Την ώρα που πολλοί προεξοφλούν ότι με τον αέρα του 41% η κατάκτηση της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ θα είναι ένας κυριακάτικος περίπατος, στην οδό Πειραιώς επικεντρώνουν την προσοχή τους στις πιθανές «παγίδες» της δεύτερης κάλπης. Στοίχημα πρώτο, η μέγιστη κινητοποίηση της βάσης και του στελεχιακού δυναμικού, προκειμένου στις 25 Ιουνίου η κάλπη να γεμίσει από μηδενική βάση και το εκλογικό αποτέλεσμα να οδηγήσει στην πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Ίσως για αυτό διαμηνύουν σε όλους τους τόνους στα στελέχη τους, ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, αλλά αντιθέτως η παρατεταμένη ευφορία και η παραπλανητική σιγουριά, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Ο κίνδυνος της αλαζονίας και της υπεροψίας, φαντάζει αυτή τη στιγμή ως ο μεγαλύτερος φόβος για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος προειδοποιεί άπαντες να μην σπεύδουν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα της κάλπης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν λευκές επιταγές αλλά ξεκάθαρες εντολές των πολιτών».
Η νέα προεκλογική περίοδος ξεκινά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την αποψινή του ομιλία στο Περιστέρι, για να συνεχίσει αύριο με περιοδεία στην Κρήτη -όπου και οι τέσσερις νομοί «βάφτηκαν» για πρώτη φορά μπλε- και εν συνεχεία παρουσία στην Α' Αθήνας, την Παρασκευή στην Καρδίτσα και το Σάββατο στη Χαλκιδική.
Η στοχευμένη παρουσία του κ.Μητσοτάκη στη βόρεια Ελλάδα έχει ως κύριο στόχο να καταφέρει να εναρμονίσει τα γαλάζια ποσοστά σε αυτές τις περιοχές, με αυτά της υπόλοιπης χώρας, με δεδομένο ότι π.χ. στην Α' Θεσσαλονίκης η ΝΔ πήρε 34,15%, πολύ κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος.
Οι κίνδυνοι στον δρόμο προς την αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι πολλοί, αν και πλήρως χαρτογραφημένοι με βάση την ετυμηγορία της 21ης Μαΐου.
Το ορατό ενδεχόμενο να εισέλθουν στη Βουλή περισσότερα από πέντε κόμματα δημιουργεί νέα δεδομένα, από τη στιγμή όπου για κάθε επιπλέον κόμμα που κερδίζει μια θέση στα έδρανα του Κοινοβουλίου, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 10 έδρες, οι οποίες αφαιρούνται σχεδόν κατά το ήμισυ, από το μεγαλύτερο κόμμα.
Η είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας σχεδόν προεξοφλείται, ενώ πάρα πολύ κοντά στο εκλογικό όριο του 3% βρίσκεται και το κόμμα «Νίκη», με τους εκλογολόγους να υπολογίζουν ότι στην περίπτωση οκτακομματικής Βουλής, ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα ανεβαίνει στο 39%.
Στα μεγάλα ζητούμενα έχει προστεθεί και η παράμετρος «κεντρώοι ψηφοφόροι». Η επικυριαρχία της ΝΔ στον χώρο του κέντρου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να επέφερε σημαντικό ρήγμα στους κόλπους της Κεντροαριστεράς (το 11% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και το 15% του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν αυτή τη φορά τη ΝΔ), ωστόσο παραμένει γρίφος αν αυτή τη φορά θα επιλέξουν να «βοηθήσουν» το ΠΑΣΟΚ στον αγώνα δρόμου να βρεθεί μια ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με την παράλληλη «μάχη» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που πολλοί βλέπουν ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς, τα γαλάζια στελέχη σχολιάζουν ότι «οι εκλογές δεν γίνονται για το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά οι πολίτες ψηφίζουν για το ποια κυβέρνηση θέλουν».