Την ανάγκη για τόλμη στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Reuters που σημείωσε ότι επιδιώκει την επανεκλογή του, με καθαρή πλειοψηφία, για να απελευθερώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας.
«Ελπίζω ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια μου θα είναι χρόνια ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά ανάπτυξης που θα περιορίσει επίσης τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ότι θα επικεντρωθούμε στη στήριξη εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις..., θέλω πραγματικά να βάλω την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά» επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα το 2023 θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι το 2019. Και θέλω να χτίσω πάνω σε αυτό».
Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετή κρίση χρέους που αφάνισε σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής. Η πανδημία και ο υψηλός πληθωρισμός, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που εκτόξευσε τους λογαριασμούς ενέργειας στα ύψη, έχουν πλήξει τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να ταλανίζονται από μια δεκαετία λιτότητας, ενώ η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,3% φέτος από 5,9% το 2022.
Με τα οικονομικά της χώρας σε τεντωμένο σχοινί, όπως αναφέρει το Reuters, ο Κ. Μητσοτάκης έχει δαπανήσει πάνω από 50 δις. ευρώ σε μέτρα ανακούφισης από το 2020, αύξησε τις συντάξεις και αύξησε τον μηνιαίο κατώτατο μισθό κατά 20% στα 780 ευρώ για να αμβλύνει την κρίση του κόστους ζωής.
Στόχος του είναι επίσης να αυξήσει τα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας από 18 δισ. ευρώ σε 30 δισ. ευρώ ετησίως, αναβαθμίζοντας τις εγκαταστάσεις για την προσέλκυση τουριστών επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει η Ελλάδα να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αυξήσει τους μισθούς κατά μέσο όρο 25% έως το 2027. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί είναι ακόμη χαμηλοί», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ξέρω ότι πολλοί Έλληνες αγωνίζονται».
Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα, που εξακολουθεί να είναι το πιο υπερχρεωμένο κράτος της ευρωζώνης, μπορεί να διαπραγματευτεί μια στρατηγική σχετικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος με τους δανειστές της ευρωζώνης. «Οι χώρες με υψηλό χρέος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μειώσουν το χρέος τους και χρειάζονται μια εξατομικευμένη προσέγγιση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%. Και αυτό είναι που δεσμευόμαστε».
Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος η σχέση μας να είναι συγκρουσιακή», και πρόσθεσε ότι το δόγμα της Τουρκίας για τη Γαλάζια Πατρίδα, που υπερασπίζεται μια πιο διεκδικητική πολιτική σε τμήματα της Μεσογείου, ήταν «βαθιά αναθεωρητικό» και παραβίαζε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και υπογράμμισε ότι «το πρωταρχικό μου καθήκον είναι να διασφαλίσω ότι θα υπερασπιστώ αυτά τα δικαιώματα» σημειώνοντας ότι «θα τείνω πάντα το χέρι της φιλίας στην Τουρκία».