ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Στην Αττική η επένδυση της Google για τη δημιουργία νέων data center

Για το 2025 μεταφέρει τις εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία τριών data center στη χώρα ο τεχνολογικός κολοσσός, ενώ δίνει προτεραιότητα στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για το Δημόσιο.

Καθ' οδόν βρίσκεται η επένδυση της Google στην Ελλάδα για τη δημιουργία τριών data center, με τις εξελίξεις να μεταφέρονται για το 2025. Ο τεχνολογικός κολοσσός που έκλεισε 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα βάζει στο επίκεντρο για τη χώρα τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Πριν από 1,5 χρόνο είχε πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Google στη χώρα, που εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 2,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας και θα δημιουργήσει περίπου 20.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Στελέχη της Google ανέφεραν, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 15 χρόνια της παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Αττικής.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πραγματοποίησε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας και τη γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου. Στην εκδήλωση επιβεβαιώθηκε η ισχυρή δέσμευση του κολοσσού στην Ελλάδα, με τα στελέχη του να διαβεβαιώνουν ότι η επένδυση των data center συνεχίζεται βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η Google.

Ειδικότερα, η κυρία Αντωνάκου επισήμανε την πρόθεση της Google να εντείνει τους επενδυτικούς ρυθμούς της στην Ελλάδα, στον τομέα του Cloud και της Τεχνητής Νοημοσύνης, με την εταιρεία να στοχεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο και σε τομείς όπως η Πολιτική Προστασία και η Υγεία.

Επιταχύνει ρυθμούς το Google Cloud στην Ελλάδα

Το Google Cloud τρέχει τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, με την εταιρεία να στοχεύει να ενδυναμώσει περαιτέρω το αποτύπωμά του συγκεκριμένου τομέα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο δίκτυο του Google Cloud που εκτείνεται σε 35 περιοχές και 106 ζώνες σε όλο τον κόσμο και αποτελεί τη βάση της υποδομής μέσω της οποίας η Google υποστηρίζει τις επιχειρήσεις. Κάθε περιοχή του Google Cloud παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής απόδοσης και χαμηλού λανθάνοντα χρόνου, τόσο σε τοπικούς όσο και σε πολυεθνικούς οργανισμούς.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, με την τοποθέτηση του Google Cloud region θα αυξηθεί η ζήτηση για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει και κομβικό ρόλο στα σχέδια ανάπτυξης της Google στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Μέσα από τις υπηρεσίες cloud, επιχειρήσεις και οργανισμοί κάθε μεγέθους μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής όπως big data, τεχνητή νοημοσύνη και edge computing. Παράλληλα θα δώσει ώθηση στο οικοσύστημα της ελληνικής καινοτομίας που χαρακτηρίζεται ως υψηλού επιπέδου και από τα στελέχη της Google.

Επίσης, με την δημιουργία cloud region στην Ελλάδα, οι πελάτες στη χώρα θα μπορούν να αξιοποιήσουν σημαντικά στοιχεία ελέγχου που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν χαμηλό λανθάνοντα χρόνο και τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, διατήρησης δεδομένων και συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων.

Ο ρόλος που διεκδικεί η Ελλάδα στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Όπως τόνισε στην εισαγωγική ομιλία της η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, «η εταιρεία μας και η Ελλάδα, μαζί, προχωρούν σε μια συναρπαστική εποχή. Στο αύριο της Τεχνητής Νοημοσύνης». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος της χώρας είναι να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει παραγωγός και όχι μόνο καταναλωτής τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας θα πρέπει να βρεθεί σε ρόλο ρυθμιστή. «Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εστίασε και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η κλιματική αλλαγή και τα ακριβή μοντέλα πρόβλεψης αποτελούν τομείς όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο, χάρις σε εφαρμογές έγκαιρου εντοπισμού φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, ενώ τόνισε το ελληνικό ενδιαφέρον για εφαρμογές στην Υγεία όπου μπορούν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές αλλά και για την Παιδεία.

Ο κ. Ματίας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την κλιματική κρίση, και ζητήματα βιωσιμότητας κάτι που «αποτελεί μεγάλη ευθύνη και ευκαιρία». Υπογράμμισε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να χτιστεί με έναν «τολμηρό αλλά και υπεύθυνο τρόπο» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ΑΙ μπορεί να μετασχηματίσει πολλούς τομείς της ζωής των ανθρώπων αλλά και να προκαλέσει κοινωνικές αλλαγές. «Υπάρχουν φοβερές προοπτικές που βρίσκονται μπροστά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι θα υπάρξουν κοινωνικές αλλαγές που θα πρέπει να επιλυθούν.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν μερικές από τις πρόσφατες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης της Google στη πρόγνωση και τον εντοπισμό πυρκαγιών και πλημμυρών που αφορούν την Πολιτική Προστασία, καθώς και το πρότζεκτ Ithaca που ανέπτυξε το ερευνητικό εργαστήρι τεχνητής νοημοσύνης Deepmind της Google, με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Γιάννη Ασσαέλ και μπορεί να συμπληρώνει κενά σε αρχαία κείμενα που εντοπίζονται σε μνημεία και ανασκαφές γενικότερα. Το Ithaca μπορεί να συμπληρώνει λέξεις και φράσεις που λείπουν, αλλά και να βοηθά τους επιστήμονες να αναγνωρίσουν την ημερομηνία δημιουργίας της επιγραφής και την χρονική περίοδο στην οποία ανήκει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δρόμος υψηλής ταχύτητας η Ελλάδα για τη μεταφορά data στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές data center στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η γεωγραφική της θέση και το οικονομικό περιβάλλον προσελκύουν επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα κόμβος δεδομένων: Η Microsoft και ο χορός επενδύσεων

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων, με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft και οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ακολούθησαν.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια για νέα data centers στην Ελλάδα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γνωστός γαλλικός όμιλος θα δώσουν το «παρών» στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, ενώ ήδη αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί κολοσσοί έχουν κάνει τις δικές τους κινήσεις.