Με την ανοιχτή συγκέντρωση και ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 23 Ιουνίου, ολοκληρώνεται η δεύτερη συνεχόμενη προεκλογική περίοδος. Η επιλογή της κεντρικότερης πλατείας της πρωτεύουσας, που έχει συνδέσει το όνομά της με τις μεγαλύτερες πολιτικές συγκεντρώσεις των περασμένων ετών, κρύβει για τη ΝΔ έναν ισχυρό συμβολισμό ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος και το μήνυμα της αυτοδυναμίας που θέλει να εκπέμψει το γαλάζιο στρατόπεδο.
Βασική επιδίωξη για τον αρχηγό της ΝΔ την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, είναι η ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας, αλλά και μια περαιτέρω εξειδίκευση του κυβερνητικού σχεδιασμού, που είτε αφορά στα υπό σύσταση υπουργεία, είτε το μπαράζ μεταρρυθμίσεων και νομοσχεδίων που ετοιμάζει το επιτελείο του.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι στα πρώτα νομοσχέδια θα περιλαμβάνεται η ρύθμιση για επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση και βελτίωση του επιτελικού κράτους, που θα στοχεύει στην ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της κεντρικής διοίκησης, την καλύτερη κατανομή αρμοδιοτήτων, τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και μεταφορές αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων.
Όσο για τον χαρακτήρα της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής για τις προθέσεις του, κάνοντας λόγο για την επιλογή «του καλύτερου ή της καλύτερης», χωρίς προαπαιτούμενο το ιδεολογικό πρόσημο των στελεχών, αλλά με σαφή τα χαρακτηριστικά της ανανέωσης και εκτός κόμματος.
Μέχρι τότε, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην κάλπη η διεύρυνση του προβαδίσματος όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς και η μεγάλη διείσδυση στους κεντρώους ψηφοφόρους. Η σταθερότητα στην εκτίμηση ψήφου που καταγράφει η ΝΔ σε αλλεπάλληλες μετρήσεις -που κινείται μεταξύ 40% έως 41%- μπορεί να δημιουργεί συνθήκες αισιοδοξίας στην οδό Πειραιώς, μαζί με την υψηλή συσπείρωση που αγγίζει το 91%, ωστόσο για να επιτευχθεί μια άνετη αυτοδυναμία, θα πρέπει να μετακινηθούν μαζικά προς το γαλάζιο στρατόπεδο οι αναποφάσιστοι και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η αποχή.
Με τη δεξαμενή των αναποφάσιστων να κινείται στην περιοχή του 7% - 8%, οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εστιάζουν τις αναλύσεις τους και στον τελικό αριθμό των μικρών κομμάτων που θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι του 3% και να μπουν στη Βουλή. Η σκληρή μάχη στην «ουρά» της εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο, από τη στιγμή που υπάρχουν 20 έδρες που διεκδικούν τα μικρότερα κόμματα για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση.