Βασικός στόχος είναι ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου με την Ινδία, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινή συνέντευξη με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, ενώ ανακοινώθηκε ότι ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία για συνεργασία στον αγροτικό τομέα.
Παράλληλα θα υπάρξουν νέες συμφωνίες για ενίσχυση και της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και την απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, ούτως ώστε η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, να καταστεί «η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη».
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε τη μεγάλη χαρά να εμβαθύνουμε στη στρατηγική μας σχέση, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην Ινδία, ενώ είναι έτοιμες να πορευτούν δίπλα δίπλα στον δρόμο των σύγχρονων προκλήσεων» και πρόσθεσε πως «διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, είναι πολλά περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, από την οικονομία και την άμυνα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την άμυνα στην κλιματική αλλαγή. Ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας στην Ελλάδα που πλήττεται από τις πυρκαγιές».
«Πρώτος στόχος είναι να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο μέσα στην επόμενη τετραετία με την Ινδία», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ έδωσε έμφαση σε οικονομική συνεργασία, επενδύσεις εκατέρωθεν και υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις μας -στην κοινή τους δήλωση- μετατρέπουν τη σχέση μας σε στρατηγική. «Εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, συζητήσαμε να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση, τις μεγάλες ευκαιρίες σε πεδία όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, την ανάγκη οι λαοί μας να συναντιούνται πιο εύκολα, υπάρχει δυναμική ινδική κοινότητα στην Ελλάδα, που ζει φιλήσυχα».
Επιπλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το κράτος μας αποτελεί την πύλη για την Ινδία στην Ευρώπη, αυτό θα ανοίξει και ευκαιρίες για προσέγγιση. Η Ινδία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, συγχαρητήρια για την κατάκτηση του νοτίου πόλου της Σελήνης από το διαστημικό σας σκάφος. Και η Ελλάδα σύντομα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους». Κλείνοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Δημοκρατία επισκέπτεται την πρώτη Δημοκρατία».
Οι δηλώσεις του Ν. Μόντι
Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός αφού εξέφρασε τη λύπη του για τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών.
Αναφορικά με τους δεσμούς Ελλάδας – Ινδίας, τόνισε πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς πρόκειται για δύο πανάρχαιους πολιτισμούς. Ο κ. Μόντι ανέφερε και από τη δική του πλευρά την πρόθεση αναβάθμισης της σχέσης Ελλάδας – Ινδίας σε στρατηγική σχέση.
Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα γεωπολιτικά, διεθνή και περιφερειακά, είτε πρόκειται για τη Μεσόγειο είτε για τον Ινδοειρηνικό. Ο κ. Μόντι αναφέρθηκε και ο ίδιος στην απόφαση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς μεταξύ άλλων της άμυνας, της ασφάλειας, των υποδομών.
Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, ανέφερε και ο ίδιος ότι στόχος είναι ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα υπεγράφη συμφωνία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.
Συναντήσεις επιχειρηματιών
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Να οδηγήσει, δηλαδή, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.
Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα τεθούν επί τάπητος στο γεύμα που θα λάβει χώρα το μεσημέρι. Από ελληνικής πλευράς, πέραν του κ. Μητσοτάκη θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Προσκεκλημένοι είναι μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν που είτε έχουν συνέργειες με ινδικές επιχειρήσεις ή ενδιαφέρονται να ανοιχτούν στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΣΕΒ και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΙΤΑΝ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Neptune Lines Μελίνα Τραυλού, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο του ομίλου Mytilineos, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της ION, τον Γιώργο Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο της ΤΕΜΕΣ, τον Φωκίωνα Καραβία της Eurobank και τον πρόεδρο των φαρμακοβιομηχάνων και της εταιρίας ELPEN Θεόδωρο Τρύφωνα.
Από ινδικής μεριάς, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII) Sanjiv Puri, ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακευτικής Emcure Samit Satish Mehta, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας GMR που συμμετέχει στην κοινοπραξία για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Samit Satish Mehta, ο διευθυνών σύμβουλος της εταιρίας UPL που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία τροφίμων Vikram Shroff, ο διευθυντής του ινδικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης και των υφασμάτων Shahi Exports Harish Kumar Ahuja και ο αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας Intas Binish Chudgar. Το σημαντικό στοιχείο του μεσημεριανού γεύματος είναι ότι για αρκετή ώρα τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων θα μείνουν μόνοι, άνευ πρωθυπουργών, ώστε να συζητήσουν εκτενέστερα και να γνωριστούν καλύτερα.