ΓΔ: 1383.5 -0.08% Τζίρος: 6.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:48:33 DATA
Chris Barton
Φωτο: Chris Barton επίτροπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (αριστερά) και ο δημοσιογράφος του BD Στέλιος Μπούρας.

Chris Barton στο BD: Η ενέργεια πρώτη στη λίστα των Βρετανών επενδυτών

Ο επίτροπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη μιλά στο BD για τις επόμενες επενδύσεις Βρετανών στην Ελλάδα, τα ντιλ που συζητούνται, την απόφαση της Metlen να στραφεί στο LSE και την ελληνική ναυτιλία.

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Chris Barton, επίτροπο Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στο Businessdaily.gr σε πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα, ο κ. Barton μίλησε για την ανάγκη που έχουν οι επενδυτές τόσο για ένα σταθερό πλαίσιο ρυθμίσεων όσο και για τη γρήγορη λήψη των απαραίτητων άδειων.

«Εργαζόμαστε για την υποστήριξη συμφωνιών, ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκεί βλέπουμε πραγματικές ευκαιρίες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια μίλησε για το τι σημαίνει η απόφαση της Metlen να προχωρήσει στην εισαγωγή των μετοχών της στο London Stock Exchange, για το πώς το Λονδίνο και ο Πειραιάς μπορούν να ανέβουν μαζί ως παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα και για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωπαϊκό τοπίο μετά το Brexit.

  • Πού βρίσκονται σήμερα οι εμπορικές σχέσεις Ευρώπης – Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit; Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας στο νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Ευρώπη;

Η Ευρώπη είναι μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε αυτή τη δυνατή σχέση και θέλουμε να τη δούμε να αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο. Έχουμε δει τα συνολικά επίπεδα εμπορίου μας να σταθεροποιούνται μετά από κάποια χρόνια με προκλήσεις, αλλά τώρα οι εξαγωγές μας είναι περίπου 20% υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2019. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της εμπορικής και επενδυτικής μας σχέσης, καθώς βλέπουμε την οικονομική ανάπτυξη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ να επιταχύνεται. Από την πλευρά μας, επιθυμούμε μια ακόμη στενότερη σχέση με την Ευρώπη από αυτή που είχαμε τα τελευταία χρόνια. 

Η νέα κυβέρνηση θέλει να επανεκκινήσει αυτή τη σχέση, αναγνωρίζοντας φυσικά ότι χαράξαμε μια πορεία τα τελευταία χρόνια και επιθυμούμε μια πολύ στενή σχέση. Θέλουμε ένα reset, με την έννοια ότι επιθυμούμε μια εποικοδομητική στενή σχέση που αναγνωρίζει ότι είμαστε πολύτιμοι συνεργάτες, σύμμαχοι και φίλοι. Εξετάζουμε, επίσης, συγκεκριμένους τομείς όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε ακόμη ισχυρότερους δεσμούς, στο εμπόριο, την άμυνα και την ασφάλεια, μεταξύ άλλων.

  • Πρόσφατα, ο Μ. Ντράγκι στην έκθεσή του για την Ευρώπη υποστήριξε την ανάγκη υλοποίησης μεγάλης κλίμακας επενδύσεων προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από ΗΠΑ και Κίνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο πώς βλέπει τη θέση του ως επενδυτικός προορισμός στο σημερινό περιβάλλον;

Είμαστε πολύ πρόθυμοι να αυξηθούν οι επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία χρόνια, επομένως είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε ρυθμούς ανάπτυξης. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επενδυτική σύνοδος κορυφής στο Λονδίνο, όπου συμμετείχαν 200, σχεδόν 300 CEOs από μεγάλες διεθνείς εταιρείες. Παρουσιάστηκε αυτό που προσφέρουμε ενώ ενημερωθήκαμε για τις απόψεις τους και το πώς να διαμορφώσουμε την πολιτική μας στο μέλλον. Συμφωνίες επενδύσεων περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοινώθηκαν στη συγκεκριμένη σύνοδο κορυφής. Βλέπουμε ευκαιρίες ιδιαίτερα στους τομείς των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών επιχειρηματικών υπηρεσιών, την προηγμένη μεταποίηση, την τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την καθαρή ενέργεια και την τεχνολογία.

  • Υπάρχει κίνδυνος από την κινητοποίηση των κρατών στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων; Δεν αποτελεί αυτός ο ανταγωνισμός κινήτρων ένα νέο είδος προστατευτισμού;

Πιστεύουμε ότι οι στοχευμένες επιδοτήσεις μπορούν να παίξουν ρόλο σε ορισμένους τομείς που αντιμετωπίζουν μια αδυναμία της αγοράς. Ωστόσο, είναι σημαντικό γενικότερα ότι, εάν επιθυμούμε να προσελκύσουμε τις επενδύσεις που θέλουμε, η κύρια πολιτική δεν μπορεί να αφορά τις επιδοτήσεις. Έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός γενικού περιβάλλοντος που είναι ανοιχτό, που καλωσορίζει τις διεθνείς επιχειρήσεις, που παρέχει ένα σταθερό πλαίσιο στο οποίο οι εταιρείες μπορούν να επενδύσουν. Προωθούμε ένα ευρύτερο περιβάλλον υπέρ των επενδύσεων όπου παρέχονται προβλέψιμες ρυθμίσεις, ιδιωτική χρηματοδότηση και ούτω καθεξής. Από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτοί είναι οι τομείς όπου συγκεντρώνουμε την προσπάθειά μας. Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, η Ευρώπη στο σύνολό της δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Κίνα και την Αμερική, ακόμη κι αν το θέλαμε. Εάν προσπαθούσαμε να συμμετάσχουμε σε έναν τρόπον τινά «αγώνα επιδοτήσεων», αυτός θα ήταν ένας αναποτελεσματικός τρόπος να προσφέρουμε την αλλαγή που χρειαζόμαστε, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στο περιβάλλον, δηλαδή για παράδειγμα στην διαφάνεια και την σταθερότητα

  • Τι βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την ελληνική αγορά;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον κλάδο της ενέργειας, όπου έχουμε αρκετές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η BP Lightsource, ενώ περισσότερες αναζητούν ευκαιρίες στη μετάβαση προς χαμηλές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Βλέπουμε πολύ μεγάλες ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα. Αυτός είναι ο τομέας που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν μια ευρεία εμπορική και επενδυτική σχέση, που περιλαμβάνει τα ταξίδια και τον τουρισμό, οικονομικές ή επιχειρηματικές επαγγελματικές υπηρεσίες σε φαρμακευτικά προϊόντα, μαζί με τρόφιμα και ποτά, φρούτα και λαχανικά.

  • Μπορούμε να περιμένουμε κάποιο νέο ντιλ το επόμενο διάστημα;

Ναι, εργαζόμαστε για την υποστήριξη συμφωνιών, ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκεί βλέπουμε πραγματικές ευκαιρίες. Είναι εξίσου σημαντικό οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να βλέπουν ένα περιβάλλον προβλέψιμων ρυθμίσεων και να μπορούν να λαμβάνουν άδειες και αδειοδοτήσεις γρήγορα.

  • Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο πολύ αρνητικής δημοσιότητας στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ανήκουν στο παρελθόν οι δύσκολες στιγμές της Ελλάδας για τους Βρετανούς επενδυτές;

Ναι, αυτό είναι σίγουρα το μήνυμα που λαμβάνω. Βλέπουμε σημαντική ανάπτυξη στην οικονομία, μεγάλο ενδιαφέρον για βρετανικές εταιρείες που βρίσκονται εδώ και αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις. Όσον αφορά τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα, και τις σχέσεις μας με την ΕΕ, κινούμαστε απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση παρά τους παγκόσμιες δυσκολίες.

  • Τόσο το Λονδίνο όσο και ο Πειραιάς διεκδικούν κορυφαίες θέσεις ως παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα. Μπορούν και οι δύο πόλεις να πετύχουν;

Και τα δύο είναι σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα, το καθένα με τον τρόπο του. Σίγουρα υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά υπάρχει και μια συμπληρωματικότητα μεταξύ τους, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένα παγκόσμιο κέντρο ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού μου εδώ πέρασα πολύ χρόνο με άτομα από την ναυτιλία και είδα μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα μοιράζονται και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η μετάβαση στη βιωσιμότητα.

  • Ένας ισχυρός ελληνικός όμιλος, η Mytilineos – Metlen σχεδιάζει να προχωρήσει στην εισαγωγή των μετοχών του στο LSE. Πώς βλέπετε την κίνηση αυτή;

Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Είναι σαφώς ένα από τα κύρια χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Πρόκειται για μια μεγάλη δύναμη που υποστηρίζει την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε επενδύσεις  και υποστηρίξουμε την αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικότητα των δικών μας εταιρειών. Είμαστε λοιπόν πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την κίνηση, η οποία υπογραμμίζει ότι το Λονδίνο παραμένει παγκόσμιος νικητής όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτών.

  • Ποια είναι η παρουσία ελληνικών εταιριών στη χώρα σας και ποιοι τομείς πιστεύετε ότι είναι πιο ελκυστικοί και εμφανίζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές για ελληνικές εταιρίες που θα ήθελαν να επεκταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Καταρχάς, υπάρχει μεγάλος αριθμός ελληνικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που είναι πολύ ευπρόσδεκτο. Θα έλεγα ότι θεωρείται βέβαιο  ότι αυτή η παρουσία μπορεί να αναπτυχθεί, καθώς είναι σχετικά μικρής κλίμακας και επιθυμούμε να δούμε μεγαλύτερες ευκαιρίες. Χθες μιλούσα επίσης με τη Viohalco, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία ενδιαφέρεται να επεκταθεί περαιτέρω.  

Για να επιστρέψουμε στην πρόσφατη επενδυτική σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο, η βιομηχανική στρατηγική μας ονομάζεται Invest 2035. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες ελληνικές εταιρείες να επενδύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και με πολλή χαρά θα τις βοηθήσουμε και θα τις υποστηρίξουμε.

  • Πώς τις βοηθάτε; Τι προσφέρετε;

Εμείς αναφερόμαστε στα τρία ‘Α’. Advice, δηλαδή παρέχουμε  συμβουλές για τις ευκαιρίες και το πώς να τις αξιοποιήσει κανείς στο έπακρο. Applicacy, που αφορά την εφαρμογή, η οποία διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τις ευκαιρίες και καταλαβαίνουν την αξία τους, και Assistance, βοήθεια, την πρακτική βοήθεια, η σύνδεση των επενδυτών με πιθανές επιχειρήσεις, ομολόγους ή την τοπική κυβέρνηση ώστε να βρεθούν οι καλύτερες τοποθεσίες και να γίνουν κατανοητοί οι κανονισμοί. 

Αφού έρθουν οι επενδυτές, παρέχουμε επίσης υπηρεσίες μετέπειτα φροντίδας για να βεβαιωθούμε ότι θα εγκατασταθούν καλά και ότι καταλαβαίνουν πώς μπορούν να ανθίσουν, κάτι το οποίο προφανώς θέλουμε και εμείς.

  • Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση για τις βρετανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα;

Συνολικά, έχουμε πάνω από 10.000 βρετανικές εταιρείες που αγοράζουν ή πωλούν αγαθά στην Ελλάδα. Μερικά από τα ζητήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι βρετανικές εταιρείες έχουν επίγνωση των ευκαιριών και κατανόηση του εμπορικού περιβάλλοντος,ότι κατανοούν το εμπορικό περιβάλλον. Συνολικά, είναι σημαντικό να δούμε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ευρώπη, παραμένει το πιο ελκυστικό μέρος για τις βρετανικές εταιρείες για να ξεκινήσουν το εξαγωγικό τους ταξίδι. Με την ΕΕ και, με τη σειρά της, την Ελλάδα έχουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που είναι εξίσου καλή με κάθε άλλη εμπορική συμφωνία που έχουμε στον κόσμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενέργεια στο επίκεντρο των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας στη νέα εποχή Τραμπ

Ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις σχέσεις των δύο χωρών είναι οι συνεργασίες σε δύο τομείς που απασχολούν τον Τραμπ: εξόρυξη πετρελαίου και εξαγωγές LNG. Κλειδί οι υποδομές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίει» τη βιομηχανία το ρεύμα: 57% έως 773% ακριβότερο από την Ευρώπη

Τη σοβαρή επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπ. Θεοδωρόπουλος. Η παρέμβαση της κυβέρνησης στην Ευρώπη και τα αιτήματα της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διεθνείς επενδύσεις δισεκατομμυρίων προχωρούν η ΔΕΗ και η Metlen

Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι ενισχύουν τις θέσεις τους στο εξωτερικό και προσβλέπουν σε νέες επενδύσεις. Ισχυρή η δυναμική στην πράσινη ενέργεια, τεράστια τα ποσά χρηματοδότησης με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Κινέζος πρέσβης Xiao Junzheng
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο πρέσβης της Κίνας στο BD: Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Στόχος της Κίνας είναι να επαναληφθούν τα επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας στο λιμάνι του Πειραιά και τον ΑΔΜΗΕ, τονίζει ο Xiao Junzheng σε συνέντευξη στο BD. Τι λέει για τον τουρισμό, την Golden Visa και την Ερυθρά Θάλασσα.
Errikos-Arones-Hellenic Properties
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ερ. Αρώνες στο BD: Αλλάζει η τάση τιμών στην ελληνική αγορά ακινήτων

Ο CEO της εταιρείας ακινήτων Hellenic Properties υπογραμμίζει ότι οδεύουμε σε «αγορά αγοραστών», αλλά οι πωλητές ακόμη δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει. Πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας τα προσιτά, πράσινα κτήρια γραφείων.