ΓΔ: 2592.99 -0.02% Τζίρος: 105.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:13:37
Synedrio Torfimon-Makis Voridis
Φωτο: ΑΠΕ

Βορίδης: Βασικός στόχος η αντιμετώπιση της απάτης στα τρόφιμα

Με αφορμή συζήτηση για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών ο υπουργός, με παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Στο  Παγκόσμιο Συνέδριο Τροφίμων και Γεωργίας υπό τον τίτλο «Τροφή για όλους παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, όπου και ανέδειξε το ζήτημα της απάτης στα τρόφιμα.
Εμπόριο για ασφαλή, ποικίλη και βιώσιμη διατροφή» που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από τις 16 έως τις 18 Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο του οποίου διεξήχθη και η 12η Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας.
 
Μάλιστα, με αφορμή συζήτηση για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών ο υπουργός, με παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπογράμμισε ότι οι αυστηροί καλλιεργητικοί όροι και η τήρηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων θα πρέπει να ισχύσουν για όλους.
 
Επιπλέον, ο κ. Βορίδης συνέστησε τα εξής:

• Οι αγρότες να αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της ενσωμάτωσης της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης 2019/66 στο εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών  που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Μαΐου 2021 και η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει άμεσα.
 
• Την επιβολή της επισήμανσης (labelling) στα τρόφιμα, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν την προέλευση των προϊόντων που επιλέγουν, ως μέσο αποτροπής της απάτης στα τρόφιμα και προκειμένου να εκλείψουν έκνομα φαινόμενα όπως ο μιμητισμός (ελληνοποιήσεις).
 
Επίσης, ο κ. Βορίδης συνυπέγραψε το Κοινό Ανακοινωθέν των 71 κρατών που συμμετείχαν στη Σύνοδο με το οποίο όλα τα μέρη δεσμεύονται στους στόχους που έχουν τεθεί στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συγκεκριμένα, στην επίτευξη της καθολικής καταπολέμησης της πείνας μέσω αμοιβαίων συνεργασιών κατόπιν λήψης μίας σειράς μέτρων τα οποία αφορούν:
 
• Την προώθηση του εμπορίου για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας
• Την προώθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Εμπορίου
• Την μετατροπή της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων ανεξαιρέτως, σε βιώσιμη και ασφαλή
• Την ενίσχυση των δίκαιων κανόνων εμπορίου στα αγροτικά προϊόντα
 
Εξάλλου, ο υπουργός συμμετείχε στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Προεδρία της Κύπριας Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδη.
 
Επιπροσθέτως, ο υπουργός κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στο Βερολίνο είχε διμερείς επαφές με τη Βουλγάρα ομόλογο του, Ντεσισλάβα Τάνεβα στην οποία επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της Εξωτερικής Σύγκλισης.
 
Τέλος, ο κ, Βορίδης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει σειρά απόψεων με τον νέο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι καθώς επίσης και με ομολόγους του από όλο τον κόσμο για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
 
Τον υπουργό συνόδευσε στο Βερολίνο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αρμόδιος για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Δρ Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποικιλία ελληνικών τυριών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση απαγόρευσης για τυροκομικά στη Λέσβο λόγω αφθώδους πυρετού

Επιτρέπεται ξανά η μεταφορά τοπικών τυριών από ιδιώτες εκτός Λέσβου, έπειτα από απαγόρευση λόγω αφθώδους πυρετού. Επιτρέπεται για ώριμα τυριά άνω των 2 μηνών. Ικανοποίηση από τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου για την απόφαση.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή ΚΥΑ για Σχέδια Βελτίωσης με δημόσια δαπάνη 263,5 εκατ. ευρώ

Υπεγράφη κοινή απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης της ΚΑΠ 2023-2027, ανοίγοντας το δρόμο για πρόσκληση ύψους 263,5 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αφορά ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, εξοικονόμηση νερού και κυκλική οικονομία.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση μετατρέπει το φιάσκο ΟΣΔΕ 2026 σε φιέστα

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και επικοινωνιακή φιέστα σχετικά με την παρουσίαση της νέας εφαρμογής ΟΣΔΕ, τονίζοντας ότι οι αγρότες καλούνται να δράσουν υπό πίεση και χωρίς να τηρούνται οι δεσμευμένες προθεσμίες.
κατασκευαστικό έργο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη σύμβαση ΣΔΙΤ για νέα αρδευτικά έργα σε Ιεράπετρα και Σητεία

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων και το φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας, έργα ύψους 87,9 εκατ. ευρώ για άρδευση Λασιθίου, παρουσία Σχοινά και Παπαθανάση. Έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση νερού.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Στήριξη ΕΕ για νέους στην αλιεία και υδατοκαλλιέργεια

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ την ανάγκη προσέλκυσης νέων στην αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, ως στρατηγικό ζήτημα για το μέλλον του κλάδου.