ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα εκλογικά στοιχήματα στην Κεντροαριστερά και οι διεργασίες για σύγκλιση

Κρίσιμο για τους συσχετισμούς στην Κεντροαριστερά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μετά τις κάλπες η πιθανή αναζήτηση κοινού βηματισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, μεγάλο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Μητσοτάκη.

Με μεγάλο ζητούμενο την ολική επαναφορά της Κεντροαριστεράς σε κυβερνητική τροχιά από τις επόμενες εθνικές εκλογές, φουντώνουν οι διεργασίες στην... κεντροαριστερή «πολυκατοικία», με αιχμή τη διαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών μετά την κάλπη των ευρωεκλογών.

Γρίφος παραμένει προς ώρας ποια από τα σημερινά στελέχη των κομμάτων που βρίσκονται στα αριστερά της ΝΔ, θα μπορούσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να λάβουν μέρος στη σχετική συζήτηση, αναζητώντας το πρόσωπο εκείνο που θα μπορούσε να βγει μπροστά και να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας επί ίσοις όροις την διακυβέρνηση της χώρας.

Ένθερμοι υποστηρικτές της «επανασυγκόλλησης» του κατακερματισμένου χώρου της Προοδευτικής Παράταξης, εμφανίζονται στελέχη κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία θεωρούν ότι τα τρία χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι ικανό χρονικό διάστημα για την βιωσιμότητα των σχεδίων τους και την αναζήτηση προσώπου κοινής αποδοχής, που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής.

Πολλά στελέχη μάλιστα, προκειμένου να πείσουν για τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος, φέρνουν ως χειροπιαστό παράδειγμα σύγκλησης, την πρόσφατη συνεργασία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, που ανέδειξε τον Χάρη Δούκα στον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον δρόμο

Κοινή πεποίθηση των δημοσκόπων είναι ότι δεν αναμένεται δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού το βράδυ των ευρωεκλογών, με τις έρευνες της κοινής γνώμης να καταγράφουν μια παγιωμένη εικόνα ως προς το πρώτο κόμμα, με τα βλέμματα να στρέφονται στη μάχη για τη δεύτερη θέση, που φαντάζει ως το ιερό δισκοπότηρο για την επόμενη μέρα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Οι περισσότεροι αναλυτές αποφεύγουν να αποφανθούν με βεβαιότητα για το αν έχει ήδη κριθεί η δεύτερη θέση, καταγράφοντας τις τάσεις του εκλογικού σώματος που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται ανάμεσα στο 13,2% και το 18,3% και το ΠΑΣΟΚ σε ένα εύρος μεταξύ 10,3% και 14,5%.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά ευρήματα που δείχνουν ένα ποσοστό 42,9% των αναποφάσιστων να προέρχεται από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, στοιχείο που για πολλούς θεωρείται «σήμα» για αναζήτηση μιας «τρίτης λύσης» που θα βγάλει από το πολιτικό αδιέξοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και θα οδηγήσει σε ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για το ποιον προτιμούν οι ψηφοφόροι για αρχηγό στην Κεντροαριστερά, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει ποσοστό 16,0% και να ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,5%, ο Χάρης Δούκας με 5,4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 5,0% και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%.

Στην ίδια έρευνα, ωστόσο, το 52,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κανείς τους δεν μπορεί να κερδίσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 45% απάντησε «δεν ξέρω», ως προς την αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς.

Στα «χαρακώματα» Κασσελάκης και Ανδρουλάκης 

Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν για τους εαυτούς τους τον ρόλο της αξιόπιστης δύναμης, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

«Αγκάθι» στα παραπάνω σενάρια παραμένει η αδυναμία συνεννόησης του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, από τη στιγμή όπου καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διάθεση προσέγγισης.

Από τη μια ο Νίκος Ανδρουλάκης που τονίζει ότι «είμαστε διαφορετικά πράγματα. Εγώ παίζω μπάσκετ, εκείνος παίζει γκολφ» και από την άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης που ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει προσωπική χημεία και πρόθεση για συμφωνία κορυφής».

Ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να «ξορκίζει» τις όποιες διεργασίες, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του τον ηγετικό ρόλο της ενοποίησης του χώρου, απευθύνοντας μάλιστα ακόμα και καλέσματα συνεργασίας σε πρώην υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ανοίγοντας διάπλατα ακόμα και την πόρτα μιας πιθανής συνεργασίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η ετυμηγορία των ευρωεκλογών θα φέρει το κόμμα του σε θέση ισχύος, ως το αντίπαλο δέος απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ το προσκλητήριο συνεννόησης που απευθύνει δεν συμπεριλαμβάνει στους αποδέκτες τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξαφνική καταιγίδα για το ντιμπέιτ, σκληρές δηλώσεις από τα κόμματα

Ανέβασε το θερμόμετρο η πρόταση Ανδρουλάκη για τηλεμαχία. «Ας αναμετρηθεί με τον Κασσελάκη», απαντά ο Π. Μαρινάκης. «Η ΝΔ δεν θέλει ντιμπέιτ για να μην ζητηθούν εξηγήσεις», ανταπαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ακτινογραφία μιας ιστορικής κάλπης: Θρίαμβος Μητσοτάκη, συντριβή ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα που εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους στη ΝΔ, ο στόχος για περαιτέρω αύξηση ποσοστών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τελευταίο σπριντ για τις κάλπες και το στοίχημα της αυτοδυναμίας

Οι τελευταίες προσπάθειες των κομμάτων για την προσέλκυση αναποφάσιστων και νέων ψηφοφόρων. Κλείνει την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ ο Κ. Μητσοτάκης και θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ναυάγησε στην... Αγία Παρασκευή η κυβέρνηση συνεργασίας

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στο ντιμπέιτ επιβεβαίωσαν ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν μοναχικούς δρόμους.. Δεν σκοπεύουν να συμπράξουν μετά την 21 Μαΐου, δίνουν ραντεβού στις κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόβονται οι γέφυρες ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, σκληρή μάχη στον χώρο του κέντρου

Σήμερα το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Πώς «καίγονται» τα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Σκληρή αντιπαράθεση των δύο κομμάτων για τους ψηφοφόρους του «μεσαίου χώρου». Στο 12% το ποσοστό των αναποφάσιστων.