ΓΔ: 1393.5 -0.30% Τζίρος: 35.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:14:30 DATA
Ο Σωτήρης Κόκκινος, CEO της FEAC Engineering

Σ. Κόκκινος - FEAC Engineering: Η Ελλάδα παράγει τεχνολογία, παράγει καινοτομία

Ο διευθ. σύμβουλος της FEAC, που ειδικεύεται σε υπολογιστικές προσομοιώσεις και συνεργάζεται με κολοσσούς μιλά στο BD για την επιτυχία των ελληνικών εταιριών στην παραγωγή τεχνολογίας.

Δύο Έλληνες επιστήμονες, νέοι άνθρωποι, με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που συνεργάστηκαν με μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς όπως το Cern, αποφάσισαν να φτιάξουν μια δική τους εταιρεία στον χώρο των υπολογιστικών προσομοιώσεων. 

Η FEAC Engineering, είναι μια εταιρεία που έρχεται από το …μέλλον, καθώς αυτό που κάνει είναι η ψηφιακή αναπαράσταση μια κατασκευής. Δηλαδή υπολογίζει όλα τα πιθανά σενάρια και τους παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν σε αυτήν και έτσι βοηθά τον κατασκευαστή να φτιάξει το καλύτερο προϊόν.

Η εταιρεία ξεκίνησε από το egg, το πρόγραμμα ενίσχυσης της καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας της Eurobank, στη συνέχεια κατάφερε να συνεργάζεται με κολοσσούς όπως η Siemens και συμμετέχει στο αμυντικό πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, καθώς συνεργάζεται με τη Naval Group

Όσον αφορά το δυσνόητο – για πολλούς από εμάς - αντικείμενο της εταιρείας, όπως είπε σε συνέντευξη στο Business Daily ο CEO της FEAC και ένας εκ των δύο ιδρυτών Σωτήρης Κόκκινος, μπορεί να βρει εφαρμογή σχεδόν σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, της ναυτιλίας, σε ανεμογεννήτριες, πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεξαμενές αποθήκευσης, καλώδια. Δηλαδή… σχεδόν στα πάντα.

Οι δυσκολίες που συνάντησαν ο Σωτήρης και ο Χάρης Κόκκινος,  δύο νέοι άνθρωποι, που δεν είχαν καμία σχέση με επιχειρήσεις, ήταν σίγουρα πολλές, καθώς και μόνο η χρονική περίοδος του 2014, όταν αποφάσισαν να αρχίσουν το εγχείρημά τους, έμοιαζε απαγορευτική για το στήσιμο μιας εταιρείας.

Το αποτέλεσμα ως τώρα τους δικαιώνει. Μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια η FEAC Engineering έχει μεγαλώσει, έχει ήδη δέκα επιστήμονες που εργάζονται σε αυτήν, ενώ τα σχέδια για το μέλλον είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, αφού η εταιρεία δεν προχωράει μόνη της αλλά μέσα από συνέργειες με άλλους και χτίζει βήμα βήμα αυτά που θέλει να κάνει. Όπως είπε ο Σωτ. Κόκκινος «μέσω των συνεργασιών μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα, είναι στη φύση της εταιρείας μας να συνεργαζόμαστε με άλλες εταιρείες».

  • Ας ξεκινήσουμε με το πιο απλό. Τι ακριβώς κάνει η εταιρεία σας;

Αυτό που εμείς κάνουμε που πλέον έχει γίνει γνωστό ως «ψηφιακό δίδυμο», είναι η ψηφιακή αναπαράσταση σε έναν υπολογιστή μιας μεγάλης κατασκευής και μελετάμε όλα τα διαφορετικά φαινόμενα που αναπτύσσονται σε αυτή. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια ανεμογεννήτρια. Είναι αυτό που λέμε physics based simulation προσομοιώσεις που βασίζονται στη φυσική.

Αυτό βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, ναυτιλίας, ανεμογεννήτριες, πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, για δεξαμενές αποθήκευσης, καλώδια, αεροπλάνα. Βρίσκει παντού εφαρμογή. 

Ουσιαστικά μέσω της προσομοίωσης καταφέρνουμε να τρέξουμε πολλά διαφορετικά σενάρια να καταλήξουμε στο βέλτιστο δυνατό και σε αυτό έρχεται ο τελικός πελάτης να κάνει ένα τελικό τεστάρισμα. Αλλά κάνει testing σε ένα μόνο πρωτότυπο δεν χρειάζεται να κατασκευάσει πολλά διαφορετικά πρωτότυπα να αποτύχουν, να σπάσουν και να το ξανακατασκευάσει. Έτσι γλυτώνει και χρόνο, γλυτώνει και το ρίσκο της ανάπτυξης και πολύ χρήμα στην ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος, μιας νέας κατασκευής.

Φυσικά μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο για νέα προϊόντα, μπορεί να γίνει και για υφιστάμενα. Έχουμε περάσει από το simulation στο prediction και τώρα περνάμε μαζί και στο monitoring. Παλιά είχαμε μόνο προσομοιώσεις για να κάνουμε τη μελέτη, μετέπειτα κάναμε και την πρόβλεψη. Τώρα μπορούμε να κάνουμε το monitoring για το maintenance (συντήρηση). Δηλαδή μπορούμε να δούμε με σένσορες τι γίνεται πάνω στην εκάστοτε κατασκευή να παίρνουμε δεδομένα από τους σένσορες και να τρέξουμε να δούμε πως θα γίνει η συντήρηση βάση των συνθηκών λειτουργίας.

  • Πώς ήρθε η ιδέα να φτιάξετε μια τέτοια εταιρεία;

Ξεκινήσαμε το 2014 εγώ και ο αδελφός μου ο Χάρης, που από το 2010 μέχρι το 2014 εργαζόταν στο Cern στη Γενεύη. Πήρε μεγάλη τεχνογνωσία στο κομμάτι της μηχανικής και απέκτησε μεγάλη εμπειρία. Ο αδελφός μου είπε, γιατί να μην κάνουμε και στην Ελλάδα ότι γίνεται στο εξωτερικό. Εκείνη την περίοδο μας βοήθησε η συμμετοχή μας σε διάφορα προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων συμμετείχαμε στο Egg  της Eurobank, στο Ekinisilab  που ήταν του ΣΕΒ, στο Orangegrove μια πρωτοβουλία της Ολλανδικής πρεσβείας, μετέπειτα στο Mitech που ήταν του ΜΙΤ σε συνεργασία με τη Microsoft Ελλάδος. Περάσαμε από μία σειρά το Bluegrowth που ήταν πρωτοβουλία του δήμου Πειραιά. 

Όλα τα προγράμματα μας βοηθήσανε, το καθένα μας πρόσφερε και κάτι διαφορετικό, κυρίως δικτύωση, δικτύωση με εταιρείες διαφορετικού τομέα. Μετέπειτα ενταχθήκαμε σε διάφορους φορείς και ενώσεις όπως είναι ο ΣΕΚΠΥ και η HEMEXPO δημιουργήσαμε τη δικτύωσή μας, τον κύκλο μας βρήκαμε νέους συνεργάτες ή πελάτες, ενώ πολλές επαφές είχαν ήδη ευρωπαϊκή δραστηριότητα. Μας βοήθησαν να δραστηριοποιηθούμε με εταιρείες του εξωτερικού.

Εξαρχής από μόνοι μας λόγω της σχέσης μας με το CERN κατά βάση τα πρώτα χρόνια δραστηριοποιούμασταν στο εξωτερικό. Οπότε ο συνδυασμός με τις δικές μας επαφές με την Ευρώπη με την συμμετοχή μας σε αυτές τις ενώσεις κάναμε ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών και πελατών.

Λόγω της εξειδίκευσης που είχαμε στις προσομοιώσεις μας προσέγγισε η Siemens Digital όπου έψαχνε έναν έξπερτ στις προσομοιώσεις με έδρα την Ελλάδα γιατί θέλανε να αναλάβουμε την αντιπροσώπευση των υπολογιστικών της εργαλείων σε Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο. Έτσι η Siemens μας βοήθησε ώστε να μας μάθει κόσμος αλλά να προσεγγίσουμε και εμείς νέες εταιρείες που ήθελαν να δουλέψουν με τα εργαλεία της Siemens.

Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε ένα παγκόσμιο βραβείο που λάβαμε λόγω μιας μελέτης που κάναμε για το Cern, έχουμε ακόμα πολύ στενή σχέση και συνεργασία με αυτό. Μια μελέτη που κάναμε για αυτό το 2014 βραβευτήκαμε παγκοσμίως και βρεθήκαμε να λαμβάνουμε αιτήματα από μεγάλες εταιρείες, χωρίς ουσιαστικά ακόμα να είμαστε εταιρεία. 

Εκεί μας βοήθησαν τα προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το egg γιατί μας καθοδήγησε σωστά ώστε η εταιρεία να συσταθεί, να πάρει ΑΦΜ, να εγγραφεί στο ΓΕΜΗ κλπ.

  • Μπορεί η Ελλάδα να «σηκώσει» τέτοιου είδους εταιρείες;

Η Ελλάδα μπορώ να πω ότι έχει πλέον εταιρείες μικρομεσαίες που παράγουν τεχνολογία, παράγουν καινοτομία. Ο κορονοϊός είχε και τα θετικά του οι εταιρείες γενικά, κατάλαβαν ότι πρέπει να επενδύσουν στην ψηφιοποίηση και υπάρχουν εταιρείες που είναι ικανές να παράγουν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα. Και από την Ευρώπη αναγνωρίζουν τις ελληνικές εταιρείες. Κυρίως αυτές που παράγουν υπηρεσίες, εμπιστεύονται τους Έλληνες μηχανικούς θεωρούν ότι έχουν φοβερό know how οπότε είναι και για αυτούς πιο εύκολο να μας προσεγγίσουν. Μας εμπιστεύονται.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

Θέλουμε να γίνουμε μια εταιρεία με βάση την Ελλάδα να παρέχουμε διεθνώς αυτό που ονομάζουμε «ψηφιακό δίδυμο», ώστε να μπορεί κάποιος να παίρνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο στο τι γίνεται με την κατασκευή του και πολύ γρήγορα να του δίνουμε αποτελέσματα. Θέλουμε να καινοτομήσουμε και να παρέχουμε υψηλής ποιότητας, μεγάλης ακρίβειας και μεγάλης αποτελεσματικότητας know how και υπηρεσίες όσον αφορά την υπολογιστική μηχανική, τις προσομοιώσεις και τα «ψηφιακά δίδυμα».

Παράλληλα θέλουμε να μεγαλώσει η εταιρεία. Είμαστε αυτή τη στιγμή δέκα άτομα, οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα μεγαλώσει και η ομάδα μας. Κατά βάση όλοι είναι μηχανολόγοι μηχανικοί με μεταπτυχιακό και διδακτορικό και εμπειρία έχουμε αρκετά εξειδικευμένο προσωπικό.

  • Σε αυτή την προσπάθειά σας το κράτος βοηθάει;

Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που έχει επιτευχθεί με το Elevate Greece υπάρχει πλέον ένα μητρώο που ξέρουμε ποιες εταιρείες είναι αυτές που παρέχουν υψηλή τεχνολογία, καινοτομία. Είναι καταγεγραμμένες οι εταιρείες και το κράτος ξέρει πολύ καλά τι μπορούν να προσφέρουν αυτές οι εταιρείες. Νομίζω ότι πλέον αφουγκράζονται τις ανάγκες αυτών των εταιρειών ώστε να τις ενισχύσουν και αναλόγως. Υπάρχουν πλέον τα εργαλεία και έχει μπει το νερό στο «αυλάκι» ώστε να υπάρχει η σχετική υποστήριξη από το κράτος.

  • Υπάρχουν παραδείγματα εφαρμογών στην ελληνική αγορά;

Δουλεύουμε σε ένα πρόγραμμα για ανεμογεννήτριες, στο κομμάτι των υποθαλάσσιων καλωδίων, στην κατασκευή καλωδίων, στο κομμάτι της ναυτιλίας και αλλού. Στο κομμάτι της άμυνας είμαστε από τις ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, όπως ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες η Naval Group, ενώ στο Cern δουλεύουμε στο κομμάτι για τους υπεραγώγιμους μαγνήτες.

  • Πόσο βοηθάνε οι συνέργειες των εταιρειών ώστε μια εταιρεία να προχωρήσει μπροστά;

Είναι ξεκάθαρο και το έχουν καταλάβει πια και οι εταιρείες ότι μέσω των συνεργειών μπορούν να επιτευχθούν και τα μεγαλύτερα πράγματα. Σε μια εποχή που είναι τόσο εξειδικευμένα τα προϊόντα δεν μπορεί ένας να τα κάνει όλα. Η εξειδίκευση της μίας εταιρείας σε συνεργασία με την εξειδίκευση της άλλης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Το έχουν αντιληφθεί πλέον όλοι. Μέσω των συνεργασιών μπορούν να επιτευχθούν μεγαλύτερα επιτεύγματα είναι στη φύση της εταιρείας μας να συνεργαζόμαστε με άλλες εταιρείες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Α. Τσιμπούκης στο BD: Πώς στηρίζει η Cisco τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο Managing Director, της Cisco για Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα μιλάει για τα δύο κέντρα μετασχηματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και τη Σύρο και την ανάγκη για διεύρυνση της δεξαμενής ταλέντων στην Πληροφορική.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Envolve: Αναζητά 20 καινοτόμες επιχειρήσεις για το πρόγραμμα επιτάχυνσης

Το ΕnvolveXL είναι ένα εντατικό πρόγραμμα διάρκειας τεσσάρων μηνών, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποστήριξη από το στάδιο του σχεδιασμού της ιδέας μέχρι και το στάδιο της επένδυσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Σημαντική η πρόοδος, δύο νέα σοβαρά προβλήματα

Την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Υπογράμμισε, όμως, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η έλλειψη προσωπικού προβληματίζουν έντονα τις επιχειρήσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της Λάρισας για την ALFA WOOD GROUP

Η επένδυση στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρισα, αφορά την κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση υπερσύγχρονου εξοπλισμού παραγωγής καθώς και αποθηκευτικών χώρων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Β. Καζάς στο BD: Η ψηφιακή μετάβαση και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν παραγωγικά τις νέες τεχνολογίες, τονίζει σε συνέντευξη στο BD ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton. Ποια είναι τα προβλήματα με τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.