Τρεις εκλογικές διαδικασίες θα χρειαστούν προκειμένου να υπάρξει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Economist, ο οποίος σε άρθρο του εξετάζει την μέχρι σήμερα πορεία της νυν κυβέρνησης αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο βάσει των δημοσκοπήσεων που υπάρχουν μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο αυτόνομης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία είναι απίθανο, ενώ δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο η κυβερνώσα παράταξη να χάσει τις εκλογές, λόγω τόσο του σκανδάλου με τις υποκλοπές όσο και μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Μπορεί να χρειαστούν τρίτες εκλογές φέτος: μια προοπτική που γεμίζει τους πάντες με κατήφεια. Όλους, δηλαδή, εκτός από τις αγορές, οι οποίες παραμένουν ήρεμες. Και αυτό είναι μια αξιοσημείωτη απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε στο δεύτερο μέρος της θητείας του κ. Τσίπρα - και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη», αναφέρεται
Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει όντως επιτύχει ένα «success story» για την Ελλάδα, η οποία έτρεξε με ρυθμό ταχύτερο της ευρωζώνης, ενώ υπάρχει συνεχής προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις με την Τουρκία, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των χωρών που στήριξαν την Άγκυρά μετά τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς.
Στα θετικά για την κυβέρνηση η ψηφιοποίηση του Δημοσίου Τομέα, η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα πέτυχε μία εντυπωσιακή μείωση του χρέους της.
«Υπό την ηγεσία του (σ.σ.: του κ. Μητσοτάκη) η Ελλάδα το 2022 αναπτύχθηκε σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και αναμένεται να τον ξεπεράσει κατά πολύ και φέτος. Μια σταθερή ροή επενδύσεων από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και από επώνυμες εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον ένας από τους «πιο βαριά ασθενής» της Ευρώπης. Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα παρήγαγε ακόμη και την πρώτη startup της, μια τράπεζα μόνο στο διαδίκτυο με την ονομασία Viva Wallet.
Τον περασμένο Αύγουστο οι πιστωτές της επέτρεψαν στην Ελλάδα να βγει από τους μηχανισμούς επιτήρησης που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα 12 χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να δανείζεται από τις αγορές με τον κανονικό τρόπο, πληρώνοντας ένα περιθώριο λιγότερο από δύο μονάδες πάνω από το επιτόκιο του γερμανικού δημοσίου, περίπου το ίδιο με αυτό της Ιταλίας. Το ελληνικό spread κορυφώθηκε το 2015 περίπου στο δεκαπλάσιο του σημερινού επιπέδου», σημειώνει ο Economist.
Οι δυσκολίες των εκλογών
Όλα τα παραπάνω είναι πολύ θετικά αλλά καθώς η Ελλάδα προχωρά προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ όλο και μειώνεται. Ως εκ τούτου η ΝΔ θα πρέπει να βρει κάποιο κόμμα για να συνεργαστεί και βάσει όσων έχουν καταγραφεί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο κόμμα πρόθυμο να κυβερνήσει μαζί της.
«Ο κ. Μητσοτάκης υπέφερε από δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο είναι ένα σκάνδαλο που περιστρέφεται γύρω από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και άλλων από την ελληνική υπηρεσία ασφαλείας. Μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν (αν και ανεπιτυχώς) ήταν και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί ότι υπήρξαν καταχρήσεις, αλλά αρνείται ότι γνώριζε οτιδήποτε γι' αυτές. Ωστόσο, συνέβησαν επί των ημερών του. Πολλοί Έλληνες θεωρούν εξαιρετικά ύποπτο το γεγονός ότι, καθώς το σκάνδαλο ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι, ο ίδιος ο ανιψιός του, ο οποίος διετέλεσε προσωπάρχης του, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.
Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ένα τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στις 28 Φεβρουαρίου, στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς στα 20 τους χρόνια. Η Ελλάδα συγκλονίστηκε όχι μόνο από πένθος αλλά και από οργή, καθώς αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τις απίστευτα χαλαρές διαδικασίες και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό που οδήγησαν στην καταστροφή. Αν και οι σιδηρόδρομοι της Ελλάδας έχουν υποφέρει από δεκαετίες παραμέλησης, το δυστύχημα φάνηκε σε πολλούς να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη περί εκσυγχρονισμού. Ο πρωθυπουργός απορρίπτει την κριτική αυτή, επισημαίνοντας τις βελτιώσεις, για παράδειγμα στην κύρια ελληνική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία έχει ιδιωτικοποιήσει, ή το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά οι προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση έγιναν με διαγωνισμό. Παραδέχεται όμως ότι χρειάζεται μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει το έργο του. Το δυστύχημα με το τρένο αποτελεί υποχρέωση να κάνει περισσότερα, όπως έχει δηλώσει», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Όμως ο Economist υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην έχει αυτήν την ευκαιρία. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, λόγω της απλής αναλογικής, είναι βέβαιο ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, οπότε τη διακυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τον δεύτερο γύρο που θα γίνει, το πιθανότερο τον Ιούλιο, οπότε θα υπάρξει η «πραγματική μάχη», με το σύστημα να είναι ενισχυμένης αναλογικής.
«Προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ θα πρέπει να κατακτήσει περίπου το 38% των ψήφων. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα πάρει μόνο 34% - 35%. Τι θα γίνει τότε; Θα προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό με τον οργισμένο κ. Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αυτή τη στιγμή λέει ότι το τίμημα της υποστήριξής του θα ήταν πρωθυπουργός να μην είναι ο κ. Μητσοτάκης. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί αντ' αυτού να προσπαθήσει να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα χρειαστούν υποστήριξη από ένα συρφετό άλλων αριστερών κομμάτων. "Θα ήταν ένα τρελοκομείο", λέει ένας επιχειρηματίας», καταλήγει ο Economist.