Με την ορκωμοσία, το απόγευμα της Κυριακής, των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαϊου και τη διάλυση της Βουλής την αμέσως επόμενη μέρα, τα κόμματα καλούνται εκ νέου στην αφετηρία μίας ακόμα προεκλογικής περιόδου 30 ημερών.
Το προεδρικό διάταγμα που θα θυροκολληθεί με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών στις 25 Ιουνίου μηδενίζει το κοντέρ της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης και υποχρεώνει τα κόμματα να προχωρήσουν είτε σε αλλαγή τακτικής, είτε σε επανακαθορισμό των στόχων τους.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ετυμηγορία των πολιτών ήταν μια εκκωφαντική απάντηση σε όσους πόνταραν στην καταστροφολογία, σε μια εποχή όπου η πλειοψηφία των πολιτών επιζητούσε την σταθερότητα και την προοπτική σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών.
Στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό του σημείωναν ότι οι ψηφοφόροι όχι μόνο έδωσαν στη ΝΔ μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά για πρώτη φορά στα πολιτικά πράγματα του τόπου, αποδοκίμασαν ανοιχτά την αξιωματική αντιπολίτευση, όχι για όσα υποσχέθηκε, αλλά για όσα κρατούσε ως κρυφή ατζέντα στο συρτάρι.
Με την αυτοδυναμία να θεωρείται σίγουρη στις 25 Ιουνίου, η επόμενη μέρα βρίσκει τον πρωθυπουργό να σχεδιάζει τις άμεσες παρεμβάσεις του σε θεσμικό επίπεδο (Σύνταγμα), όσο και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας.
Μόνος αντίπαλος για τη ΝΔ το διάστημα που ακολουθεί, ο ίδιος της ο εαυτός, με την ηγεσία του κόμματος να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί συμπεριφορές αλαζονείας, ούτε πρόωρους πανηγυρισμούς.
Εκ των πραγμάτων, το 40% του πρώτου γύρου βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για το κυβερνών κόμμα, αν και τα στελέχη που μετέχουν στον στρατηγικό σχεδιασμό, έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες αδυναμίες -κυρίως στην βόρειο Ελλάδα- και εκεί αναμένεται να εστιάσουν την προσοχή τους, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ομιλίες.
Στόχος, η περαιτέρω αύξηση το ποσοστών της συσπείρωσης και η μείωση των «διαρροών» που καταγράφηκαν προς μικρότερα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ.
ΣΥΡΙΖΑ: Πίεση στο γήπεδό του, αναζήτηση κοινού βηματισμού
Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει πλέον αποδεχτεί την αυτοδυναμία της ΝΔ, η κεντρική στόχευσή του είναι να καταφέρει μέσα σε ένα μήνα να ενισχύσει την εικόνα και τα ποσοστά του, τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων όσο και ουσίας.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των αιτιών της ήττας με 20 μονάδες διαφορά, αν και το μεγάλο ζητούμενο είναι η τάχιστη ανασυγκρότηση της βάσης και η αποφυγή σκηνικών εσωστρέφειας και απόδοσης ευθυνών.
Η δεύτερη κάλπη για το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μάχη επιβίωσης για την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και για τον ίδιο στην καρέκλα της ηγεσίας του κόμματός του, έστω και αν δεν έχει τολμήσει κανείς έως σήμερα να τον αμφισβητήσει ανοιχτά.
Ο θυμός, ωστόσο, είναι και υπαρκτός και ορατός, κυρίως από εκείνα τα στελέχη, που λόγω του ιστορικού χαμηλού του 20% στις εκλογές έμειναν εκτός Βουλής και, άρα, απελευθερωμένοι μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για συγκεκριμένες επιλογές σε ζητήματα στρατηγικής και επιλογές προσώπων, που θόλωσαν το μήνυμα που εξέπεμψε το κόμμα.
ΠΑΣΟΚ: Ο στόχος για «κατάληψη» των εδράνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Στο ΠΑΣΟΚ ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, με τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη να σημειώνουν ότι «οι εκλογές εκτός από κυβέρνηση εκλέγουν και αντιπολίτευση», δείχνοντας και την κατεύθυνση που θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο να αποτελέσουν το «θεσμικό αντίβαρο» και όχι το «άλλοθι» απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Η μείωση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 50% αποτελεί για τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη το πρώτο βήμα για τη σταδιακή επάνοδο στα έδρανα της αντιπολίτευσης, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι στην επερχόμενη νέα εκλογική μάχη, όχι μόνο θα κρατήσουν τις δυνάμεις τους, αλλά θα καταφέρουν να επαναπατρίσουν ακόμα περισσότερες ψήφους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κατάφερε να έρθει δεύτερο σε ποσοστά σε έξι εκλογικές περιφέρειες, πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, και σε άλλες έξι να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής μόλις 2% από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, προεκλογικά ωστόσο το βάρος αναμένεται να πέσει στο λεκανοπέδιο Αττικής, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται σημαντικά.
Δημοσκόποι: Στην αντεπίθεση μετά το... «μπούλινγκ»
Σε θέση «μάχης» μπαίνουν και οι δημοσκόποι μέσα σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό και με τους πολιτικούς αναλυτές να αναζητούν αν η εικόνα της πρώτης κάλπης θα επαναληφθεί ή αν εμφανιστούν στην πορεία νέοι αστάθμητοι παράγοντες.
Οι ερευνητές, πάντως, έδωσαν τη δική τους εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους έπεσαν έξω όσον αφορά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντάς την στην «εκτεταμένη από το κόμμα τους αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, στις οποίες δεν συμμετείχαν».
Με αυτή την παραδοχή, η στάθμιση των στοιχείων έδινε υψηλότερο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ από αυτό που τελικά πήρε στις εκλογές και, άρα, ενώ δέχτηκαν κριτική περί δήθεν υποεκτίμησης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά επρόκειτο για υπερεκτίμηση των δυνάμεών του.