«Εξαιρετικά κρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Πάρνηθα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου.
Ο κ. Κικίλιας είπε πως τις τελευταίες πέντε ημέρες, η Πυροσβεστική έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 355 δασικές πυρκαγιές, με 209 νέες εστίες να έχουν δημιουργηθεί μόνο το τελευταίο 48ωρο.
Ενδεικτικό της εξαιρετικής δυσκολίας της κατάστασης είναι ότι παράλληλα με τη mega πυρκαγιά χθες στον Έβρο (15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς), η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές στην Αττική, 6 στη Βοιωτία και 1 στην Εύβοια.
«Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε για την αμεσότητα της απόκρισης των πυροσβεστικών δυνάμεων στο μέτωπο της Πάρνηθας από όταν δημιουργήθηκε η εστία χθες το μεσημέρι και απέδωσε την επέκταση της φωτιάς στους ανέμους και το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής. Εξήγησε με ένα παράδειγμα:
«Χθες στις 9 το πρωί είχαν απογειωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχείρησαν σε 5 εστίες -3 διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα και κοντά στο Θριάσιο. Όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα, στη Μονή Κλειστών στις 12:00, έγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή. Και όμως, η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής επεκτάθηκε».
Κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή κατάσταση, ο κ. Κικίλιας είπε πως 7 φορές φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές, τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2021, τετραπλάσιος από το 2019 και επταπλάσιος από το 2012.
Ο κ. Κικίλιας είπε πως η Πολιτική Προστασία έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και θεσμικά και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή και απαρίθμησε ενέργειες όπως η ίδρυση αρμόδιου υπουργείου, το 112 και οι δασο-commandos. Παρά τις προσπάθειες για αναβάθμιση, πρόληψη και προστασία, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που όλοι θα θέλαμε, παραδέχτηκε: «Έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμη, για να μπορεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις, που θα συνεχίσουν, λόγω της κλιματικής κρίσης, να δοκιμάζουν, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη».