Από διαφορετική αφετηρία ξεκινούν τα σενάρια που απεργάζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη Δευτέρα μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Και αυτό γιατί το σύστημα της απλής αναλογικής δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών ως προς τη διαχείριση των τριών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβουν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Καταρχάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να «ξεμπερδεύει» με μια εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί υπό τους περιορισμούς της απλής αναλογικής, ο δε Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η δεύτερη θέση -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- δεν αφήνει περιθώρια για σχηματισμό κυβέρνησης «προθύμων» και, τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα εξελίξεων ανεξαρτήτως νικητή.
Ο στόχος της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο καλούνται να πορευτούν «αγκαλιά» με την απλή αναλογική γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας μοιάζει περίπου ουτοπικός.
Ακόμα και δημοσκοπικά τα «κουκιά» δεν βγαίνουν, αφού δεν εκπληρώνονται δύο βασικές προϋποθέσεις. Ένα ποσοστό κοντά στο 46,5% για το πρώτο κόμμα και τα εκτός Βουλής κόμματα να βγάζουν άθροισμα 8%.
Για το Μέγαρο Μαξίμου αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ψήφος είναι «χαλαρή», αντιθέτως δημιουργεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια πιο άνετη επικράτηση στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Τι κάνουν με την διερευνητική εντολή που θα λάβουν; Με σχετική βεβαιότητα αυτή θα επιστραφεί στο Προεδρικό Μέγαρο, από τη στιγμή όπου πρακτικά δεν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις συνεννόησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον, όταν ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι στις επόμενες 40 ημέρες θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να εξασφαλίσει μια καθαρή νίκη και άρα, να σχηματίσει μια «γαλάζια» κυβέρνηση χωρίς την ανάγκη των υπολοίπων κομμάτων.
Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα
Περίπου στα ίδιο μονοπάτι βαδίζει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή που θα λάβει μόνο στην περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει την πρωτιά την Κυριακή των εκλογών.
Σε μια τέτοια περίπτωση, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα μπορεί να αρνηθεί τη συνεργασία σε μια προοδευτική διακυβέρνηση - κάτι αντίστοιχο προτείνει και ο κ.Ανδρουλάκης - με ένα συμφωνημένο προγραμματικό πλαίσιο.
Πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας συζητά ήδη με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας, δηλαδή με την ψήφο εμπιστοσύνης τουλάχιστον 120 βουλευτών -ειδικού σκοπού- με την ανοχή του ΚΚΕ και χρονοδιάγραμμα έξι μηνών, με στόχο την «κάθαρση» της πολιτικής ζωής, διαψεύδονται από τα δύο άλλα κόμματα.
Η τρίτη εντολή στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη
Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα.
Από τη μια η αγωνία για το εκλογικό ποσοστό της πρώτης Κυριακής και από την άλλη, αν στον Β΄ γύρο θα καταφέρει να βγει αλώβητο από την αναμενόμενη σύγκρουση μέχρις εσχάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που σχεδόν νομοτελειακά «συνθλίβει» ότι βρίσκεται ανάμεσά τους. Η στρατηγική στον δρόμο για τις πρώτες κάλπες είναι σχεδόν ξεκάθαρη από τις πρόσφατες αναφόρες του Νίκου Ανδρουλάκη για «ισχυρό εκλογικό ποσοστό για να μην μπει η χώρα σε αστάθεια».
Το ΠΑΣΟΚ - κατά τα φαινόμενα είναι ίσως το μοναδικό κόμμα που θα αξιοποιήσει μέχρι τέλους τις δυνατότητες που του δίνει το Σύνταγμα ως προς την αξιοποίηση της 3ης διερευνητικής εντολής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από 10% ως 15% θα επιχειρήσει να βρει πεδίο σύγκλισης υπό τον όρο της αποδοχής -από τον νικητή- μιας προγραμματικής συμφωνίας 10 σημείων, με γρίφο να αποτελεί ο αριθμός των υπουργικών θέσεων που θα αναλογεί στο κόμμα του.
Οι εισηγητές της συγκεκριμένης προοπτικής αιτιολογούν την άποψή τους, στη λογική ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα εμφανιστεί ως εγγυητής σταθερότητας και ως τέτοια, δεν θα απολέσει δυνάμεις στις δεύτερες εκλογές.