ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Στον εορτασμό Αγιασμού των Υδάτων στο Τάρπον Σπρινκς ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι πριν από 98 χρόνια, στον ίδιο χώρο, στις 30 Ιανουαρίου του 1922, είχε βρεθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στην 114η τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στην πολυπληθέστερη ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική, στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα βρέθηκε με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χιλιάδες Έλληνες ήταν εκεί, όπως κάθε χρόνο, και παρακολούθησαν τον εντυπωσιακό εορτασμό των Θεοφανείων σε κλίμα έντονης συγκίνησης. «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα καθώς μετά από 100 χρόνια έχουμε εδώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε προκαλώντας τον ενθουσιασμό των συγκεντρωμένων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

«Σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή φώτιση», είπε συγκινημένος ο πρωθυπουργός, ενώ ήδη δεκάδες ελληνόπουλα είχαν βουτήξει στο νερό. Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο έφηβος Παναγιώτης Σακοτέλης, στον οποίο όλοι, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έσπευσαν να του δώσουν συγχαρητήρια, ενώ ο κόσμος φώναζε «Άξιος».

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα το πρωί (ώρα Αμερικής) παρακολούθησε, με τη σύζυγο του, τη Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινκς μαζί με αμέτρητους άλλους Έλληνες που ζουν μόνιμα σε αυτή την πόλη της Φλόριντα.

«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, που μου δίνεται η δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας, αυτή την πολύ σπουδαία ημέρα, για την Ορθοδοξία», τόνισε ο πρωθυπουργός σε μια σύντομη ομιλία του και συνέχισε: «Εδώ που χτυπάει πιο δυνατά, ίσως από οπουδήποτε αλλού στην Αμερική, η καρδιά του ελληνισμού μας. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και εκ μέρους της συζύγου μου για την πολύ θερμή υποδοχή».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πριν από 98 χρόνια, στον ίδιο χώρο, στις 30 Ιανουαρίου του 1922, είχε βρεθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος.  «Λίγους μήνες μετά και καθώς ετοιμαζόταν ύστερα από τη μεγάλη εθνική καταστροφή να διαπραγματευτεί τη συνθήκη της Λωζάνης, οι Έλληνες από το Τάρπον Σπρινκς του έστειλαν ένα ευχητήριο τηλεγράφημα, το οποίο αναζήτησα και βρήκα. Του ευχήθηκαν καλή δύναμη για το καλό του Έθνους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στον ελληνισμό στο Τάρπον Σπρινκς, που βρίσκεται, σε αυτή την πόλη της Αμερικής, πάνω από έναν αιώνα.

«Από τους πρώτους σφουγγαράδες από την Κάλυμνο, τη Χάλκη και τη Σύμη ήρθαν και έκαναν την Αμερική σπίτι τους, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη Μητέρα Πατρίδα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το αόρατο βήμα που ένωνε πάντα τους Έλληνες με την πατρίδα μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος που του δίνεται η ευκαιρία στο Τάρπον Σπρινκς να συγχαρεί τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

«Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι σπουδαίος και όπως λέει το όνομά του φέρνει την ελπίδα για καλύτερες ημέρες στον Ελληνισμό εδώ και παντού στον κόσμο», υπογράμμισε, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Ελπιδοφόρο σημείωσε: «Να γνωρίζετε ότι η ελληνική πολιτεία θα στηρίξει το έργο σας και οικονομικά τη Θεολογική Σχολή στην Βοστόνη».

Επίσης, απευθυνόμενος στα ελληνόπουλα, που φέτος βούτηξαν κατά τον Αγιασμό των υδάτων, τους ευχήθηκε να κρατούν τη δύναμη του Σταυρού και της πίστης μέσα τους.

«Εύχομαι σε όλους σας τα καλύτερα. Και σε όλα τα νέα παιδιά που θα βουτήξουν σε λίγο στα κρύα, νομίζω, νερά. Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κακοκαιρία, εδώ μας υποδέχτηκε ένας λαμπρός ήλιος», είπε ο πρωθυπουργός.

Πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, με τη σύζυγό του, γευμάτισε, με μέλη της ελληνικής κοινότητας, στο ελληνικό εστιατόριο Hellas.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης εκδήλωση
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ραντεβού Μητσοτάκη με τραπεζίτες, η χαμογελαστή Κεραμέως και ο Γρ. Δημητριάδης

Νέο ραντεβού του Pρωθυπουργού με τους τραπεζίτες, το rebrain της κ. Κεραμέως και τα προβλήματα της χώρας, η συνέντευξη Δημητριάδη και ο «κύκλος των κουμπάρων», ψάχνει για ασφαλιστική η Οptima και καμπανάκι Θεοδωρόπουλου για την παραγωγικότητα.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Ο Μητσοτάκης ζει στην εικονική πραγματικότητα του «επιτελικού κράτους»

Η αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ επέκριναν την ανάρτηση του πρωθυπουργού, ζητώντας απαντήσεις για το ιδιωτικό χρέος, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αναφέρθηκαν και σε υπόθεση παρακολουθήσεων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του για τη Γιορτή της Μητέρας, μίλησε για τη σημασία της οικογένειας και παρουσίασε παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε οικονομία, ενέργεια, εκπαί
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Χρειάζεται άλλη κυβέρνηση για να υπάρξει πρόοδος στη χώρα

Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται από τους πολίτες ως πρωθυπουργός σκανδάλων και διαφθοράς και ότι η απομάκρυνσή του θα δώσει προοπτική στη Δημοκρατία, σε μια χώρα με σοβαρά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα.