ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Υπουργείο Εξωτερικών

Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως ότι προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως ευημερεί η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη καθώς αριθμεί 120.000 Έλληνες πολίτες, 127 σχολεία και 260 τεμένη.

Παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να ανεβάσει για ακόμη μια φορά την ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς επιχειρεί να επαναφέρει ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, η χώρα εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Η Τουρκία έχει δείξει την διάθεση να επαναφέρει για ακόμη μια φορά το θέμα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη που πρόσφατα είχε αποτελέσει και σημείο τριβής στη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομόλογού του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Γι αυτό και έχει τον δικό της ρόλο η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σήμερα και αύριο (5-6 Μαΐου 2021), στη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Θράκη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κιράν θα συναντηθεί με τους «Μουφτήδες» της Κομοτηνής και της Ξάνθης, καθώς και τους εκπροσώπους των φορέων και οργανώσεων, και τα μέλη της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, επ’ αφορμής του Ραμαζανιού.

Παράλληλα, θα επισκεφθεί μειονοτικά σχολεία και οθωμανικά μνημεία, ενώ θα πραγματοποιήσει και επίσκεψη στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και θα επιβλέψει τα έργα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Ανατολική Λιβύη

Η Αίγυπτος απορρίπτει την επικύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης και δηλώνει ότι η πράξη αυτή δεν έχει καμία νομική ισχύ για το Κάιρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκολιβυκός πυρετός στην Αθήνα μετά την κύρωση του παράνομου μνημονίου

Η κύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου είναι μια δυσμενής, αλλά αναμενόμενη κίνηση για την Αθήνα, ενώ δοκιμάζει τις σχέσεις με τη Λιβύη. Στήριξη από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου στη Λιβύη

Η Αθήνα απορρίπτει την έγκριση της Βουλής της Λιβύης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, τονίζοντας ότι παραμένει παράνομο και άκυρο και πως θα προβεί σε ενέργειες υπεράσπισης των ελληνικών δικαιωμάτων.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βήματα για επανεκκίνηση της διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, τι ανησυχεί την Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση για την επανέναρξη των ερευνών βυθομετρησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου. Τα αιτήματα της Nexans, ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών, οι γαλλικές διαβεβαιώσεις και η Άγκυρα.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη επιρροής με Τουρκία για την Αίγυπτο: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Δένδια

Στο Κάϊρο ο Νίκος Δένδιας για συνάντηση με τους ομολόγους του από Αίγυπτο και Κύπρο. Η σημασία της Αιγύπτου για την περιφερειακή στρατηγική της Αθήνας, τα διμερή αγκάθια και η μάχη επιρροής με την Άγκυρα.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Τουρκία ενισχύουν τη συνεργασία για ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται στενά για την ασφάλεια της ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ. Η Άγκυρα πρότεινε στη Μόσχα τρόπους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.