Με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τη ΝΔ ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί της Κυριακής των εκλογών, τα φώτα του ενδιαφέροντος πέφτουν στη συγκρότηση του επόμενου κυβερνητικού σχήματος.
Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χαρακτηρίζει ως «ευχάριστο πονοκέφαλο» τη δυνατότητα που έχει μπροστά του να επιλέξει από μια δεξαμενή άξιων προσώπων, που είτε ανήκουν στη ΝΔ είτε όχι, δεν ισχύει το ίδιο και για τα στελέχη του, που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ευελπιστώντας να αποτελέσουν μέρος των επιλογών του.
Η κυβερνητική εξίσωση μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, ακόμα και για τους πιο μυημένους στα εσωτερικά πράγματα της ΝΔ, με τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να φωτογραφίζουν ριζικές αλλαγές για τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη και την ταυτόχρονη αξιοποίηση μεγάλου αριθμού γυναικών στα υπουργικά έδρανα.
Όσοι πάντως καθίσουν -στην περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ- στο επιβλητικό τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου θα πάρουν στα χέρια τους από έναν μπλε φάκελο ο οποίος θα αποτελέσει και το πρώτο crash test για την αξιοπιστία και τη συνέπειά τους αλλά και τη μελλοντική τους βαθμολόγηση από τον πρωθυπουργό.
Πρόκειται ουσιαστικά για το σύνολο των προγραμματικών δεσμεύσεων σε βασικούς τομείς όπως είναι η Υγεία και η Οικονομία, ένα ξεκάθαρο δείγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τις δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου και, κατ' επέκταση, του επιτελικού κράτους.
Ανάμεσα στις πολλές σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εισήγηση για την υλοποίηση μιας «υπερσυγχώνευσης» των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με επικεφαλής τον Κυριάκο Πιερρακάκη και αναπληρωτή του τον Θεόδωρο Λιβάνιο, που παραπέμπει στο άλλοτε πανίσχυρο υπουργείο Προεδρίας παλαιότερων κυβερνήσεων.
Μια σειρά από καραμπόλες είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν οι τελικές επιλογές στα λεγόμενα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία.
Τα σχετικά σενάρια εμφανίζουν τον Χρήστο Σταϊκούρα να μετακινείται από το υπουργείο Οικονομικών προς άλλο πόστο και τη θέση του να καταλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή εκ νέου τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση του Νίκου Παπαθανάση.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Θεόδωρος Σκυλακάκης θα έχει στις αρμοδιότητές του, την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Όσο για τον Άδωνι Γεωργιάδη; Το όνομά του «παίζει» ουσιαστικά για δύο θέσεις. Είτε προς το υπουργείο Ναυτιλίας, είτε σε ένα νέο υπουργείο, το οποίο θα έχει στην αρμοδιότητα του μόνο την έκδοση συντάξεων.
Ήδη έχει προαναγγελθεί η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ταυτόχρονα με τη μεταφορά του Αθλητισμού από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας, υπό την ηγεσία αναπληρωτή υπουργού.
Έντονη είναι και η φημολογία για μια πιθανή μετακίνηση του Νίκου Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών προς το Πεντάγωνο, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να μετακινείται προς το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας και με τον Δημήτρη Καιριδή να αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών.
Εξίσου σημαντικές ανακατατάξεις αναμένονται στην ομάδα των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, με το νέο πρόσωπο της επόμενης τετραετίας να είναι ο Σταύρος Παπασταύρου -άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά- ο οποίος, πιθανότατα, θα αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας.
Στη λεγόμενη ομάδα των «σωματοφυλάκων» παραμένουν ο Άκης Σκέρτσος και ο Γιάννης Μπρατάκος, ενώ η Σοφία Ζαχαράκη φιγουράρει ως η επόμενη κυβερνητική εκπρόσωπος.
Την ίδια στιγμή, ζητούμενο παραμένει η κατάληξη των παρασκηνιακών συζητήσεων για την αξιοποίηση στελεχών που θήτευσαν σε υπουργικές καρέκλες επί κυβερνήσεων Σημίτη, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου που ακούστηκε για το υπουργείο Παιδείας, αλλά και ο Γιώργος Φλωρίδης ως επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης.