Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ακόμα και για το σύνολο του 2022, εάν χρειαστεί, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή με θέμα: «Πλήρης απραξία της Κυβέρνησης μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας».
Ο υπουργός, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας έναντι των ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επιδοτήσεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο, φθάνει πλέον συνολικά στα 2 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, σε πρόσφατο συμβούλιο με τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε τη δημιουργία ειδικού ταμείου με προυπολογισμό100 δισ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ήδη αναλυτικά σενάρια για παροχή επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγρότες «ακόμα και για ολόκληρο το 2022 αν χρειαστεί».
Μιλώντας για το νέο πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, είπε ότι θα αφορά στην αντικατάσταση ψυγείων και κλιματιστικών, με στόχο την επιδότηση 200 χιλιάδων νοικοκυριών που θα καταφέρουν να εξοικονομήσουν ενέργεια κατά 30% - 70%.
Σταϊκούρας: Τι επηρεάζει τις τιμές της ενέργειας
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος ειδικά στα μέτρα που αφορούν στον τομέα της αντιμετώπισης των ενεργειακών ανατιμήσεων σημείωσε ότι έχουν εφαρμοστεί ήδη βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ το τελευταίο 4μηνο του 2021, στα οποία προστέθηκαν άλλα 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, καλύπτοντας και τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα μέτρα όπως είναι η διευρυμένη κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς και η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον Δεκέμβριο, με την έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους. Παράλληλα, σημείωσε ότι επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες - μέλη συνεργατικών σχημάτων, του έτους 2022.
Εξηγώντας τους λόγους πίσω από την ενεργειακή κρίση σημείωσε πως έχει καταστεί σαφές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ότι οι τιμές ενέργειας, και ειδικότερα αυτές του φυσικού αερίου, οι οποίες αποτελούν και βασικό προσδιοριστικό παράγοντα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, επηρεάζονται από διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.
«Είναι προφανές σε κάθε οικονομικό αναλυτή, ότι οι αυξομειώσεις της γεωπολιτικής έντασης που συνδέεται με συγκεκριμένες διενέξεις, αντανακλάται άμεσα στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, και ειδικά στην αγορά της Ευρώπης» ανέφερε σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας εμπεριέχουν και ένα σχετικά μικρό, αλλά πιο δομικό, στοιχείο, το οποίο προέρχεται από την αύξηση της τιμής δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που αποτελεί αναγκαίο συστατικό της μετάβασης σε ένα κλιματικά διατηρήσιμο ενεργειακό μείγμα, αφού αποθαρρύνει επενδύσεις σε βλαβερές για το κλίμα μορφές ενέργειας και ενθαρρύνει την υποκατάστασή τους από πράσινες μορφές ενέργειας.
«Το αποτέλεσμα αυτής της υποκατάστασης είναι ότι η ομαλοποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων θα οδηγήσει σε πολύ σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας από τα σημερινά τους πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά σε επίπεδα που – για ικανό χρονικό διάστημα – θα είναι υψηλότερα από αυτά που παρατηρούσαμε πριν από την πανδημία», κατέληξε ο υπουργός.
ΚΙΝΑΛ: Αντιμέτωποι με έκρηξη ακρίβειας βρίσκονται οι πολίτες
«Κύριοι υπουργοί, αν συνεχίσετε έτσι, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην μπορείτε να επισκεφτείτε, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ούτε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα βενζινάδικο», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. «Κύριοι της κυβέρνησης, αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και κυρίως απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειες, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση», προειδοποίησε.
Ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι «η ακρίβεια εξελίσσεται στο πιο μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικογένεια» και πρόσθεσε: «Θλίβομαι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως έκανε με την πανδημία, επιχειρεί να μας πείσει ότι -πέρα από αυτό που βλέπουμε και την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες- υπάρχει μία άλλη εικόνα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος και προβάλλει επιχειρήματα που προκαλούν τους πολίτες. Αν συνεχίσετε έτσι, κύριοι υπουργοί, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην μπορείτε να επισκεφτείτε, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ούτε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα βενζινάδικο αφού προχθές η τιμή της αμόλυβδης έφτασε το 1,824 ευρώ, απέχοντας μόλις ενάμισι λεπτό από την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά, το 2012».
Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση αρκείται στον ρόλο του παθητικού θεατή περιμένοντας την αγορά να αυτορυθμιστεί. «Ας σταματήσει η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την επίκληση των διεθνών αυξήσεων, γιατί αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί η κυβερνητική ανεπάρκεια και άγνοια της πραγματικότητας έχει οδηγήσει σε ένταση των συνεπειών στην Ελλάδα, πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε και επεσήμανε ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις υπουργών περί παροδικού φαινομένου ακρίβειας, ακόμα και η διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι με τα 9 ευρώ τη μεγαβατώρα θα απορροφήσει το σύνολο των αυξήσεων του ρεύματος, αναιρέθηκαν από την πραγματικότητα.
«Κύριοι της κυβέρνησης, αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και κυρίως απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειες, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση», προειδοποίησε ο κ. Κατρίνης.
Όπως τόνισε, η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της Κομισιόν και είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις δομικές αδυναμίες του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, διότι σήμερα ανενόχλητοι οι μεγάλοι ιδιώτες πάροχοι μεταφέρουν αυτόματα τις αυξήσεις χωρίς να απορροφούν ούτε στο ελάχιστο μέρος αυτών των αυξήσεων, αν και θα πρέπει και αυτοί να αναλάβουν ένα μέρος του βάρους.