Την έντονη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα εξέφρασε ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι υπήρξαν επανειλημμένες προσπάθειες του Συλλόγου για συνάντηση μαζί του ώστε να ενημερωθεί για τις απόψεις των εργαζομένων σε σχέση με το πλέον κρίσιμο νομοσχέδιο για τη ΡΑΕ, και συγκεκριμένα αυτό που αφορούσε στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της Αρχής στα ύδατα και τα απόβλητα.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ σημειώνει ότι δεν υπήρξε συνομιλία ούτε με το προεδρείο και εκφράζει, ταυτόχρονα, την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ακυρώθηκε με ευθύνη του Υπουργείου, ραντεβού που είχε κλειστεί την ύστατη ώρα, δηλαδή κατά την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους, «ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις των εργαζομένων και εξάντλησε κάθε μέσο: Απέστειλε επιστολές προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, έκανε παρέμβαση στην ακρόαση φορέων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έδωσε συνέντευξη τύπου, προχώρησε σε στάση εργασίας και πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή κατά την ημέρα ψήφισης του – ατυχέστατου για τη ΡΑΕ και τον κλάδο ενέργειας – νομοσχεδίου.
Το πολυνομοσχέδιο τελικά ψηφίστηκε χωρίς να ενσωματωθεί καμία παρατήρηση του Συλλόγου Εργαζομένων και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού της Αρχής (ζητήματα υποστελέχωσης και υποαμοιβής) και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του Ρυθμιστή της Ενέργειας σύμφωνα με τις Οδηγίες 2019/944 και 2009/72.
Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο νόμος αυτός θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποδυνάμωση και απαξίωση του Ρυθμιστή της Ενέργειας και στην απορρύθμιση του ενεργειακού κλάδου, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας με ευσυνειδησία και, προασπίζοντας την ιδιότητά μας και τον θεσμικό ρόλο της Αρχής, θα προβούμε άμεσα σε υποβολή καταγγελίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της Οδηγίας».
Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας διατάξεων της Οδηγίας, όπου σύμφωνα με τους εργαζομένους τις οποίες παραβιάζει ο πρόσφατος νόμος.
Οδηγία (ΕΕ) 2019/944 άρθρο 57 «Διορισμός και ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών» | Ψηφισθέν Νομοσχέδιο |
5. Για να προστατεύσουν την ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ιδίως ότι: […] β) η ρυθμιστική αρχή διαθέτει όλους τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που χρειάζεται για να εκτελεί τα καθήκοντα και να ασκεί τις εξουσίες της κατά τρόπο αποτελεσματικό και αποδοτικό· | Άρθρο 23 «Ενίσχυση του προσωπικού της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων»
Οι ΕΕΠ που απασχολούνται με τη βασική αποστολή της ΡΑΕ (Ρύθμιση, Εποπτεία, Προστασία Καταναλωτών) είναι μόνο το 19% των προβλεπομένων (23/120).
|
γ) η ρυθμιστική αρχή διαθέτει χωριστές ετήσιες πιστώσεις του προϋπολογισμού με αυτονομία κατά την εκτέλεση του διατεθέντος προϋπολογισμού· | Άρθρο 20 Καμία πρόβλεψη για διακριτούς ανά κλάδο προϋπολογισμούς, ή έστω κατ’ ελάχιστον για τον κλάδο ενέργειας για τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας. Η διοχέτευση των πόρων του ρυθμιστή ενέργειας στους άλλους κλάδους παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο καθώς και την αρχή της ανταποδοτικότητας. |
δ) τα μέλη του συμβουλίου της ρυθμιστικής αρχής ή, ελλείψει συμβουλίου, η ανώτερη διοίκηση της ρυθμιστικής αρχής, διορίζονται για ορισμένη θητεία πέντε έως επτά ετών, ανανεώσιμη άπαξ· […] ζ) τα μέλη του συμβουλίου της ρυθμιστικής αρχής ή, ελλείψει συμβουλίου, η ανώτερη διοίκηση της ρυθμιστικής αρχής, μπορούν(εί) να απολυθούν(εί) μόνο βάσει διαφανών κριτηρίων. Όσον αφορά το στοιχείο δ) του πρώτου εδαφίου, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν κατάλληλο σύστημα περιτροπής για το συμβούλιο ή την ανώτερη διοίκηση. Τα μέλη του συμβουλίου ή, ελλείψει συμβουλίου, η ανώτερη διοίκηση είναι δυνατόν να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, διαρκούσης της θητείας τους, μόνον αν δεν πληρούν πλέον τους όρους που ορίζονται στο παρόν άρθρο ή εάν έχουν κριθεί ένοχα για σοβαρό παράπτωμα βάσει του εθνικού δικαίου.[…]» | Άρθρο 23, παρ. 2. Με την έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τον ορισμό μελών της διευρυμένης Ολομέλειας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος Α΄ της ΡΑΕ απομακρύνονται αυτοδικαίως από τη ρύθμιση του κλάδου Ενέργειας για τον οποίο και επιλέχθηκαν το 2020 και πριν τη λήξη της 5 ετούς θητείας τους, απολύτως αδικαιολόγητα. Πρόκειται για αλλοίωση της σύνθεσης της Αρχής. |