ΓΔ: 2321.29 -0.57% Τζίρος: 162.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:28:41
Κτίριο Novo Nordisk
Το λογότυπο της Novo Nordisk στην πρόσοψη κτιρίου στη Δανία, εστίαση στον φαρμακευτικό τομέα.

Δανία: Αποζημίωση σε 4 ασθενείς για απώλεια όρασης από φάρμακα Novo Nordisk

Τέσσερις ασθενείς στη Δανία αποζημιώθηκαν καθώς έχασαν την όρασή τους μετά από χρήση των Wegovy και Ozempic. Οι συσκευασίες των φαρμάκων ενημερώθηκαν, αναφέροντας πλέον σπάνιο κίνδυνο σοβαρής οφθαλμολογικής βλάβης.

Τέσσερις ασθενείς στη Δανία έλαβαν αποζημίωση μετά την απώλεια της όρασής τους, έπειτα από χρήση των φαρμάκων Wegovy και Ozempic της Novo Nordisk, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δανέζικης Ένωσης Αποζημίωσης Ασθενών.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα, που περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, έχουν συσχετιστεί σε σπάνιες περιπτώσεις με τη σοβαρή οφθαλμολογική πάθηση μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (NAION), όπως είχε επισημάνει η επιτροπή ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Ιούνιο.

Η NAION ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης. Μετά τις διαπιστώσεις της ΕΜΑ, η Novo Nordisk προχώρησε σε επικαιροποίηση των ετικετών των Wegovy και Ozempic, ώστε να αναφέρεται ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προκαλέσει NAION σε περίπου έναν στους 10.000 ασθενείς.

Η Δανέζικη Ένωση Αποζημίωσης Ασθενών, ανεξάρτητο όργανο που διαχειρίζεται σχετικές καταγγελίες για λογαριασμό του κράτους, ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει αποφάσεις για πέντε από τις 43 υποθέσεις που εξετάζει σχετικά με απώλεια όρασης συνδεόμενη με τα εν λόγω φάρμακα.

Συνολικά, τέσσερις ασθενείς αποζημιώθηκαν με το ποσό των 123.253 δολαρίων, ενώ μία καταγγελία απορρίφθηκε. Το κράτος καλύπτει το κόστος των αποζημιώσεων που εγκρίνει η Ένωση, η οποία χαρακτήρισε τις αποφάσεις "πολύπλοκες", καθώς απαιτήθηκε η συνδρομή ειδικού νευροοφθαλμολόγου.

Εκπρόσωπος της Novo Nordisk δήλωσε: "Η ασφάλεια των ασθενών είναι η πρώτη προτεραιότητά μας".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα γραφεία της Novo Nordisk στη Κοπεγχάγη

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα κοντέινερ, στο εργοτάξιο της εταιρείας και επεκτάθηκε στη στέγη ενός κτιρίου γραφείων που ανήκει επίσης στη Novo Nordisk. Το κτίριο δεν σώθηκε, όμως η δραστηριότητα της εταιρείας θα συνεχιστεί κανονικά από αύριο.
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Ινουίτ: Η αρκτική γη της Γροιλανδίας δεν ανήκει σε κανέναν

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τη Γροιλανδία στρατηγική επένδυση για τις ΗΠΑ, ενώ η Δανία διατηρεί τη νομική κυριαρχία στο νησί. Οι Ινουίτ όμως λένε ότι η γη τους ανήκει συλλογικά και η ιδέα της αγοράς της από ξένο είναι ξένη προς την κουλτούρα τους.
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιόδοξη η Δανία μετά τις συνομιλίες με ΗΠΑ για τη Γροιλανδία

Οι συνομιλίες Δανίας, Γροιλανδίας και ΗΠΑ για το αυτόνομο έδαφος ήταν εποικοδομητικές, δήλωσε ο Δανός ΥΠΕΞ, αν και δεν υπήρξε ακόμη αποτέλεσμα. "Είμαι πιο αισιόδοξος σήμερα από ό,τι πριν μία εβδομάδα", ανέφερε.
Σημαίες Δανίας ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Βετεράνοι εξοργισμένοι με την αφαίρεση σημαίων από την αμερικανική πρεσβεία

Δανοί βετεράνοι κατηγόρησαν την αμερικανική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη επειδή αφαίρεσε σημαίες στη μνήμη πεσόντων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Η πρεσβεία ζήτησε συγγνώμη, ενώ θυμό προκάλεσαν και δηλώσεις Τραμπ για τη συμμετοχή της Δανίας.