξαγοράστηκε από την αμερικανική Q-SYS τον Ιούλιο.

Το λογισμικό της Seervision μπορεί να ελέγχει πολλαπλές κάμερες με κατακόρυφη περιστροφική κίνηση (pan-tilt-zoom) (PTZ) μέσω ομαλών κινήσεων broadcast ποιότητας που ανταγωνίζονται τις δυνατότητες των καμερών που χειρίζονται άνθρωποι, παρέχοντας έτσι μια πλήρη εμπειρία συνεργασίας και θέασης.

Aquanetix

Η Aquanetix ιδρύθηκε το 2015 και έχει αναπτύξει ένα cloud software διαχείρισης υδατοκαλλιέργειας που προσφέρει βαθιές γνώσεις για τις λειτουργίες των ιχθυοτροφείων. Η ελληνική startup που εξαγοράστηκε από την αμερικανική Innovasea λειτουργεί μια πλατφόρμα βασισμένη στο σύννεφο για βελτιστοποιημένη διαχείριση της υδατοκαλλιέργειας, η οποία περιλαμβάνει συνεχή υποστήριξη, ενημερώσεις επιδόσεων και εξατομικευμένες αναφορές.

InAccel

Αποτελεί από τις τελευταίες εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά, καθώς πέρασε στα χέρια της Intel που συνεργάζονταν εδώ και καιρό. H InAccel είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού για εφαρμογές όπως η μηχανική μάθηση, η μηχανική όραση και οι εφαρμογές βιο-πληροφορικής.

Η InAccel παρέχει έτοιμες βιβλιοθήκες για επιταχυντές (FPGAs) στο cloud, βοηθώντας τις εταιρείες να αυξήσουν την απόδοση των εφαρμογών τους και παράλληλα να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας στο cloud, το οποίο εξαρτάται άμεσα από το χρόνο χρήσης των πόρων.

Mist.io

Αποτελεί από τα πλέον «μυστηριώδη» deals του 2023 καθώς δεν γνωστοποιήθηκε το ποσό εξαγοράς από την αμερικανική Dell και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση. Η ελληνική startup δημιουργεί μια πλατφόρμα διαχείρισης πολλαπλών νεφών η οποία επιτρέπει μια ενιαία διεπαφή για την εκτέλεση κοινών διαχείρισης, όπως παροχή, ενορχήστρωση, παρακολούθηση, αυτοματοποίηση και ανάλυση κόστους.

Kineo

Αποτελεί τη μοναδική εγχώρια συναλλαγή καθώς εξαγοράστηκε από την Instacar τον Απρίλιο. Η Kineo δημιούργησε μια πλατφόρμα ευέλικτης ιδιοκτησίας για μικροκινητικότητα επιτρέποντας σε ιδιώτες και εταιρείες να πληρώνουν ένα μηνιαίο τέλος για να  έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το όχημα της επιλογής τους με βάση τις ανάγκες τους και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την οδήγησή του.

Υποχώρησαν οι χρηματοδοτήσεις το 2023

Το 2023 το ελληνικό οικοσύστημα κατάφερε να αντέξει τις αναταράξεις και περισσότερες από 70 εταιρείες κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 24,5%, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη αναμένεται μείωση 38%. Μείωση παρατηρείται και στο κομμάτι της χρηματοδότησης σε πρώιμα στάδια (pre-seed & seed) σε σχέση με το 2022.

Το 2023 σημειώθηκε σημαντική συμμετοχή της τάξης του 33% από επενδυτικά σχήματα με έδρα την Αμερική σε ελληνικές startups. Συνολικά, το 78% των επενδύσεων προήλθαν από το εξωτερικό. Στο 42% των επενδυτικών γύρων συμμετείχαν angel επενδυτές, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Ως προς τους τομείς στους οποίους οι επενδυτές επέλεξαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους το 2023, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι startups που επικεντρώνονται στις τεχνολογίες λιανικού εμπορίου (RetailTech), τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αγροτικής τεχνολογίας (AgriTech), σε αντιστοιχία με τις παγκόσμιες τάσεις.

Φέτος, EdgeQ, Causaly και Instacar ξεχώρισαν, συγκεντρώνοντας όχι μόνο σημαντική χρηματοδότηση, αλλά κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η EdgeQ, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 70,7 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις πέντε χρόνια από την ίδρυσή της, σηματοδοτώντας μια ταχεία άνοδο στην κορυφή. Αν και όχι από Έλληνες ιδρυτές, η εταιρεία πρόκειται να εδραιώσει παρουσία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου έχει εξασφάλισε επενδύσεις από ελληνικά VCs.

Οι Causaly και Instacar, που ιδρύθηκαν το 2018, συμπλήρωσαν την κορυφαία τριάδα στις χρηματοδοτήσεις για το 2023, έχοντας συγκεντρώσει 56,88 εκατ. ευρώ και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η Hack the Box, που ακολουθεί, ξεχωρίζει επίσης με 52,14 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν φέτος, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Trucksters με 33 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες ελληνικές startups «μάζεψαν» πάνω από 1 δισ. δολ. στο εννεάμηνο

Το ελληνικό οικοσύστημα άντεξε στη δύσκολη διετία των υψηλών επιτοκίων και... βλέπει φως από το 2025 με τη μείωση. Νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσε 35 εκατ. δολ., ενώ καταγράφονται επτά εξαγορές.
startup_funding
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επενδυτικό κενό στις ελληνικές startups, ελπίδες για πακέτο 1,5 δισ. ευρώ

Μείωση της χρηματοδότησης καταγράφηκε το 2023 λόγω των υψηλών επιτοκίων, αλλά και σημαντικά deals με μεγάλες πολυεθνικές. Αναπτυξιακή Τράπεζα και ιδιωτικά κεφάλαια φέρνουν πόρους 1,5 δισ. το 2024.
startup_funding
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα fund που επενδύουν εκατομμύρια σε ελληνικές εταιρείες startup

Έως και 2.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατηγοριοποιούνται ως νεοφυείς και μέχρι το τέλος του 2020 οι 106 είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Ποια είναι τα fund που πρωταγωνιστούν στην παροχή κεφαλαίων.
startup_funding
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων για τις startups, ποιες άντλησαν τα περισσότερα

Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ άντλησαν το 2021 οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, ποσό υπετριπλάσιο του αντίστοιχου για το 2020, ενώ ο αριθμός των εταιρειών που βρήκαν πρόσβαση σε κεφάλαια αυξήθηκε κατά 30%.