Την ανάγκη για καινοτομία, συνεχή προσαρμογή και ανανέωση της ασφαλιστικής βιομηχανίας στις ανάγκες και τις επιταγές των καιρών υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου που σημείωσε παράλληλα ότι αντιστοίχως και η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να προσαρμόζεται στους νέους κινδύνους που αναδύονται, όπως η ταχύτατη δημογραφική γήρανση.
«Ο άνθρωπος τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο οφείλει να προετοιμάζει την άμυνά του έναντι των συνεπειών της επέλευσης κινδύνων. Αυτή είναι η ουσία της ασφάλισης, αυτός είναι και ο λόγος που ο ασφαλιστικός κλάδος επιτελεί διαχρονικά έναν τόσο σημαντικό κοινωνικό ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο «15th Insurance Conference»
Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, «οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αναζήτησαν λύσεις στο πρόβλημα αυτό τα τελευταία 20-30 χρόνια και για όλες θεμελιακό σημείο της λύσης ήταν η αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, μέσω της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, που όχι μόνο αμβλύνει τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος, αλλά ταυτόχρονα καθιστά το ασφαλιστικό σύστημα μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρήσαμε σε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης, με τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας του συστήματος είναι ουσιώδη συμπληρώματα του πρώτου πυλώνα, εφόσον συμβάλλουν στην αύξηση της ασφαλιστικής αποταμίευσης».
Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου συμπλήρωσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου σήμερα είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς, όπως είπε, είναι η σταδιακή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζεται, η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας.
«Η λειτουργία, η εργασία και η δραστηριοποίηση των φυσικών και νομικών προσώπων αυτής της χώρας σε ένα περιβάλλον αυξημένης ασφάλειας και σταθερότητας, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Πολιτείας και εκεί ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται να διαδραματίσει ουσιώδη και κοινωνικά κρίσιμο ρόλο είτε ως συμπλήρωμα στην κοινωνική ασφάλιση είτε ως οδηγός στον κλάδο ζημιών» σχολίασε.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «ότι η κυβέρνηση στηρίζει αμέριστα και ποικιλοτρόπως την ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου. Τον θεωρούμε κρίσιμο παράγοντα ευημερίας της κοινωνίας και προσδοκούμε από όλους αυξημένη εγρήγορση και υπευθυνότητα, όπως ταιριάζει στο ειδικό βάρος και στον ρόλο που προοπτικά καλείται να διαδραματίσει ο κλάδος».