Με κινηματογραφικό τρόπο κινήθηκαν οι Βελγικές αρχές για να ξεσκεπάσουν το κύκλωμα που συνδέεται με το Qatar-gate και φέρεται να εμπλέκεται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή που είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματικής οργάνωσης και διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «L'Echo» και «Soir».
Η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφέρει ότι το κρίσιμο βήμα που οδήγησε στις καταιγιστικές εξελίξεις ήταν η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύζυγό της κας Καϊλή με την σύλληψή του να αποτελεί «την αρχή συνολικά 16 ερευνών στις Βρυξέλλες και τα περίχωρά τους».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ελέγχθηκαν τα σπίτια αρκετών βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιωματούχων, ενώ ο εντοπισμός περίπου 600.000 ευρώ σε βαλίτσα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, οι αρχές περίμεναν για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν έρευνες και στο σπίτι της. Όπως αναφέρει η Le Soir, στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή βρέθηκαν τσάντες με μετρητά και «το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επιπλωμένο με δώρα που είχαν την υπογραφή της χώρας που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς: μετάλλια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα απ΄το Κατάρ».
«Αυτά τα ευρήματα τα εντοπίζουμε συνήθως σε έρευνες σπιτιών διακινητών ναρκωτικών» αναφέρει πηγή που επικαλείται η Le Soir και προσθέτει ότι «Τα μετρητά είναι σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ύψος του ποσού καθώς τα χρήματα εστάλησαν για ανάλυση στα εργαστήρια. Αλλά από συγκλίνουσες πηγές προκύπτει με συντηρητικές εκτιμήσεις ότι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ στις βαλίτσες του πατέρα της Εύας Καϊλή και 150.000 ευρώ μετρητά στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή».
Στην ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τονίζει ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βελγικής Εισαγγελίας, «συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.
Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες, είχε προσαχθεί την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα Le Soir, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακρόαση.
Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός, είχε επίσης παραπεμφθεί σε ακρόαση. Στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κ. Καϊλή συνελήφθη, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack. Ο σύντροφός της έχει επίσης κατηγορηθεί και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του, όπως και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επισημαίνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, παραμένει επίσης στη φυλακή.
Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.
Έρευνες σε σπίτια Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών
Παράλληλα, έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα και το περιοδικό Knack. Σημειώνουν ότι κατασχέθηκαν το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του, η όλη διαδικασία έγινε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ρ. Μετσόλα, Γιούρι Λάας απάντησε το εξής:
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ' οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ' οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς των Βρυξελλών. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή. Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.
Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.
Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».