Στις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι παρέλαβε δημοσιονομικό κενό 396 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ μετά τις εκλογές, απαντά με δήλωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Σημειώνει μάλιστα, ότι παρά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο αρμόδιος υφυπουργός δεν δέχθηκε να ζητήσει από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να προχωρήσουν στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού». Ακολούθως ζητά «τη συνδρομή του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ώστε, ως ανεξάρτητες αρχές, να γνωμοδοτήσουν για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κατά το χρόνο παράδοσης τον Ιούλιο του 2019, με στόχο την προστασία της συζήτησης γύρω από την πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Χουλιαράκης απαντά επί της ουσίας στους «ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και πλήθους βουλευτών της πλειοψηφίας, πως η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε δημοσιονομικό κενό της τάξης των 396 εκ. ή 0.2 τοις εκατό του ΑΕΠ».
Επισημαίνει δε τα εξής:
«Ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται σε προσωρινές προβλέψεις δημοσιονομικών μεγεθών της 10ης Ιουλίου, οι οποίες διορθώθηκαν-αναθεωρήθηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα (όπως συχνά συμβαίνει στην εκτίμηση δημοσιονομικών μεγεθών υπό συνθήκες αβεβαιότητας) γεγονός που το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να αποσιωπήσει.
Αν πράγματι υπήρχε δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0.2 τοις εκατό του ΑΕΠ, η κυβέρνηση θα όφειλε να λάβει ανάλογα μέτρα δημοσιονομικής συστολής, είτε αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση είτε περιστέλλοντας τις δαπάνες. Άλλος τρόπος εξάλειψης του δημοσιονομικού κενού δεν υπάρχει και τα κενά δεν εξαφανίζονται μόνα τους. Συσταλτική δημοσιονομική πολιτική όμως δεν υπήρξε. Αντιθέτως, από τον Ιούλιο του 2019 ακόμα, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση μειώνοντας τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ κατά 205 εκ ευρώ η 0.1 τοις εκατό του ΑΕΠ.
Η ενδεδειγμένη και ασφαλής οδός εκτίμησης του δημοσιονομικού περιθωρίου που παρέδωσε η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019, είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους, αφού από αυτό αφαιρεθούν τα αποτελέσματα των νομοθετημένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 και μετά (no-policy-change scenario). Πεποίθηση μου είναι, πως το περιθώριο αυτό κινείται σημαντικά πάνω από το στόχο του 3.5 τοις εκατό».