Εγκαινιάσθηκε σήμερα ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός στο Καστελλόριζο, ο οποίος θα φιλοξενήσει 15 παιδιά. Στο Καστελλόριζο ήδη έχουν γεννηθεί 14 παιδιά με τη υποστήριξη της ΜΚΟ HOPEgenesis στο πλαίσιο του προγράμματος της για την υπογεννητικότητα. Αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο να γεννηθούν αλλά 5 παιδιά, αποτέλεσμα του προγράμματος που υλοποιείται σε ακριτικές περιοχές της χώρας.
Ο νέος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός θα υποστηρίξει τις οικογένειες των νέων γονιών, όπως δήλωσε και η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ήταν παρούσα στα εγκαίνια. Συγκεκριμένα η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά σήμερα για μένα. Ένα τριπλό όραμα γίνεται πραγματικότητα. Να αντιστρέψουμε την αρνητική τάση του δημογραφικού και να αντιμετωπίσουμε την υπογεννητικότητα. Να στηρίξουμε τις παραμεθόριες περιοχές. Επίσης, να συμβάλουμε στην ενίσχυση της προσχολικής φροντίδας των παιδιών. Θα βοηθήσουμε ώστε να στελεχωθεί και να αρχίσει να λειτουργεί άμεσα ο νέος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός».
Ο Δήμαρχος Μεγίστης Γεώργιος Σαμψάκος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του νέου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού. Ήδη το νηπιαγωγείο του νησιού φιλοξενεί 12 παιδιά ενώ στο δημοτικό σχολείο φοιτούν κάθε χρόνο περίπου 35 παιδιά. Η δημιουργία του παιδικού σταθμού υλοποιήθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis, όπως ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος και ιδρυτής της Στέφανος Χανδακάς, τονίζοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η υποστήριξη των οικογενειών στις ακριτικές περιοχές.
Πρόσθεσε ότι αυτό «γίνεται στο Δήμο Μεγίστης με την σημαντική υποστήριξη της εταιρίας EUROLIFE FFH, στα πλαίσια ενός ευρύτερου κοινωνικού προγράμματος της εταιρείας, με σκοπό να δημιουργηθούν συνολικά 10 παιδικοί σταθμοί σε ακριτικές περιοχές στη νησιωτική και Ηπειρωτική Ελλάδα».
Ο κύριος Χανδακάς τόνισε μεταξύ άλλων «Μέχρι σήμερα έχουν ήδη κατασκευαστεί 4 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, στην Πάτμο, τα Άγραφα Ευρυτανίας και τους Λειψούς και τώρα παραδίδεται ο δημοτικός σταθμός στο Καστελλόριζο. Θα ακολουθήσουν η Χάλκη, η Ανάφη, η Κάσος, η Νίσυρος, τα Κουφονήσια και η Τήλος», κατέληξε. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και διευθύνων σύμβουλος της EUROLIFE FFH επισήμανε πως «το μέλλον είναι αισιόδοξο μόνο όταν είναι γεμάτο από παιδικές φωνές. Για αυτό και η εταιρεία μας θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές».
Αξίζει να σημειωθεί πως η HOPEgenesis ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια στάθηκε δίπλα σε πάνω από 650 οικογένειες στην προσπάθεια τους να κάνουν πράξη το όνειρο τους για ένα παιδί, καλύπτοντας τους όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης και τοκετού.
Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας και της στήριξης της οικογένειας, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες-, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.
Σήμερα δραστηριοποιείται σε σχεδόν 450 απομακρυσμένες περιοχές, 401 τοπικές κοινότητες και 42 νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους. Συνεργάζεται με 24 ιατρικά κέντρα σε Αθήνα και επαρχία (δημόσια και ιδιωτικά), και η ιατρική της ομάδα αποτελείται από περισσότερους από 50 εθελοντές ιατρούς, μαίες και άλλους επαγγελματίες. Το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε σε περιοχές που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. «Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται άμεσα και ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών» επισήμανε στην ομιλία του ο κύριος Χανδακάς.