Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή ψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη - Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία», σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος, Πάρι Κουκουλόπουλο.
Όπως ανέφερε, το κόμμα θα στηρίξει μόνο τα θετικά μέτρα, αλλά δεν συμφωνεί με τη συνολική φιλοσοφία του σχεδίου νόμου, επισημαίνοντας πως αντίστοιχη στάση θα κρατούσε και η ΝΔ εάν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τις επιμέρους θετικές διατάξεις είναι ξεκάθαρη. Αναφέρθηκε στη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ, τονίζοντας πως το κόμμα θα πράξει ό,τι θα έκανε και η ΝΔ αν η κυβέρνηση έφερνε προς ψήφιση μέτρα όπως η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού ή το νέο ΕΚΑΣ.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η στήριξη επιμέρους άρθρων δεν συνεπάγεται συμφωνία με το γενικό πλαίσιο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Ο εισηγητής της μειοψηφίας επισήμανε ότι το νομοσχέδιο έχει κρίσιμες παραμέτρους που αφορούν τα εισοδήματα, το δημογραφικό και τον δημοσιονομικό χώρο, παρουσιάζοντας τις εναλλακτικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ειδικότερα, εκτίμησε ότι οι μετρήσιμες επιπτώσεις των μέτρων περιορίζονται κυρίως στις κατηγορίες που σχετίζονται με το δημογραφικό, ενώ υποστήριξε πως το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένα επιδόματα.
Αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε την ανάγκη για ένα σύστημα που να συνδυάζει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Υποστήριξε ότι το παρόν σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και πρότεινε την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με προοδευτικό χαρακτήρα, αντί για οριζόντιες μειώσεις.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε τα στοιχεία της κυβέρνησης σχετικά με το εύρος των ωφελούμενων, σημειώνοντας πως τα πραγματικά οφέλη για πολλές οικογένειες είναι αμελητέα.
Παράλληλα, επέκρινε την κυβερνητική προσέγγιση στη φορολόγηση του κεφαλαίου και τη διαχείριση του δημοσιονομικού χώρου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος με διαφορετικές προτεραιότητες και πολιτικές ανάπτυξης.
Κλείνοντας, ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και όχι μια πολιτική εκτός ορίων, υπογραμμίζοντας πως αυτή αποτελεί την ιδεολογική πυξίδα του κόμματος.