Τρεις εβδομάδες πριν από την τελευταία στροφή για τις ευρωεκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος στην οικονομία και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που λαμβάνουν πλέον και ευρωπαϊκές διαστάσεις.
Με το πολιτικό δίλημμα για την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, με προσήλωση στην υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων να παραμένει στο τραπέζι, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προετοιμάζουν την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου το ζήτημα της ακρίβειας θα συζητηθεί στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια συζήτηση που αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, με πολλούς να προεξοφλούν ότι θα πρόκειται για ένα ιδιότυπο «ντιμπέιτ» για ένα από τα πλέον κυρίαρχα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Μέσα στο κλίμα αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναζητήσει πανευρωπαϊκή λύση στην αντιμετώπιση των συνεχόμενων ανατιμήσεων, με την αποστολή επιστολής στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών.
Η κίνηση του πρωθυπουργού αποσκοπεί στην ανάγκη να βρεθεί κοινός βηματισμός των κρατών μελών της ΕΕ, μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχων προκειμένου να μπει φρένο στην αυθαίρετη τιμολόγηση από τις πολυεθνικές για προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τα στοιχεία να καταγράφουν τεράστια κέρδη για τις πολυεθνικές - 14 δισ. ετησίως - από το «καπέλο» στις διαφοροποιημένες τιμές ανά χώρα της ΕΕ.
Εθνικά θέματα και δημογραφικό στην ατζέντα των περιοδειών
Την ίδια στιγμή και με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν μια ξεκάθαρη υπεροχή της ΝΔ στον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, στην οδό Πειραιώς επιστρατεύουν το «όπλο» της κυβερνητικής αξιοπιστίας, την ώρα που είναι ανοικτά τρία μέτωπα, όπως οι σχέσεις με την αλβανική κυβέρνηση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και εσχάτως η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την εκλογή του εθνικιστικού κόμματος VMRO στη Βόρεια Μακεδονία.
Ακόμα και το πρόγραμμα των περιοδειών του πρωθυπουργού ρίχνει το βάρος σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να φράξει το δρόμο στις φυγόκεντρες δυνάμεις προς άλλα κόμματα, στα δεξιά της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα, να περιορίσει τη φθορά από την αποχή και την ψήφο διαμαρτυρίας.
Στο κυβερνών κόμμα έχουν αποφασίσει να πορευτούν μέχρι τις ευρωεκλογές, με ένα σχέδιο πειθούς όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του ακροατηρίου από τους λεγόμενους «αναποφάσιστους», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για τα θέματα που απασχολούν το δημόσιο διάλογο.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα παρουσιάσει το νέο στόλο των ηλεκτρικών λεωφορείων που θα δώσουν ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της συμπρωτεύουσας, αλλά και μια χειροπιαστή παρέμβαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ την Τρίτη θα συνεχίσει το πρόγραμμα των ομιλιών του σε Κοζάνη και Καστοριά και θα ακολουθήσουν το Άργος και η Τρίπολη.
Την Πέμπτη θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο για το δημογραφικό με τίτλο «Δημογραφικό 2024 – Εθνική προτεραιότητα», ανακοινώνοντας σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, ανάμεσά τους την ένταξη των οικογενειών με τρία παιδιά στις πολύτεκνες οικογένειες, με καταβολή όλων των σχετικών προνομίων και επιδομάτων.
Και στο βάθος ανασχηματισμός...
Παράλληλα, επιμένουν τα σενάρια για έναν ευρύ ή διορθωτικό ανασχηματισμό, που το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, μετά τις τελευταίες ανακατατάξεις του περασμένου Ιανουαρίου στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Υγείας.
Οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα συνεκτιμηθούν τα πολιτικά μηνύματα που θα προκύψουν από την ευρωκάλπη, αλλά και οι επιμέρους συσχετισμοί σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
Υπάρχουν δε και αυτοί που υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για στοχευμένες αλλαγές και όχι σαρωτικό ανασχηματισμό, ενώ πολλοί συνδέουν τις πιθανές αλλαγές στην κυβέρνηση και με τις εξελίξεις στην Κομισιόν και την επανεκλογή της Φον Ντερ Λάιεν. Σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες παραμονής του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του επιτρόπου, εναλλακτικά θα αναζητηθεί λύση εκ των έσω με μετακίνηση προβεβλημένου υπουργού στις Βρυξέλλες.