Η ανακοίνωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, αλλά χωρίς ατζέντα, «φούντωσε» περαιτέρω τη συζήτηση ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αποτελεί θέμα των επόμενων ωρών.
Η κατηγορηματική δήλωση ωστόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το υπουργικό συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί με την ίδια ακριβώς σύνθεση, προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα για τους λόγους της ολιγοήμερης παράτασης των αλλαγών, παρά έβαλε «πάγο» στην ονοματολογία.
Άλλωστε η απόφαση να επισπευσθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πάρθηκε το βράδυ των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης, που έφερε τη ΝΔ πέντε μονάδες κάτω από τον πήχη του 33% που είχε θέσει ο ίδιος προεκλογικά και να προαναγγέλλει ότι θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Ζητούμενο παραμένει -εκτός από τον χρόνο της ανακοίνωσης των αποφάσεων του- αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοριστεί σε απλές εναλλαγές προσώπων μεταξύ των υπουργείων ή αν θα προχωρήσει σε ευρύτερες ανακατατάξεις με ηχηρές αποχωρήσεις ή ακόμα και συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων.
Ως στίγμα προθέσεων ερμηνεύονται τα όσα είπε στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του (ALPHA) μετά τις ευρωεκλογές, προσδιορίζοντας ότι θα «ζυγίσει» τις αποφάσεις του με γνώμονα την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αξιολογώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα αλλά και τη συνολική συμπεριφορά των νυν υπουργών του, στέλνοντας μήνυμα για όσους επέδειξαν αλαζονεία μετά το 41% των εθνικών εκλογών του 2023.
Ανασχηματισμός μέσω... Βρυξελλών
Ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία η σχετική ονοματολογία έχει πάρει φωτιά, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για αυτούς που βρίσκονται με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου και αυτούς που προβάρουν ήδη το υπουργικό κοστούμι.
Η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού να μεταθέσει χρονικά τις αποφάσεις του για ανασχηματισμό σε επόμενο χρόνο και όχι έως το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προεδρία της Επιτροπής και τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ θα αναλάβουν να τρέξουν τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους του ΕΛΚ τόσο για την την προεδρία της Επιτροπής, όσο και για τις θέσεις του Προέδρου του Συμβουλίου, του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην εξίσωση πάντως, μπαίνει και το όνομα του επόμενου Έλληνα επιτρόπου της ευρωπαϊκής επιτροπής, θέση που σήμερα κατέχει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.
Στην περίπτωση που του προταθεί να επαναπατριστεί και να συμμετάσχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο, πολλοί θεωρούν ως πιθανό να ενεργοποιηθεί παλαιότερο σενάριο που έφερε τον Έλληνα επίτροπο ως επικρατέστερο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, με ταυτόχρονη επαναφορά του Γιώργου Γεραπετρίτη στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου θεωρείται ως ισχυρή υποψηφιότητα ο νυν υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και μάλιστα για τη νέα θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου για την άμυνα, εάν αυτή δημιουργηθεί, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να γίνει μεγαλύτερος παίκτης στην αμυντική βιομηχανία.