Την αισιοδοξία πως η χώρα θα προσελκύσει ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σήμερα γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής», και ανέφερε πως πρόκειται για έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας και πως σήμερα δεν επαναλαμβάνουμε το γνωστό σύνθημα για τις μπουλντόζες του Ελληνικού.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, τα λόγια έγιναν πράξη και υπάρχει χειροπιαστή πραγματικότητα. «Και στο Ελληνικό, το είπαμε και το κάναμε», τόνισε υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πίστεψε σε αυτό το έργο από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι του τόπου λύνοντας τεράστια προβλήματα και ανατρέποντας παρωχημένες νοοτροπίες και βαλτωμένες αντιλήψεις.
Παράλληλα, επισήμανε ότι λύθηκαν τεράστια προβλήματα, υπερβαίνοντας νομικές ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανατρέποντας παρωχημένες νοοτροπίες αλλά και βαλτωμένες αντιλήψεις. «Ένα κουβάρι που τελικά πέτυχαν να ξετυλίξουν τα αρμόδια υπουργεία. Θα μνημονεύσω ξεχωριστά, διότι έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, το υπουργείο Ανάπτυξης, τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση. Το υπουργείο Οικονομικών, τον Χρήστο Σταϊκούρα, το υπουργείο Πολιτισμού, τη Λίνα Μενδώνη, αλλά και τη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας Lamda Development. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλες και σε όλους» είπε.
«Και τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον, με το όραμα του Σπύρου Λάτση να παίρνει σάρκα και οστά. Ένα σχέδιο το οποίο θέλω να σας θυμίσω ότι γεννήθηκε πριν ακόμα μετεγκατασταθεί το αεροδρόμιο και ενώ ακόμα τα αεροπλάνα προσγειώνονταν και απογειώνονταν εδώ, στους διαδρόμους του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού» προσέθεσε.
«Τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον», είπε, ενώ υπενθύμισε ότι η πρώτη συζήτηση για το έργο έγινε στη Βουλή το 2007, το 2014 η κουβέντα άναψε για τα καλά με κυβέρνηση της ΝΔ, μεσολάβησαν πολλές αναβολές, η προηγούμενη κυβέρνηση το αποδέθχηκε το 2016 και ήρθε το καλοκαίρι του 2019 για να ξεκινήσει το έργο. «Εδώ η οικονομική προκοπή πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή, ώστε το όφελος να απλώνεται σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αυτό επιδιώκουμε με κάθε μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο. Φέτος παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, σημειώσαμε ρεκόρ όλων των εποχών στις άμεσες ξένες επενδύσεις και αισιοδοξούμε ότι το ρεκόρ θα σπάσει εκ νέου», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει σημαντικό πλούτο, αυξάνοντας κατά 2,4 μονάδες το ΑΕΠ, θα δημιουργήσει πάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει ώθηση σε δεκάδες κλάδους της ελληνικής παραγωγής, ενώ εκτιμάται ότι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή θα αυξηθούν οι επισκέπτες κατά 1 εκατομμύριο «που θα συρρεύσουν στην περιοχή για να θαυμάσουν το εμβληματικό πάρκο, να επισκεφτούν τους νέους χώρους πολιτισμού, τους χώρους ψυχαγωγίας, αναψυχής, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα καταστήματα».
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ταυτόχρονα, και ίσως αυτό είναι και το πιο σημαντικό, η πρωτεύουσά μας στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα, αξιοποιώντας τις μοναδικές ακτές της και μετασχηματίζοντας το παλιό αεροδρόμιο σε ένα τοπόσημο μίας νέας εποχής, αλλά και σε ένα νέο πόλο έλξης για επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Είναι, όμως, αρκετοί εκείνοι οι οποίοι θα επιλέξουν να μετοικήσουν, να ζήσουν σε αυτή την «έξυπνη» και πράσινη πόλη που γεννιέται μπροστά στη θάλασσα, συνδυάζοντας την ιδιωτική και την κοινοτική χρήση. Γιατί εδώ δεν διαμορφώνεται απλά το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της ηπείρου μας. Θέλω να επιμείνω σε αυτό: εδώ διαμορφώνεται ένα υπόδειγμα αειφόρου αναβάθμισης μίας ολόκληρης περιοχής που μάλιστα οικοδομείται με σεβασμό στην παρακαταθήκη και στη μοναδική ιστορική της ταυτότητα. Όλα τα αρχαία και νεότερα μνημεία του τόπου θα συντηρηθούν και θα ενταχθούν αρμονικά στο πάρκο. Η ιστορική παράδοση του Ελληνικού άλλωστε είναι μακραίωνη».
Είπε, επιπλέον, ότι διαμορφώνεται υπόδειγμα αειφόρου αναβάθμισης όλης της περιοχής και πως όλα τα αρχαία θα συντηρηθούν και θα ενταχθούν αρμονικά στο πάρκο. «Η ανάπλαση θα δώσει την ευκαιρία στο χθες να συνομιλήσει δημιουργικά με το σήμερα και θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο», συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε πως η οικολογική διάσταση του έργου διαπερνά όλες τις εργασίες της παρέμβασης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το έργο δηλώνει και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές τοπίο, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. «Γιατί παρά τα εμπόδια, τα μεγάλα έργα στον τόπο μας προχωρούν. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, το μετρό έφτασε στον γειτονικό Πειραιά. Ενώ απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια η Πολιτεία υψώνει συνεχώς αναχώματα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» είπε συμπληρώνοντας ότι οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται αλλά αντιλαμβάνονται το μέγεθος των προκλήσεων και νιώθουν την κυβέρνηση δίπλα τους, ενώ διαπιστώνουν ότι δεν κάνει βήμα πίσω από το πρόγραμμά της.