Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, έχοντας ανοίξει τη βεντάλια των πρωτοβουλιών του μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά κυρίως, βάζοντας το δίλημμα «εκσυγχρονισμός ή οπισθοδρόμηση» στην αντιπολίτευση, για μια σειρά από ζητήματα που χρήζουν προσαρμογής στη νέα εποχή.
Πρώτη «πρόκληση» η απόφασή του να φέρει μέσα στις επόμενες μέρες προς διαβούλευση, ένα νόμο - με ένα άρθρο - για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των ομογενών, μετά και την εμπειρία των πρόσφατων εκλογών.
Το ασφυκτικό «πρέσινγκ» στην αντιπολίτευση - σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο - θα συνεχιστεί με την παράταση μέτρων όπως το market pass κατά της ακρίβειας, το οποίο οι αντίπαλοί του είχαν χαρακτηρίσει προεκλογικό πυροτέχνημα με ημερομηνία λήξης, αλλά και η νομοθέτηση του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, μια παρέμβαση στην «καρδιά» του προνομιακού γηπέδου της Κεντροαριστεράς.
Η στόχευσή του, προφανής. Η διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του κόμματός του στην ελληνική κοινωνία, με πρωτοβουλίες που έχουν ως επιδίωξη να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της ΝΔ και σε άλλα κοινά, αλλά και η κεφαλαιοποίηση των δυνάμεων που κέρδισε στη διπλή εκλογική αναμέτρηση, από ευρύτερα πολιτικά ακροατήρια, μακριά από την παραδοσιακή δεξαμενή των δεξιών ψηφοφόρων.
Ο όρος περί «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», άλλωστε, που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή - παραπέμποντας στην εποχή του εκσυγχρονισμού του Κώστα Σημίτη - είχε ως βασική επιδίωξη την επίτευξη μιας όσο το δυνατόν διευρυμένης κοινωνικής συμμαχίας σε ζητήματα που θα τεθούν στο δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή πολιτών που κινούνται ιδεολογικά από την παραδοσιακή δεξιά, έως την παραδοσιακή κεντροαριστερά.
Αντίπαλός του, μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, αλλά και μια αξιωματική αντιπολίτευση με σαφώς μειωμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, που αναζητά βηματισμό και ταυτότητα, μετά την αποχώρηση από την ηγεσία της του Αλέξη Τσίπρα. Στοίχημα για την κυβέρνηση οι θετικές επιδόσεις στην οικονομία, η επανατοποθέτηση των Ελληνοτουρκικών σε ρεαλιστική βάση - με πρώτο σταθμό το τετ α τετ της Τετάρτης στο Βίλνιους του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν - και η αντιμετώπιση των υστερήσεων σε Υγεία και Δικαιοσύνη.
Ο οδικός χάρτης των πρωτοβουλιών κυβέρνησης έχει στην κορυφή του την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, η οποία ο πρωθυπουργός ευελπιστεί να κερδηθεί, μετά τη δημόσια δέσμευσή του για την πρόωρη εξόφληση των διμερών δανείων που ελήφθησαν στην έναρξη της μεγάλης κρίσης. Ακολουθούν στόχοι όπως η μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κάτω από το 140%, η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027, η ψηφιοποίηση του κράτους και οι αλλαγές σε κρίσιμα άρθρα του Συντάγματος.
Στο πρωθυπουργικό «καλεντάρι» περιλαμβάνονται μια σειρά νομοσχεδίων που θα έρθουν το αμέσως προσεχές διάστημα προς έγκριση. Αρχής γενομένης από τις 15 Ιουλίου, όπου θα τεθεί προς διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει το σύνολο των οικονομικών δεσμεύσεων και φοροελαφρύνσεων με ορίζοντα 4ετίας, ενώ έως τις αρχές Αυγούστου θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης θεσμοθετεί την κατάργηση της ποινής του 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και την αντικατάστασή της από μια αναλογικότερη παρακράτηση.
Θα ακολουθήσουν, στον δρόμο προς τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, αλλά και το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και το μπόνους παραγωγικότητας για τους πιο αποδοτικούς.