Στέλνοντας ένα μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τη δεύτερη θητεία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Κ. Μητσοτάκης κέρδισε μια ισχυρή πλειοψηφία στις εκλογές, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του την εντολή να εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, όπως είχε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Όπως επίσης είχε δεσμευτεί ότι θα μειώσει το ελληνικό χρέος ύψους 356 δισ. ευρώ που είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη σε σύγκριση με το ΑΕΠ.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Παράλληλα υποσχέθηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του βάρους του χρέους.
«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση μετά τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,42%, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα διαπραγματευόταν έως και 3,56%. Τα 10ετή ομόλογα αναφοράς παρουσίασαν μικρή μεταβολή.
Το διεθνές μέσο τονίζει ότι η πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το αρχικό πρόγραμμα θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής που είδαν τη χώρα του να φτάνει κοντά στο να χάσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και την άφησαν ως το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης με αξιολόγηση «Junk».
Τόσο η Moody's Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.
Το Bloomberg σημειώνει επίσης ότι οι επενδυτές έχουν στραφεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα έτσι να βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει οδηγήσει επίσης και το κόστος δανεισμού της χώρας να υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που πληρώνει πλέον λιγότερο από την Ιταλία, ακόμη και όταν το χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης.
«Ήδη οι τίτλοι μας διαπραγματεύονται σαν να είμαστε χώρα με επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε επίσης την επίσημη έγκριση από τους οίκους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η απόδοση στο 10ετές της Ελλάδας έχει υποχωρήσει φέτος κατά σχεδόν 80 μονάδες βάσης στο 3,7% σε σύγκριση με 10 μ.β. για το αντίστοιχο γερμανικό στο 2,5% περίπου. Το spread στις αποδόσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας έφτασε τις -50 μ.β. το χαμηλότερο στην ιστορία.
Ο πρωθυπουργος έβαλε το θέμα της διαχείρισης της οικονομίας στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, με το ελληνικό ΑΕΠ να έχει ανακάμψει σχεδόν στο σημείο που ήταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το υψηλό που σημείωσε στο 28%, ενώ μετοχές και ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζει φέτος πάνω από 39%, σημειώνει το Bloomberg.
Μιλώντας στο πρακτορείο, ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022, από 5,5% το προηγούμενο έτος.
Το Bloomberg σημειώνει τέλος ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει τα δάνεια που χορηγήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίς και τα διμερή δάνεια του GLF που χορηγήθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες.
Η διευκόλυνση αποτελούσε μέρος του πρώτο προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα. Συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και έφτανε τα 53 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο πάνω από 8 δισ. ευρώ με τα 2,6 δισ. ευρώ σε πρόωρες αποπληρωμές.