ΓΔ: 2560.34 0.91% Τζίρος: 296.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Στο Συμβούλιο των υπουργών μεταφορών της ΕΕ ο Κ. Καραμανλής

Συζητήθηκαν σημαντικά νομοθετικά κείμενα, όπως η αναθεώρηση των δικαιωμάτων των επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών και η επικαιροποίηση των κανόνων της ΕΕ για τα τέλη χρήσης του οδικού δικτύου.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, συμμετείχε χθες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά νομοθετικά κείμενα, όπως η αναθεώρηση των δικαιωμάτων των επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών, ο εξορθολογισμός των μέτρων αδειοδότησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και η επικαιροποίηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τέλη χρήσης του οδικού δικτύου («Ευρωβινιέτα»).

Ειδικά, ως προς το θέμα της «Ευρωβινιέτας», η ελληνική πλευρά - αν και συμφώνησε ρητώς με τους γενικότερους στόχους της προστασίας του περιβάλλοντος που επιδιώκονται και της αρχής «ο ρυπαίνων κι ο χρήστης πληρώνει» - εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις, ως προς το κείμενο που παρουσίασε η φινλανδική Προεδρία, δεδομένου ότι θα αύξανε σημαντικά το μεταφορικό κόστος.

Για τον λόγο αυτό -και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ακολούθησε- η Ελλάδα άσκησε σημαντικές πιέσεις, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά συμβιβαστική λύση. Η αμετακίνητη, όμως, στάση κάποιων κρατών δεν επέτρεψε στο Συμβούλιο να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία, παραπέμποντας τη συζήτηση στο μέλλον.

Παράλληλα, και κατά τη γενική συζήτηση για το μέλλον του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη το ευρωπαϊκό κείμενο που θα εγκριθεί να εγγυάται την κυριαρχία των κρατών μελών επί των υφιστάμενων εθνικών FIRs, και επιπλέον ζήτησε οι όποιες προτάσεις της Κομισιόν να συνοδεύονται από μελέτες αντικτύπου, θέση την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε απόλυτα δεκτή.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Καραμανλής, συνεχάρη τη Ρουμάνα Επίτροπο Μεταφορών, κα Adina-Ioana Vălean, για την ανάληψη των νέων της καθηκόντων.

Επίσης, πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια εξ αυτών ήταν και με την Ιταλίδα Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Paola De Micheli, με την οποία συζήτησαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν της πρόσφατης υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης σταθμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία ΕΕ για ενιαία ασφάλεια στους σιδηροδρόμους με πρωτοβουλία Κυρανάκη

Στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ στη Λευκωσία, συζητήθηκε η ανάγκη για απλούστερες διαδικασίες πιστοποίησης σιδηροδρομικών συστημάτων όπως το ERTMS, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κ. Κυρανάκη.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ουρές στα αεροδρόμια λόγω νέου συστήματος στα σύνορα της ΕΕ, μέτρα εξετάζονται

Η ΕΕ αναγνωρίζει σοβαρά προβλήματα με το νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων EES, που προκαλεί μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις έως 5 ώρες. Αύριο θα γίνει σύσκεψη με την αεροπορική βιομηχανία, ενώ η Κομισιόν στηρίζει τα κράτη μέλη.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας σε Κομισιόν: Απαιτούνται μέτρα για τη λειψυδρία στα νησιά

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν μέτρα για τη λειψυδρία στα νησιά, ενίσχυση υποδομών και νέες τεχνολογίες, ενώ αναδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον κύκλο του νερού.