Η εκπεφρασμένη πρόθεση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει την επομένη των εκλογών τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης επί συγκεκριμένων άρθρων αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης στο δρόμο για τις κάλπες.
Την ώρα που έχει φουντώσει η συζήτηση περί κυβερνητικών συνεργασιών, όπως τη διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στο κυβερνητικό επιτελείο φέρονται αποφασισμένοι να μετατοπίσουν την πολιτική συζήτηση -και κατ’ επέκταση την αντιπαράθεση επιχειρημάτων- σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προγραμματική πρόταση κάθε κόμματος ξεχωριστά, για όλους τους τομείς.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εντάσσουν στην προεκλογική τους φαρέτρα τις «αναγκαίες» -όπως τις χαρακτηρίζουν- προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία από τους συνεργάτες του και θα παρουσιαστούν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιθανότατα σε ειδική εκδήλωση πριν από τις εκλογές.
Στην κορυφή των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη, ώστε η επόμενη Βουλή να εκκινήσει τη διαδικασία για σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα, βρίσκεται το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που και κατά το παρελθόν έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαξιφισμών, χωρίς ποτέ να καταστεί αναθεωρητέο άρθρο.
Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι τα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν καθαρά για όλες τις προτεινόμενες αλλαγές, αφού εκτιμούν ότι «εκεί θα φανεί ποιος είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με κατεστημένα και αντιλήψεις και ποιος επιδιώκει να κρατήσει πίσω τη χώρα σε αγκυλώσεις και συμφέροντα».
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές προτάσεις για αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος, θα αφορούν στον τρόπο στελέχωσης των ΔΕΚΟ, κρατικών οργανισμών και φορέων, προκειμένου να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας και αξιοκρατίας, ώστε να μην χρησιμοποιούνται ως «πολιτικά σκαλοπάτια» από τους επικεφαλής τους για τα μελλοντικά τους πολιτικά σχέδια και, επιπλέον, να κοπεί στην πράξη ο «ομφάλιος λώρος» του κράτους με τα κόμματα.
Ζητούμενο παραμένει αν στα σχέδια του πρωθυπουργού θα βρίσκεται και το ακανθώδες ζήτημα της αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο, με αυστηρή εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ο οποίος προβλέπει πρώτα αξιολόγηση και μετά μονιμοποίηση των νέων υπαλλήλων στο δημόσιο.
Στην τελευταία του δημόσια τηλεοπτική συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό: «Για πρώτη φορά οι δόκιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τη διετία θα αξιολογηθούν. Πόσοι από αυτούς που μας ακούνε γνωρίζουν ότι σήμερα στη δημόσια διοίκηση, όταν διορίζεσαι για δύο χρόνια είσαι δόκιμος και μονιμοποιείσαι μετά την πάροδο διετίας, μετά από αξιολόγηση; Αυτή η διαδικασία δεν έγινε ποτέ στην πράξη. Ήταν μια διαδικασία τελείως αυτόματη. Μπήκες στο Δημόσιο, θα μονιμοποιηθείς χωρίς να σε αξιολογήσει κανείς».