ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πάνος Σκουρλέτης Βουλή
ΑΠΕ

Κατά της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο ο Σκουρλέτης

Δεν θα εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται στο Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος από τις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς αποτελεί μια αποδεδειγμένα θετική επιλογή που διασφαλίζει την απαιτούμενη συναίνεση, τάχθηκε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Αθήνα 9,84».
 
Παράλληλα χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για αντικατάσταση της απλής αναλογικής με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που υποτιμά, όπως είπε, την αξία της αντιπροσωπευτικότητας. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν θα εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται στο Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος από τις επόμενες εκλογές.
 
Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική «υποβάθμισης της εργασίας συνολικά» ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια.
 
Υποστήριξε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις δεν είναι «χαραγμένη πάνω στην πέτρα» και πως «στις δεδομένες συνθήκες και ιδιαίτερα μετά την παρατεταμένη, προκλητική στάση της Τουρκίας, θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλες οι απαιτήσεις μας από τις ΗΠΑ, σε σχέση με τη δυνατότητά της να "φρενάρει" την τουρκική προκλητικότητα». «Μιλάμε για πάγωμα της συμφωνίας σαν ένα πρώτο βήμα. Στη βάση αυτή θα πρέπει να τα δούμε όλα κάτω από το πρίσμα των νέων συνθηκών», είπε.
 
Ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει τις δυνατότητες συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων. «Μακάρι», ανέφερε, «να υπάρξουν ανάλογες συνθήκες και προϋποθέσεις έτσι ώστε να δούμε, στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, να διαμορφώνεται ένα αντίστοιχο μπλοκ δυνάμεων και στη χώρα μας που να οδηγήσει σε μια διαφορετική διακυβέρνηση».
 
Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «απαιτείται να έχουμε μια πιο πειστική αντιπολίτευση και αυτό προϋποθέτει ότι θα έχουμε κάνει μια βαθιά πολιτική συζήτηση αποτίμησης για τη δική μας περίοδο, όπου θα αναφερθούμε στα επιτεύγματά μας, στις αστοχίες μας, στα λάθη μας και έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να είμαστε πιο πειστικοί και αξιόπιστοι απέναντι στον κόσμο». Τόνισε ότι δεν βοηθά η δημιουργία τεχνητών διαιρετικών γραμμών εντός του κόμματος και πως όλοι θέλουν τη διεύρυνση.

«Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες των παραδόσεων και των συμβολών από τους διάφορους χώρους και τις καταγωγές και τις εκφράσεις της Αριστεράς, αλλά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση γίνεται στο έδαφος της Αριστεράς», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύγκληση επιτροπής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αποπληρωμή χρέους

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 13 δισ. ευρώ, προτείνοντας αναστολή έως να εξεταστούν εναλλακτικές. Συμμετοχή ζητείται από Μητσοτάκη, Πιερρακάκη και τα κόμματα.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: «Δίνετε 13 δισ. για να αποπληρώσετε φθηνό χρέος»

Ο Νίκος Παππάς, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αμφισβητεί την οικονομική λογική της πρόωρης αποπληρωμής χρέους 13 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, τονίζοντας το χαμηλό κόστος των παλαιών δανείων έναντι υψηλότερων επιτοκίων σήμερα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι δικαιοσύνη και δημοκρατία»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθυμίζει με ανάρτησή της τη ψήφιση του Τρίτου Μνημονίου πριν 11 χρόνια από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, τονίζοντας τον ρόλο του σημερινού πρωθυπουργού και δηλώνοντας ότι θα υπερασπίζεται πάντα το δίκαιο.
σημαία ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και την πολιτική παράταξη του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας τη συνεπή και μακρόχρονη προσφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ελικόπτερο κατάσβεσης πυρκαγιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συλλυπητήρια για τις νέες απώλειες από τις πυρκαγιές

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζει συλλυπητήρια για τον θάνατο των δύο χειριστών ελικοπτέρου στη Ψάθα και των πυροσβεστών σε Ρέθυμνο και Γύθειο, τονίζοντας την ανάγκη πλήρους διερεύνησης των αιτιών και λήψης μέτρων για αποτροπή νέων τραγωδιών.