ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή
Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλά από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια συνεδρίασης.

Χαρίτσης: H κυβέρνηση στερεί πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η παύση πληρωμών του ΕΣΠΑ θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που συνδέονται με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις μισθοδοσίες χιλιάδων εργαζόμενων και τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση συνιστά βόμβα στην προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

«Οι πληρωμές του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι πάνω από 1 δισ. και αφορούν κυρίως εργολήπτες μικρών και μεσαίων έργων, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρόγραμμα ενίσχυσης και στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, όπου από τις 37.400 αιτήσεις έχουν γίνει μόλις 80 πληρωμές για το 2020» συνέχισε ο ίδιος. Ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής επιστολές και ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων του κατασκευαστικού κλάδου που κάνουν λόγο για στάση πληρωμών ακόμη και σε τελειωμένα έργα. 

«Ο κ. Μητσοτάκης κι εσείς πανηγυρίζετε για τους ρυθμούς ανάκαμψης μετά την τρομακτική καθίζηση του 2020, αποκρύπτετε όμως την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η πραγματική οικονομία» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζοντάς: «Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα», «τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν ήδη αύξηση 100%» , «η ακρίβεια ροκανίζει την αγοραστική δύναμη ειδικά των πιο ευάλωτων» ενώ «ολόκληρη κλάδοι της οικονομίας λειτουργούν σε καθεστώς ιδιότυπου lockdown, χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση». 

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στον προϋπολογισμό 2022 δεν προβλέπετε το παραμικρό κονδύλι για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία ούτε για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια» ενώ «στο Ταμείο Ανάκαμψης  από  δαπάνες 2,6 δισ. που είχατε προϋπολογίσει ένα χρόνο πριν, τελικά εκτελούνται μόλις 150 εκατ. για το 2021». 

«Το ζήτημα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι τελικά τι φτάνει στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στα νοικοκυριά», τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «Η παύση πληρωμών θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που συνδέονται με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις μισθοδοσίες χιλιάδων εργαζόμενων και τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». 

https://www.youtube.com/watch?v=wyXI4-kqOx8&feature=share&ab_channel=AlexisCharitsis

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήσεις για χαμηλή απορρόφηση ΕΣΠΑ και περικοπές δισεκατομμυρίων

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε 15 ερωτήσεις για χαμηλή/μηδενική απορρόφηση κονδυλίων σε 520 δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027 και για τις περικοπές δισ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο 2026-2029.
Γυναίκα σε εκδήλωση ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν νομοσχέδιο με κοινωνική συμφωνία

Η Μαρία Συρεγγέλα τόνισε στη Βουλή τη σημασία του μέτρου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ασκώντας κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επειδή καταψήφισαν νομοσχέδιο που προέκυψε με σύμφωνη γνώμη όλων των Κοινωνικών Εταίρων.