ΓΔ: 2296.16 3.00% Τζίρος: 314.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:40:44
Φωτο: ΑΠΕ

Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου θα γίνει αύριο στην Αθήνα 

Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών αφορούν την περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας, ενώ θα εστιάσουν στο ουκρανικό και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Τριμερής συνάντηση ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και στην Κύπρο, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στην Αθήνα. Για τη διεξαγωγή της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Πριν από την τριμερή, ο Νίκος Δένδιας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ. Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναμένεται να αφιχθεί περί ώρα 10:40. Στο πλαίσιο του συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο Κυπριακό, στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αφιχθεί περί ώρα 12:55. Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ αναμένεται να καλύψουν την κατάσταση στην Ουκρανία, εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, καθώς και τη στενή ελληνο-ισραηλινή συνεργασία σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν περί τις 15:10. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο περί τις 16:15. Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις υπουργοί αναμένεται επίσης να εξετάσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

   Σημειώνεται πως η αυριανή Τριμερής Συνάντηση έπεται της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εξετάζει ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ για τέλος του πολέμου

Το Ιράν εξετάζει 14σημη ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ, ενώ ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως είναι κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε συμφωνία για πυρηνικό πρόγραμμα με μονοσέλιδο μνημόνιο

Ο Λευκός Οίκος είναι κοντά σε συμφωνία με το Ιράν για τερματισμό του πολέμου και συνομιλίες για τα πυρηνικά, μέσω μνημονίου κατανόησης. Προβλέπεται άρση κυρώσεων και δέσμευση του Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Η στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα δεν στρέφεται κατά Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η δήλωση Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Υπενθύμισε πως η Γαλλία είχε δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά το χτύπημα από το Ιράν.
Αμπάς Αραγκτσί πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Στην Κίνα ο Αραγτσί για συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί, ταξιδεύει στην Κίνα για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του σχετικά με τη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις, ενώ η Κίνα στηρίζει το Ιράν έναντι των αμερικανικών κυρώσεων.
Παλάτι του Ουέστμινστερ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικές κυρώσεις σε όσους στρατολογούν μετανάστες για τον πόλεμο στη Ρωσία

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε 35 άτομα και οργανισμούς που εμπλέκονται στη στρατολόγηση μεταναστών υπέρ της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με κατηγορίες για ανθρώπινο εμπόριο και αποσταθεροποιητικές ενέργειες σε Ευρώπη.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτημα Κωνσταντοπούλου σε Γεραπετρίτη για τους ακτιβιστές της Flotilla

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον ΥΠΕΞ για τη διεθνή ευθύνη της Ελλάδας στην αρπαγή και ομηρία ακτιβιστών του Global Sumud Flotilla και για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ στη ζώνη έρευνας-διάσωσης.