Έχουν περάσει 24 μήνες από την τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Τον Μάιο του 2002, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε το πρώτο του τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν, σε μια συνάντηση όπου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιλέξει να τον υποδεχθεί φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία, ενώ είχε αυτοσυστηθεί ως «Μπαϊντενόπουλος», όπως τον αποκαλεί η ομογένεια, θέλοντας να υποδηλώσει τους στενούς δεσμούς του με την Ελλάδα και την ομογένεια.
Ήδη οι διπλωματικές υπηρεσίες των δύο χωρών προετοιμάζουν τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών, για τον επόμενο μήνα, αναζητώντας την κατάλληλη ημερομηνία, αλλά και το εάν θα πρόκειται για ένα τετ α τετ στο Οβάλ Γραφείο ή μία συνάντηση στο περιθώριο της εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως ανέφερε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, στο συνέδριο "City Hub Events" που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, την ίδια στιγμή που κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «είμαστε σε συζητήσεις, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία επιβεβαίωση για συγκεκριμένη ημερομηνία».
Συνάντηση στη σκιά των αμερικανικών εκλογών
Οι διαβουλεύσεις για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον λαμβάνουν χώρα σε πολιτικό χρόνο όπου στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η κούρσα για τις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς ωστόσο δημοσίως να διατυπώνει την προτίμησή της για το αποτέλεσμα της διαφαινόμενης δεύτερης μονομαχίας μεταξύ του Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, πάντως, ότι επί ημερών της διακυβέρνησης Μπάιντεν, οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο, με αποκορύφωμα και το «πράσινο φως» που άναψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση F-35 στην Ελλάδα, αλλά και τη δωρεάν προμήθεια στρατιωτικού πακέτου εξοπλισμού από τις ΗΠΑ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα –όπως αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη έρευνα (Pulse / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)– η πλειοψηφία των πολιτών αποτιμά θετικά τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη χώρα μας, με τους περισσότερους να θεωρούν πως σε ένα υποθετικό σενάριο ελληνοτουρκικής κρίσης θα υπάρξει «διπλωματική και συγκρατημένη» παρέμβαση των ΗΠΑ.
Στην ίδια δημοσκόπηση, καταγράφεται και η σαφής η προτίμηση των Ελλήνων στο πρόσωπο του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν, έναντι του εκ νέου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, με το 36% να απαντά πως εμπιστεύεται περισσότερο τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου και μόνο το 15% τον προκάτοχό του.