Για δυναμική επάνοδο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, παρά τις σημαντικές δυσκολίες έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ως «σταθμό» για τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται για τη χώρα και για τον ενισχυμένο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως. «Είναι πια (η Ελλάδα) ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατηγικά και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. Η φωνή της ακούγεται και στην Ευρώπη και στον κόσμο και στις ΗΠΑ. Ακούγεται σε όλο το δημοκρατικό κόσμο και το κύρος της έχει αποκατασταθεί μετά τη δεκαετία των μνημονίων. Υπολογίζεται από εταίρους και συμμάχους ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Και υποστηρίζεται ο ρόλος που διαδραματίζει στη νέα εποχή που έχει ξεκινήσει στον κόσμο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «σταθμό» για την «περαιτέρω ενδυνάμωση» της θέσης και του ρόλου της χώρας την «εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη συνάντηση του τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Biden και την «ιστορική» ομιλία στην Ολομέλεια του Κογκρέσου (στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων) των ΗΠΑ. Υπογράμμισε την αποδοχή που είχαν οι θέσεις του πρωθυπουργού και τόνισε ότι αναδεικνύουν «τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, όσο και το «παγκόσμιο κύρος» του πρωθυπουργού.
«Ο πρωθυπουργός κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται, που είναι παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας, που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονες της, στη βάση όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου» είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την προβληματικότητα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τους κινδύνους που δημιουργεί για τη συνοχή του ΝΑΤΟ και ζήτησε να λαμβάνεται υπόψη η στάση της Τουρκίας, στις όποιες αποφάσεις για ζητήματα εξοπλισμών παίρνονται από τις ΗΠΑ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε, ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο Biden να ασκήσει την επιρροή του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Ο κ. Οικονόμου άσκησε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. «Είναι κρίμα, είναι θλιβερό το γεγονός, ότι κόντρα στην παγκόσμια ενθουσιώδη αποδοχή και την υπερκομματική υπερηφάνεια της πλειονότητας των Ελλήνων για την παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε και σε αυτή την περίπτωση στάση ανάξια των περιστάσεων» τόνισε ο κ. Οικονόμου και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Αιχμάλωτος στη μιζέρια, τη μικρότητα και την εμπάθεια που τον χαρακτηρίζει. Δεν κατάλαβε καν, ούτε την ενόχληση της τουρκικής πλευράς, ούτε το θυμό του τουρκικού τύπου. Επιμένει με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί την εθνική εξαίρεση».
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας, λέγοντας: «Η Ελλάδα χαιρετίζει τις ιστορικές αποφάσεις της Φιλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στη συμμαχία. Η ένταξη στην οικογένεια του ΝΑΤΟ άλλων δύο ευρωπαίων εταίρων με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης την ενότητα, αλλά και την εμπέδωση των κοινών μας αξιών. Η Ελλάδα ελπίζει στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και προσβλέπει στη συνεργασία με τις δύο χώρες που θα αποτελέσουν νέα μέλη της συμμαχίας».
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ «είχε επισημάνει, ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φιλανδίας στη συμμαχία συνιστά ιστορική αλλαγή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης».Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση της ανεργίας, αλλά και το νέο κλιματικό νόμο για τον οποίο σημείωσε πως «η Κυβέρνησή μας ολοκλήρωσε τη σχετική προεργασία και προχωρά στη θέσπισή του».
Τέλος, με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σημείωσε πως «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», ενώ εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Κατερίνας Βελλίδη.