ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Η καταγγελία Ανδρουλάκη αύριο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Στην Επιτροπή έχουν κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αύριο στις 2.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα τη διερεύνηση της μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, για παράνομη παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου. Στην Επιτροπή έχουν κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, το άρθρο 43 Α παρ. 2. του ΚτΒ προβλέπει πως «στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ανήκει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Η κυβέρνηση οφείλει, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτημα της επιτροπής, να ενημερώνει την επιτροπή για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος ή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός εκθέτει στην επιτροπή. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση και τον Διοικητή της ΕΥΠ, παρουσία του αρμόδιου υπουργού. Οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και τα μέλη της δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους. Η επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει τα πορίσματα του ελέγχου της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την, κατά τα ανωτέρω, υποχρέωση τήρησης του απορρήτου. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε 55 λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας. Η επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147. Η επιτροπή στο τέλος κάθε συνόδου υποβάλλει έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία καταχωρίζεται στα πρακτικά και για την οποία γίνεται συζήτηση στην Ολομέλεια σε ειδική συνεδρίαση, χωρίς διεξαγωγή ψηφοφορίας, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 137».

 

Tην άμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ακόμη και αύριο, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλακη. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση με την μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη.

Σχετική επιστολή απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητούν την άμεση ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με τις υποθέσεις παρακολουθήσεων. Το αίτημα υπογράφουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή: Νικόλαος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας και Παύλος Πολάκης.

Στο αίτημά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «οι καταγγελίες αυτές δεν αφορούν μόνον τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή το κόμμα του, αλλά πλήττουν στον πυρήνα τους τη δημοκρατία και τις ελευθερίες στη χώρα μας. Η δικαιοσύνη εξετάζει ήδη την υπόθεση, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή όμως οφείλει να ασκήσει τη δική της αρμοδιότητα σε ένα θέμα με προφανή θεσμική σημασία. Αν δεν είναι ασφαλής από παρακολουθήσεις ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη;».

Όπως αναφέρουν, «η καταγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες εμπεριστατωμένες καταγγελίες για τις οποίες και στο άμεσο παρελθόν είχαμε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας "Η Εφημερίδα των Συντακτών", η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας και των σημάτων της ΕΥΠ που δημοσιεύονται, η τελευταία ζητά:

  • Την παρακολούθηση πολιτών που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη συλλογή προσωπικών στοιχείων, επαγγέλματος, αριθμών κινητών τηλεφώνων, λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ιδεολογικού υπόβαθρου των πολιτών.
  • Την παρακολούθηση 12χρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία, που δημοσιεύτηκε το σκίτσο του στην εφημερίδα Le Monde, καθώς και του δημοσιογράφου και του δικηγόρου που συναντήθηκαν με αυτό.
  • Την παρακολούθηση δημόσιου λειτουργού γιατί φέρεται να υπερασπίζεται τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των μεταναστών.
  • Την παρακολούθηση δικηγόρου που ανέλαβε την υπεράσπιση μετανάστη».
  • Αυτά, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «ανησυχητικά και θλιβερά γεγονότα», τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν η χώρα είναι «ξέφραγο αμπέλι»

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ότι τα τηλέφωνά μας παρακολουθούνται από Έλληνες, Τούρκους, Ρώσους και λοιπούς. «Αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός συμφωνούν μαζί του ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι.  Από την αγωνία του να υποβαθμίσει το θέμα, ο βουλευτής της ΝΔ παραγνωρίζει ότι ελέγχθηκαν τα κινητά τηλέφωνα περισσότερων από διακοσίων ευρωβουλευτών και δεκάδων συνεργατών. Μόνο η περίπτωση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη εντοπίστηκε.  Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει να υπερασπίζεται τη Δημοκρατία και τη Διαφάνεια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ρουμπάτης: Γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον Στέργιο Πιτσιόρλα

Ο Γ. Οικονόμου τόνισε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν ήθελε να ασχοληθεί η Εξεταστική με τη δική του περίοδο διακυβέρνησης για να μην αποκαλυφθεί ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε πολιτικά.
Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή σήμερα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή θα διεξαχθεί η διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, αλλά μίλησε και για αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.
malama kyriaki syriza
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκε η Κυριακή Μάλαμα, 31 οι βουλευτές του κόμματος

Όταν οι δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης γίνουν επίσημες με επιστολές τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής τότε το κόμμα θα ισοψηφεί με τους 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας ωστόσο στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζί με το ΠΑΣΟΚ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κακοστημένη η παράσταση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή

«Επί της ουσίας, η κακοστημένη παράσταση του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια απόπειρα επίλυσης των δικών του εσωκομματικών ζητημάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.