ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα

Υπ. Εξωτερικών: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα της

Το υπουργείο με μια αυστηρή ανακοίνωση ξεκαθαρίζει στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη.

Αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στο κρεσέντο απειλών που συνέχισε και χθες η Άγκυρα, αυτή τη φορά με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Με την ανακοίνωση κατηγορείται η Ελλάδα για «παράνομες και προκλητικές ενέργειες» και τονίζεται ότι η Τουρκία «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων του έθνους μας».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, που τόνισε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη, αναφέρει το υπουργείο αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Από την πλευρά της η Τουρκία συνεχίζει να «τραβάει το σκοινί» και να διαμηνύει πως θα υπερασπιστεί «με όλα τα νόμιμα μέσα» τα εθνικά της συμφέροντα απέναντι στις «ολοένα και πιο προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κάλεσε «τους παράγοντες που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο... να επιδείξουν κοινή λογική», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τετράωρη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, το Συμβούλιο επέκρινε τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία -- την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «ανεξήγητη» -- υποστηρίζοντας ότι έρχεται «σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας» και πρέπει να ανακληθεί.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όσον αφορά τη θέση τους στο ΝΑΤΟ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να βρουν άλλον σύμμαχο σαν τη χώρα του, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης, Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σύνδρομο της Κάσου» παραλίγο να τορπιλίσει το καλώδιο Ελλάδας - Ιταλίας

Το BusinessDaily αποκαλύπτει το παρασκήνιο του καλωδίου δεδομένων Ελλάδας - Ιταλίας. Πώς ο GreenMed πήγε να τιναχτεί στον αέρα. Η ασάφεια της Ρώμης, η στιβαρή στάση της Αθήνας και τα επόμενα βήματα ενός σημαντικού γεωπολιτικά έργου.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα προς Άγκυρα: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για το Αιγαίο και την κυριαρχία

Το ΥΠΕΞ απαντά αυστηρά στην Τουρκία, απορρίπτοντας ως αβάσιμους και απαράδεκτους τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για το Χωροταξικό των ΑΠΕ, τονίζοντας ότι η κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρη και διασφαλισμένη από διεθνείς συνθήκες.
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα παράνομα θαλάσσια πάρκα, οι στόχοι της Αγκυρας και η αντίδραση της Αθήνας

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με την χωροθέτηση παράνομων θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η απάντηση της Αθήνας, η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από τα ελληνοτουρκικά.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Αναγκαία νέα εξωτερική πολιτική με στρατηγικό βάθος

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε στο ΕΡΤ News Radio ότι χρειάζεται στρατηγική βάθους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ελλειπή διπλωματία, στη σκιά της νέας αμυντικής συμφωνίας Τουρκίας με Σαουδική Αραβία και Πακιστάν, που ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα Αθήνας για F-35, Τουρκία: Ας «προσγειωθούμε» στην πραγματικότητα

Με προεκλογικό άρωμα, υψηλούς τόνους και σκληρές διαπιστώσεις το κυβερνητικό «ταμείο» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ . Τι λένε ανώτατες διπλωματικές πηγές για F-35, casus belli και τις σχέσεις της Αθήνας ΗΠΑ, Άγκυρας, Ιερουσαλήμ.
Σημαία Τουρκίας και χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία απορρίπτει τις δηλώσεις Νετανιάχου ως εκστρατεία παραπληροφόρησης

Η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ για οργανωμένη παραπληροφόρηση με στόχο να αποσπάσει τη διεθνή προσοχή από τον πόλεμο στη Γάζα, απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε βάρος της Άγκυρας.