ΓΔ: 1391.5 -0.88% Τζίρος: 60.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:17:40 DATA
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Έτσι θα προσελκύσουμε ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα»

Για την Blue Carpet Policy και τον νέο τύπο Visa που θα εκδίδεται για τους ψηφιακούς νομάδες μιλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη στο Business Daily.

«Με την Blue Carpet Policy, στρώνουμε… επενδυτικό χαλί για την Ελλάδα»: Αυτό τονίζει, σε συνέντευξη στο Business Daily, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, οι οποίοι, όπως υπογραμμίζει δεν θα δημιουργήσουν μόνο οφέλη για την οικονομία, αλλά θα συμβάλουν στη διάχυση της καινοτομίας στους τομείς της τεχνολογικής αιχμής.

Κεντρικός άξονας της Blue Carpet Policy θα είναι η παροχή διευκολύνσεων, σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις εισόδου στη χώρα. Όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί δύο μορφές Visas για φοιτητές και επιχειρηματίες, ενώ τώρα το υπουργείο Εξωτερικών ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση της ειδικής θεώρησης εισόδου για τους ψηφιακούς νομάδες, η οποία θα έχει ισχύ για ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο.

Όσοι κάνουν αίτηση για την digital nomad visa θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τουλάχιστον ένα μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ, και τα ανάλογα εργασιακά εχέγγυα, ώστε να διασφαλίζεται ότι πράγματι έρχονται στην Ελλάδα για να προσφέρουν υπηρεσίες σε εργοδότη στο εξωτερικό.«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για άτομα που θα διεκδικήσουν ελληνικές θέσεις εργασίας και θα υπάρχουν σαφείς ρήτρες αποφυγής τέτοιων περιπτώσεων», ξεκαθαρίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Για τον τουρισμό, ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σημειώνει ότι Ελλάδα προσβλέπει σε τουριστική κίνηση και εκτός ΕΕ, γι' αυτό και είναι στόχος να γίνονται δεκτά πιστοποιητικά εμβολιασμού και από τρίτες χώρες, κάτι που ήδη έχει συμφωνηθεί με το Ισραήλ.

Η συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

  • Τι θα περιλαμβάνει το Blue Carpet Policy;

Το Blue Carpet Policy αποτελεί την ολοκληρωμένη πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας και την προσέλκυση διεθνών επενδυτών, ενώ ανταποκρίνεται άμεσα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για ενδυνάμωση του διεθνούς brand identity της Ελλάδας.

Βασίζεται σε τρεις άξονες: 1. Στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου θεωρήσεων εισόδου, 2. Στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και απόδοσης και 3. Στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του ΥΠΕΞ.

Όσον αφορά στις νέες Visas, ξεκινήσαμε, ήδη, θεσμοθετώντας δυο μορφές θεωρήσεων εισόδου, τη student και την business, που αφορούν σε φοιτητές και επιχειρηματίες αντιστοίχως. Σήμερα, βρισκόμαστε λίγο πριν την θεσμοθέτηση ακόμα μιας μορφής Visa, της digital nomad visa, που αφορά στην προσέλκυση των «ψηφιακών νομάδων» για τους οποίους έχει γίνει πολύς λόγος. Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται ακόμα δύο: μία για ιατρικούς λόγους, αλλά και μία εθνική άδεια διαμονής σημαντικών επενδυτών.

  • Ποια θα είναι τα οφέλη της χώρας από την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων;

Η προσέλκυση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων πολιτών εκτός ΕΕ που τηλεργάζονται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, δηλαδή digital nomads, αποτελεί πρόκληση για εμάς. Πρόκληση που θέλουμε να κερδίσουμε. Διαμορφώνουμε σήμερα το θεσμικό πλαίσιο, ώστε πέρα από το φυσικό κάλλος της χώρας μας, να πετύχουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα που θα μας τοποθετήσουν στους σταθερούς προορισμούς των ψηφιακών νομάδων παγκοσμίως. Εντός ΕΕ, η Εσθονία και η Κροατία, ήδη, έχουν προχωρήσει σε νομοθετικές απόπειρες. Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία απαιτεί συντονισμό και συνεργασία υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών, υπολογίζουμε πως μπορεί να αποδώσει στην Ελλάδα μεγάλο κομμάτι κερδών. Τα οφέλη, όμως, δεν εξαντλούνται στο ευπρόσδεκτο μεν, αλλά βραχυπρόθεσμο συνάλλαγμα από την καθημερινή κατανάλωση, που θα «αφήνουν» στην αγορά οι ψηφιακοί νομάδες. Στόχος μας είναι η διάχυση της καινοτομίας στους τομείς της τεχνολογικής αιχμής, η ανάδειξη της Ελλάδας σε «τεχνολογικό σταυροδρόμι», με μια ισχυρή, υβριδική, κοινότητα επαγγελματιών, Ελλήνων και αλλοδαπών, που θα αναζωογονείται με φρέσκες ιδέες και βέλτιστες πρακτικές. Προσελκύοντας τους καλύτερους, γινόμαστε καλύτεροι.

  • Σε ποιους θα μπορεί να δοθεί η «ψηφιακή βίζα»; Ποια θα είναι τα κριτήρια;

Η ψηφιακή βίζα αφορά σε απασχολούμενους ή αυτοαπασχολούμενους που τηλεργάζονται στο εξωτερικό. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για άτομα που θα διεκδικήσουν ελληνικές θέσεις εργασίας και θα υπάρχουν σαφείς ρήτρες αποφυγής τέτοιων περιπτώσεων. Ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο, ο αιτών θα πρέπει να αποδεικνύει ότι διαθέτει το απαραίτητο οικονομικό επίπεδο, δηλαδή τουλάχιστον ένα μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ, και τα ανάλογα εργασιακά εχέγγυα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλείεται οποιαδήποτε περίπτωση συγκεκαλυμμένης παράτυπης μετανάστευσης ή «μαύρης εργασίας» εις βάρος του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Αντίθετα, μιλάμε για πολίτες τρίτων χωρών με υψηλή εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες και αυξημένη κινητικότητα, που την επαύριον του Brexit και της επανασύνδεσης Ευρώπης και Αμερικής θα θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας και με ένα laptop στα χέρια θα μπορούν να συνεχίσουν να τηλεργάζονται στον κλάδο τους και στις επιχειρήσεις τους. 

  • Προσανατολίζεστε ώστε να δοθούν κίνητρα σε περιοχές εκτός Αθηνών ώστε να δημιουργηθούν τεχνολογικές κοινότητες; Θα υπάρξουν ενέργειες για να ενισχυθεί η ποιότητα των γραμμών διαδικτύου εκεί;

Το επίπεδο των τηλεπικοινωνιών, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, οι υποδομές, καθώς και το κόστος διαβίωσης, αλλά και η ποιότητα ζωής αποτελούν βασικά κριτήρια για την επιλογή τόπου διαμονής για τους ψηφιακούς νομάδες. Ειδικότερα, όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, βρισκόμαστε στο στάδιο μετάβασης στα δίκτυα 5G. Η τεχνολογική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας αποτελεί επίσης στόχο της κυβέρνησης. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, στρατηγικής σημασίας, που αναδεικνύουν συνεχώς περιοχές της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη τοποθετείται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των τηλεεργαζομένων. Η Αστυπάλαια, με την επένδυση της VW θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος της καινοτομίας. Τα Τρίκαλα, χάρη στις ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης έγιναν η πρώτη ψηφιακή πόλη της χώρας. Ζητούμενο είναι να απλοποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στους διεθνείς τηλεργαζόμενους να επωφεληθούν από τις νέες αυτές υποδομές. Με την πολιτική μας, στηρίζουμε τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα, η συνάρθρωση των νέων πρωτοβουλιών μας με πολιτικές επενδυτικών κινήτρων είναι ένας επιπλέον στόχος, που δυνητικά θα διαχύσει τα οφέλη της εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα και όλους τους κλάδους της ελληνικής κοινωνίας. Με την Blue Carpet Policy, στρώνουμε… επενδυτικό χαλί για την Ελλάδα.

  • Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες αναζητούν ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB, θα δοθούν κίνητρα ώστε να θελήσουν να αναζητήσουν ακίνητα με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια μίσθωσης;

Η πολιτική αυτή στοχεύει ακριβώς στη δυνατότητα ψηφιακών νομάδων πολιτών εκτός ΕΕ να παραμένουν στην Ελλάδα για μεγάλα χρονικά περιθώρια! Η χώρα μας έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα των υπηρεσιών και πιστεύουμε πως μπορεί να φιλοξενήσει το εργασιακό δυναμικό της τεχνολογικής αγοράς. Είναι στο σχεδιασμό μας να θεσμοθετήσουμε την digital nomad visa, με διάρκεια 1+1 έτος. Δηλαδή θα αφορά μονοετή θεώρηση εισόδου με option ανανέωσης. Η επιλογή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα και την τόνωση της αγοράς μίσθωσης ακινήτων. Δεδομένου ότι αφορά άμεσα σε ολόκληρη την κοινωνία, σκοπεύουμε στη συζήτηση και στον σχεδιασμό να ενταχθεί και η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς της αγοράς, τα επιμελητήρια κλπ. Θέλουμε η πολιτική μας να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση και έτσι θεωρούμε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 

  • Θα ενισχυθούν τα τεχνολογικά hubs που φιλοξενούν ψηφιακούς νομάδες;

Στόχος είναι να ενισχυθεί ολόκληρη η τεχνολογική κοινότητα της Ελλάδας. Ο τομέας των startups, παρά την πολυετή κρίση στη χώρα, είδε μεγάλη άνθηση την τελευταία δεκαετία. Μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό που ρίχνει μεγάλο βάρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Άλλωστε, ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει πως κάνουμε πράξη τον κρίσιμο ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και τη στροφή στην καθαρή βιώσιμη οικονομία, δυο συστατικά στοιχεία για την καινοτόμα επιχειρηματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

  • Η Ευρώπη αποδέχεται πλέον την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο αξιοποίησής τους για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών ταξιδιών. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεφύγει από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες, όπως αυτή με το Ισραήλ;

Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση! Όπως προανήγγειλε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στις 17 Μαρτίου, η ΕΕ προγραμματίζεται να υιοθετήσει το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» με το οποίο θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός των συνόρων της ΕΕ. Παράλληλα, η Ελλάδα προσβλέπει σε τουριστική κίνηση και εκτός ΕΕ. Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να διασφαλίσουμε πως θα αποδεχόμαστε ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού και από τρίτες χώρες. Ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στο Τελ Αβίβ, άλλωστε, τόνισε πως το Ισραήλ αναμένεται να είναι η πρώτη χώρα που θα μπορεί να προσφέρει τέτοια βεβαίωση για ταξίδια προς την Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και το «δοκιμαστικό» βάσει του οποίου θα πράξουμε και με άλλες χώρες. Στόχος μας είναι η τουριστική σεζόν να ανοίξει στα μέσα Μαΐου και να είμαστε μια ασφαλής χώρα που, με ασφαλή τρόπο, θα μπορεί να υποδεχθεί τους επισκέπτες της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital nomad-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μεγάλα εμπόδια που «χωρίζουν» την Ελλάδα από τους ψηφιακούς νομάδες

Στα ισχυρά σημεία της χώρας είναι το κλίμα, το χαμηλό κόστος ζωής και τα κίνητρα προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων. Τα υποβαθμισμένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και η κοινωνική ανισότητα αποτελούν μεγάλα εμπόδια.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες περιοχές της Ελλάδας... σπιντάρουν στο ίντερνετ με ταχύτητες 100 Mbps

Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησος πρωταθλητές σε ταχύτητες internet με το Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία ουραγούς στη σχετική κατάταξη. Χάνει έδαφος η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του κόσμου.