Οι «καθαροί ορίζοντες» για τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, μπορεί να προσδιόρισαν ημερολογιακά την Κυριακή 21 Μαΐου, ως την ημέρα διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών, αφήνουν ωστόσο εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα και το αν από την κάλπη θα προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση, ή η χώρα θα πέσει στην παγίδα της ακυβερνησίας.
Τα κόμματα εκκινούν από διαφορετική αφετηρία τον προεκλογικό αγώνα των 57 ημερών, με το πολιτικό σκηνικό να καθορίζει με τα σημερινά δεδομένα ένα ιδιότυπο δίπολο.
Από τη μια η ΝΔ, που ξεκίνησε τη μάχη των εκλογών με το αφήγημα της αυτοδυναμίας, πριν η τραγωδία των Τεμπών ανατρέψει τα όποια φιλόδοξα σχέδια για μια νίκη από την πρώτη Κυριακή.
Η αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο -όταν έκλεισαν οι τηλεοπτικές κάμερες- ότι «το αποτέλεσμα της 1ης Κυριακής θα σας εκπλήξει ευχάριστα», ήταν μάλλον μια ένεση τόνωσης του ηθικού των υπουργών του, από τη στιγμή που στην εισήγησή του προσδιόρισε για τις αρχές Ιουνίου και το χρονικό διάστημα διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των εκλογών.
Από την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τη μεταξύ τους σκληρή αντιπαράθεση για πρόσωπα και πολιτικές, φαίνεται να εναρμονίζονται στην πολιτική αναγκαιότητα περαιτέρω μείωσης των ποσοστών της ΝΔ -όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις- αφήνοντας παράλληλα ένα ανοιχτό παράθυρο κυβερνητικής συνεργασίας από την 1η Κυριακή.
Ακόμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο, οι όροι που βάζει στο τραπέζι ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλλον λειτουργούν ως τροχοπέδη παρά φαίνεται να διευκολύνουν την προοπτική για συνεννόηση.
Στην χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) μάλιστα, περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα αναφορικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα προτείνει.
Απέκλεισε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα από τη σχετική συζήτηση, αν και παραδέχθηκε ότι «υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί…».
Για πρώτη φορά όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής για το τι θα συμβεί αν το αποτέλεσμα της κάλπης δεν εκπληρώσει τον έναν από τους τρεις όρους που έχει θέσει, αυτόν του ισχυρού διψήφιου ποσοστού.
«Χωρίς διψήφιο ποσοστό θα μείνω στην αντιπολίτευση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, βάζοντας για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τον πήχη των προσδοκιών του πάνω από το 10% και αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα στο κόμμα του.
Η ακτινογραφία της στάσης των κομμάτων αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και για τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου, επιτείνοντας τα πιο απαισιόδοξα σενάρια και τους φόβους για παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και νέες περιπέτειες της χώρας, που φτάνουν ορισμένους αναλυτές, να μην αποκλείουν ακόμα και το μακρινό αλλά όχι απίθανο σενάριο ακόμα και για τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
Κλείσιμο ψαλίδας, όχι ανατροπή σκηνικού
Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα κλείνει τους τελευταίους μήνες, χωρίς ακόμη να είναι απολύτως σαφής η επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών στη στάση του εκλογικού σώματος.
Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων (poll of polls) που δημοσιεύει το politico, η οποία συνδυάζει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο 12μηνο, δείχνει ότι το ποσοστό της ΝΔ βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία, υποχωρώντας ελαφρώς, από το 36% στο 34%.
Τι δείχνει το poll of polls (πηγή: politico)
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ανοδική πορεία, από το 26% στο 30%, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια μείωση της διαφοράς από τις 10 στις 4 μονάδες, χωρίς πάντως ανατρέπεται η εικόνα υπεροχής του κυβερνώντος κόμματος.
Η τάση που παρατηρείται στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι το πολιτικό σκηνικό δεν ανατρέπεται, αφού η ΝΔ διατηρεί την κυρίαρχη θέση της, όμως θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει τον εκλογικό στόχο που έθετε πριν από την τραγωδία των Τεμπών, δηλαδή να πλησιάσει από τις πρώτες εκλογές το ποσοστό της αυτοδυναμίας (38% - 40%), ώστε να την κατακτήσει στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική.
Αυτή η ρευστότητα εκ των πραγμάτων ενισχύει τον ρόλο του τρίτου κόμματος, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, που θα μπορούσε να διεκδικήσει τον ρυθμιστικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όμως, τα ποσοστά του κόμματος βρίσκονται σε τροχιά πτώσης, μετά την ώθηση που είχαν λάβει από την εκλογή Ανδρουλάκη. Όπως δείχνει το poll of polls, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ υποχωρεί από 16% στο 11% και η ηγεσία του κόμματος θέτει πλέον ως βασικό εκλογικό στόχο την επίτευξη ενός διψήφιου ποσοστού, ώστε να έχει ισχυρό ρόλο στις μετεκλογικές διεργασίες.