Διατηρεί το προβάδισμα της η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργική θέση. Θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας οι πολίτες και ποια είναι τα σενάρια για την κατανομή των εδρών.
Αύξηση 1% του ποσοστού της ΝΔ
Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, η ΝΔ καταγράφει άνοδο στο 31%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερός στο 26%, με την διαφορά ανάμεσα στα δυο πρώτα κόμματα να αυξάνεται κατά 1% έναντι της προηγούμενης δημοσκόπησης. Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 5,5%.
Με αναγωγή επί των εγκύρων, τα κόμματα λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 10%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 4%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3,5%, Άλλο 4%, ενώ οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που επέλεξαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα φτάνουν το 11,5%.
Η πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις καταγράφει τα εξής ποσοστά ανά κόμμα: ΝΔ 29,5%, ΣΥΡΙΖΑ 25%, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 9.5%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 3,5%, ΜεΡΑ25 3,5%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3%, Άλλο 4%, Λευκό/άκυρο/αποχή: 5% και Αναποφάσιστοι/ Δεν απαντώ: 11,5%.
Παράσταση νίκης με 24% διαφορά υπέρ της ΝΔ
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ έχει αυξήσει το προβάδισμα της φτάνοντας στο 52% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 28%, ενώ στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36%, έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα. Το 11% προκρίνει την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η απάντηση «Κανένας από τους παραπάνω» συγκέντρωσε το 24%.
Το 22% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με το 36% να δηλώνει ότι πρέπει μεν να γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει, τότε να γίνουν εκλογές, ενώ το 33% δηλώνει ότι θα πρέπει στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας να γίνουν εκλογές το συντομότερο.
To 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ, ενώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ήθελε το 30% των ερωτηθέντων.
Στο σύνολό τους, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν είναι η κοινωνική πολιτική στην Υγεία και την Παιδεία, η ακρίβεια και η οικονομία, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τα θέματα θεσμών και διαφάνειας, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη. Το δυστύχημα στα Τέμπη, πάντως, είναι πιο ψηλά στην ιεράρχηση των παραμέτρων από τις οποίες εξαρτάται η ψήφος, μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, ηλικίας 17 έως 29 ετών.
Στη δημοσκόπηση αποτυπώνονται δύο σενάρια κατανομής εδρών με κριτήριο το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής στην κάλπη της απλής αναλογικής, στις 21 Μαϊου. Στο σενάριο να μείνει εκτός βουλής 4,5% και να εκπροσωπηθούν επτά κόμματα η κατανομή των εδρών θα είναι:
Στο δεύτερο σενάριο με 8,5% εκτός βουλής και εξακομματικό κοινοβούλιο, η κατανομή των εδρών θα είναι όπως φαίνεται ακολούθως: