ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Σαρμάς: Οφείλουμε να είμαστε ουδέτεροι και απόλυτα αντικειμενικοί

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι αύριο θα υπάρξει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ υπογράμμισε ότι τα μέλη του θα «πρέπει να σταθμίζουν τις πράξεις τους».

Τις πρώτες κατευθύνσεις στους υπηρεσιακούς υπουργούς του έδωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, εφιστώντας τους την προσοχή να είναι ουδέτεροι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ η κατά κάποιας πολιτικής παράταξης.

Όπως ο ίδιος ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά: «Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τα Υπουργεία σας να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις, ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι το κανονικό, ας πούμε, Υπουργικό Συμβούλιο.

Σήμερα θα σας μιλήσω για 5-10 λεπτά. Αν κάποιος έχει απορία θα του απαντήσω, αλλά η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου εκεί θα καθορίσουμε, σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον Νόμο για το Επιτελικό Κράτος, την κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο Πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Λοιπόν, το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η Κυβέρνησή μας - το είπα και χθες - είναι μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό ως Πρωθυπουργό γι' αυτή την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μία ανεξάρτητη εκλογικά, θα έλεγα, πολιτικά και κομματικά, και αμερόληπτη Κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος, θα έλεγα, έναντι του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πολιτική κρίση, αναμένεται άμεσα ανακοίνωση νέου πρωθυπουργού

Η Γαλλία κινδυνεύει με πολιτική κρίση, μετά τις σκληρές δηλώσεις της αριστεράς, ότι δεν στηρίζουν κυβέρνηση χωρίς δικό τους πρωθυπουργό. Ο Μακρόν θα ανακοινώσει νέο πρωθυπουργό στις 9 το βράδυ, χωρίς να ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Οι Σοσιαλιστές δεν αποκλείουν ψήφο κατά της κυβέρνησης

Ο Ολιβιέ Φορ δήλωσε ότι ο Μακρόν δεν είναι έτοιμος να επιλέξει αριστερό πρωθυπουργό και δεν διασφαλίζει πως το κόμμα του θα στηρίξει την επόμενη κυβέρνηση. Αν πέσει η κυβέρνηση, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών και κέρδους της ακροδεξιάς.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Νέος πρωθυπουργός στη Γαλλία εντός 48 ωρών

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ορίσει νέο πρωθυπουργό εντός 48 ωρών, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ευχαριστώντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί για την προσφορά του τα τελευταία δύο 24ωρα.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα σύνθεση κοσμητόρων και γραμματέων στη Βουλή μετά την ψηφοφορία

Η Ολομέλεια της Βουλής εξέλεξε τους νέους κοσμήτορες και γραμματείς για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με την πλειονότητα των ψήφων να συγκεντρώνεται σε υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ συμμετείχαν και στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κτίριο Εθνικής Δίαιτας Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαναέ Τακαΐτσι ανέλαβε την ηγεσία του κυβερνώντος LDP στην Ιαπωνία

Η Σαναέ Τακαΐτσι εξελέγη νέα ηγέτης του κυβερνώντος LDP, διαδεχόμενη τον Σιγκέρου Ισίμπα ως πρωθυπουργός. Το κόμμα δεν έχει πλειοψηφία και θα χρειαστεί συνεργασία με την αντιπολίτευση για την ομαλή διακυβέρνηση της χώρας.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση βουτηγμένη στα σκάνδαλα, απαραίτητη η πολιτική αλλαγή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά κυβέρνησης και πρωθυπουργού, κατηγορώντας τους για συγκάλυψη σκανδάλων, θεσμική εκτροπή και αναξιοπιστία, ζητώντας πολιτική αλλαγή.