ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Δεν αποτελούσε μέρος του δικτύου η Ε. Καϊλή δηλώνει ο σύντροφός της

Δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir αναφέρει ότι Φ. Τζόρτζι κατέθεσε ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων που βρέθηκαν σε βαλίτσες, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούσε μέλος της οργάνωσης που δρούσε υπέρ του Κατάρ.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir αναλύει πως λειτουργούσε το σύστημα Παντσέρι στο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εμπλέκει την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή η οποία βρίσκεται ακόμα προφυλακισμένη. Σύμφωνα με τον κ. Τζόρτζι, τον σύντροφο της κυρίας Καϊλή όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι είχε αρχίσει να εργάζεται υπέρ των απεσταλμένων του Κατάρ.

Όσον αφορά την κ. Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είπε σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «η Εύα γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου» και προσθέτει ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

Παράλληλα, η Εύα Καϊλή, συνεχίζει το άρθρο, η οποία πέρασε από ακρόαση πιστεύει ότι την εξαπάτησαν. «Δεν μου άρεσε ο τρόπος που εμπιστεύτηκε τυφλά τον Αντόνιο (Παντσέρι)», περιγράφει μιλώντας για τον σύντροφό της, σύμφωνα με την Soir. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, εξηγεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι προσπάθησε να διαχωρίσει τη δουλειά της από αυτή του Φραντσέσκο Τζόρτζι και ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Πάντσερι, ειδικά αφού ο τελευταίος «είχε αφήσει μια βαλίτσα στο σπίτι. Δεν είδα το περιεχόμενο, αλλά ήξερα τι ήταν, τι ήταν μέσα...».

Ερωτηθείσα για τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων, απλώς παραδέχεται ότι ποτέ δεν «σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων», σκεπτόμενη ότι, ίσως, αυτά τα μετρητά είχαν εμπιστευθεί από τις κυβερνήσεις στη ΜΚΟ του κ. Παντσέρι για να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές διασώσεις (ανθρωπιστικές δράσεις). «Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», καταλήγει η κ. Καϊλή, σύμφωνα με τη Soir ενώ περιγράφεται «εμφανώς αναστατωμένη».

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που είχε στηθεί

Όλα ξεκίνησαν το 2018. Ο κ. Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (…) Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί, σημερινός υπουργός Εργασίας) στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του lobbying. Ο κ. Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στους ανακριτές, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, σημειώνει η εφημερίδα.

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά. Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι διαβεβαιώνει τον ανακριτή ότι η συμφωνία με το Κατάρ χρονολογείται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτής. Η συμφωνία με το Μαρόκο, η οποία ξεκίνησε μετά το 2019, «υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας και σε αντάλλαγμα θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ», αναφέρει λεπτομερώς αυτός που συχνά αποκαλείται «φίλος του Μαρόκου» στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιβεβαιώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο σημερινός Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμντεραχίμ Ατμούν» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Φραντσέσκο Τζόρτζι, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity. Γιατί «έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» αναφέρεται. Τα αεροπορικά εισιτήρια για την Ντόχα θα διανεμήθηκαν επίσης, συνεχίζει ο κ. Τζόρτζι, μέσω του Αντόνιο Παντσέρι σε συγγενείς, ιδιαίτερα σε μία λογίστρια και πολιτικούς συμβούλους. Ωστόσο, κανένας βουλευτής δεν αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι ότι επωφελήθηκε από μια πλήρη παραμονή στη χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπληρώνει η Soir.

Lobbying, συνεχίζει, είχε γίνει και υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας: «Όσον αφορά στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας. Προσέλαβαν τον κ. Παντσέρι για το πώς να το κάνουν (…) Όσον αφορά την αποζημίωσή μου, νοίκιασα το διαμέρισμά μου στην rue de la Tulipe στον πρέσβη της Μαυριτανίας. Το ενοίκιο ήταν η εκτίμηση μου. Ο κ. Πάντσέρι έλαβε 25.000 ευρώ μετρητά. Ωστόσο, σχετικά με την εν λόγω μαρτυρία η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν παραπέμπει σε καμία παρανομία καθώς και ότι (η Soir) δεν μπόρεσε να τη διασταυρώσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρέθηκε «βραχιολάκι» και αποφυλακίζεται προσωρινά η Ε. Καϊλή

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένει στην αθωότητά της και σύμφωνα με τον δικηγόρο της τα στοιχεία από τα χρήματα και τα ευρήματα στην κατοικία της αποδεικνύουν ότι δεν είχε σχέση με την υπόθεση διαφθοράς.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφασισμένη να αποδείξει την αθωότητά της για το Qatarqate η Ε. Καϊλή

Ο δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που θα αναδειχθούν στην ανάκριση και θα επιβεβαιώνουν ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση διαφθοράς.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatarqate: Νέο αίτημα από Ε. Καϊλή για αποφυλάκισή με βραχιολάκι

Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι του σκανδάλου Qataragate είναι εκτός φυλακής, εκτός από την Εύα Καϊλή και τον πρώην ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, με τους συνηγόρους της Ελληνίδας ευρωβουλευτού να σημειώνουν ότι επιμένει στην αθωότητά της.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρατείνεται για άλλους 2 μήνες η προφυλάκιση της Ε. Καϊλή στο Βέλγιο

Δεν έγινε αποδεκτό και πάλι το αίτημα της Ελληνίδας ευρωβουλευτού για αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Για ένα μήνα παρατάθηκε η προφυλάκιση του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.