Την αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που θα πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έθεσαν ως στόχο της νέας κυβέρνησης στον τομέα της άμυνας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, λόγω οικονομικής κρίσης, στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ειδικά της κρατικής, η κυβέρνηση σε αυτή τη δεύτερη θητείας φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλάι των κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να τονωθεί η καινοτομία, η έρευνα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς μάλιστα ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε νέες απαιτήσεις και ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες.
Όπως τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που εξειδίκευσε τους στόχους της κυβέρνησης: «Μπορούμε εδώ να εκμεταλλευτούμε συνεργασίες με ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Να αξιοποιήσουμε υπάρχουσες ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, να ενισχύσουμε συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και Ενόπλων Δυνάμεων, να καλλιεργήσουμε επιτέλους μια νέα κουλτούρα καινοτομίας. Ίσως δε, και να δούμε έναν ορίζοντα αύξησης των αμυντικών μας εξαγωγών».
Αυτά που ανακοινώθηκαν στη Βουλή για την άμυνα και τα εξοπλιστικά είναι:
- Τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί (Rafale, F-16 Viper, 3+1 FDI HN).
- Προμήθεια μαχητικών F-35 για την οποία υπάρχει θετική απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με στόχο την ένταξη τους το 2028.
- Αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με έμφαση στα ναυπηγεία, όπως και στην ΕΑΒ όπου αναζητείται στρατηγικός επενδυτής.
- Συμμετοχή ΕΑΣ, λόγω Ουκρανίας να συμμετέχει στην κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών για παραγωγή πυρομαχικών.
Τα F-35 και η ΕΑΒ
Όσον αφορά την κρατική αμυντική βιομηχανία και ειδικότερα την ΕΑΒ, ο πρωθυπουργός μίλησε για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για μειοψηφικό πακέτο ώστε να δοθεί πρόσθετη τεχνογνωσία για να μπορεί να ανταποκριθεί η εταιρεία στις αυξημένες υποχρεώσεις της απέναντι στην Πολεμική Αεροπορία.
Μην ξεχνάμε άλλωστε το ρόλο που έχει η ΕΑΒ τόσο στην αναβάθμιση των 83 F-16 σε έκδοση Viper, όσο και στον ρόλο που θα παίξει με την αγορά των F-35, καθώς μέσω διαγωνισμού θα διατεθεί το 49% της εταιρείας στον στρατηγικό επενδυτή και το φαβορί είναι η κατασκευάστρια των F-35, Lockheed Martin. Οπότε η προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς προφανώς μπορεί να συνδυαστεί με την εμπλοκή της κατασκευάστριας στην ΕΑΒ.
Η μεγάλη ευκαιρία για τα ΕΑΣ
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς δημιουργούνται νέες ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προμηθευτεί πυρομαχικά, τα οποία μπορούν σήμερα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) να παράξουν. Όπως μάλιστα σημείωσε ο πρωθυπουργός, σύντομα στον τομέα αυτό θα έχουμε εξαιρετικά θετικές ειδήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο ημέρες επετεύχθη πολιτική συμφωνία επί του κανονισμού για την στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Συμβουλίου της ΕΕ
Η συμφωνία αυτή ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί ο εν λόγω κανονισμός θα επιτρέψει στην ΕΕ να αυξήσει αποτελεσματικά την ικανότητά της να παράγει πυρομαχικά και πυραύλους. Χάρη σε αυτόν, η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ θα μπορεί αυξήσει την ποσότητα και την ταχύτητα της παραγωγής της, καθώς ο προτεινόμενος κανονισμός θα στηρίξει την ενίσχυση της βιομηχανίας καθ’ όλο το μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού πυρομαχικών και πυραύλων.
Μάλιστα τόσο το εργοστάσιο στον Υμηττό όσο και αυτό στο Λαύριο των ΕΑΣ παράγουν ήδη τα εξαιρετικά σημαντικά για τους Ουκρανούς βλήματα πυροβολικού 155 mm, καθώς πρόκειται για το πυρομαχικό που αναλώνεται σε πρωτοφανείς, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ποσότητες στα μέτωπα της Ουκρανίας. Ο στρατός της χώρας χρησιμοποιεί 100.000 βλήματα τον μήνα. Τα ΕΑΣ είναι μία από τις μόλις 10 αμυντικές βιομηχανίες στην Ευρώπη που τα παράγει. Να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή πρόταση για τα ΕΑΣ είναι για παροχή χρηματοδότησης 60 - 80 εκατ. ευρώ.
«Σιγή ιχθύος» για τις κορβέτες
«Σιγή ιχθύος» έχει τηρηθεί τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για το πολυσυζητημένο θέμα των κορβετών, καθώς και οι δύο στις προγραμματικές δηλώσεις δεν ανέφεραν απολύτως τίποτα.
Το πρόγραμμα των κορβετών αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του προγράμματος των φρεγατών, καθώς από τα 5 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, περίπου 1,6 - 1,7 δισ. θα δίνονταν για τις κορβέτες.
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι τελικοί «μονομάχοι» Naval Group και Fincantieri έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και τα ελληνικά ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας διαγκωνίζονται σε ποιο από τα δύο θα «χτιστούν» τα συγκεκριμένα πλοία.
Η μη αναφορά σε αυτό τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας έχει δημιουργήσει ανησυχίες μήπως τελικά δεν προχωρήσει καθόλου, καθώς τα δημοσιονομικά της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι αμφίβολο εάν επιτρέπουν άλλα μεγάλα ανοίγματα, εκτός από τα F-35.