ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ζήτησα και έλαβα πλήρη στήριξη από τους ομολόγους μου

«Έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σχέδιο και το δίκιο με το μέρος μας », τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Ζήτησα και έλαβα πλήρη στήριξη», πρόσθεσε.

Στη στήριξη που έλαβε από τους Ευρωπαίους ομολόγους στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έστειλε, όπως είπε, μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες και όλες της Ελληνίδες, «από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από την Γαύδο έως τον Έβρο», όπως χαρακτηριστικά είπε, έστειλε

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο επιβεβαίωσε απερίφραστα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των ενεργειών της Τουρκίας. «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη απ’ όλους τους ομολόγους μου, την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι «ενημέρωσα αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί για εμάς είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο, και ως προς την ουσία του, γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του γιατί δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι και πρέπει να είναι ανοικτός.

«Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όμως δεν συζητάμε για τις κάμερες και την επικοινωνία. Αν υπάρχει σοβαρός διάλογος και δυνατότητα να κάνουμε πρόοδο, είμαι ανοικτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή με το βαθμό κλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι τέτοιο παραγωγικό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας-Πορτογαλίας σε μεταναστευτικό και Ορμούζ

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων πρέπει να συνδυάζεται με την καταπολέμηση διακινητών και αποτελεσματικές επιστροφές, ευχαριστώντας την Πορτογαλία και αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει περισσότερα με λιγότερα

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσους μάχονται στις δασικές πυρκαγιές και τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πολιτική προστασία. Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία για το μεταναστευτικό και την προστασία συνόρων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Πορτογάλο ομόλογό του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει αύριο στις 12:00 τον Πορτογάλο ομόλογό του Λούις Μοντενέγκρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και επίσημο γεύμα εργασίας των δύο ηγετών.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κρίσιμες οι εκλογές του 2027 ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέδεσε τις εκλογές της άνοιξης του 2027 με την ελληνική προεδρία της ΕΕ, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα διαχειριστεί κρίσιμες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Τελευταία παρέλαση 14ης Ιουλίου για Μακρόν με Ευρωπαίους ηγέτες

Ο Μακρόν προεδρεύει για τελευταία φορά στη στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου στο Παρίσι, με τιμώμενες χώρες την Ουκρανία και τους ευρωπαίους συμμάχους, και ρεκόρ συμμετοχής στρατιωτικών και οχημάτων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Metsola στη Στρογγυλή Τράπεζα του Economist

Ο πρωθυπουργός τόνισε την επιτυχία της συνόδου του ΝΑΤΟ και τη θέση της Ελλάδας στην ελίτ ομάδα μελών λόγω αμυντικών δαπανών. Υπογράμμισε πως τα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση για το ΝΑΤΟ.