ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
tourkia
Φώτο: Shutterstock

Τ. Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία θέλει να σκηνοθετήσει ένταση στο Αιγαίο

Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, σημειώνει πως η Τουρκία προσπαθεί να κάνει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το τραπέζι των διερευνητικών επαφών.

Το γεγονός πως «με την NAVTEX του Τσεσμέ, η Τουρκία προκαλεί μια αχρείαστη και σκηνοθετημένη ένταση στο Αιγαίο», επιχειρώντας «να απεμπλακεί από το παρόν πλαίσιο των διερευνητικών επαφών» επισημαίνει ο βουλευτής Σερρών ΝΔ, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», προσθέτει ότι η Άγκυρα προσπαθεί να εξωθήσει την Αθήνα σε ενδεχόμενη αποχώρηση, καθώς «επιθυμεί ένα χαλαρό πλαίσιο συζήτησης, πολιτικά αναβαθμισμένο, με πλουσιότερη θεματολογία, πέραν της μοναδικής διαφοράς μας, δηλαδή του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». Επιπλέον εκτιμά ότι η πρόκληση της Άγκυρας αποσκοπεί στον εκφοβισμό της Αθήνας και στην αποθάρρυνσή της από την άσκηση των δικαιωμάτων της, καθώς η μη επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο παραμένει προτεραιότητα της Τουρκίας.

Ο βουλευτής Σερρών σημειώνει ότι η ενεργητική διπλωματία της Ελλάδας αποτελεί την κύρια αιτία που ώθησε την Τουρκία σε αυτή την όξυνση, και αναφερόμενος στο πρόσφατο Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα εξηγεί ότι η Άγκυρα «"διαβάζει" λανθασμένα αυτές τις ελληνικές πρωτοβουλίες και τις εκλαμβάνει ως κινήσεις οικοδόμησης ενός αντιτουρκικού μπλοκ χωρών». Στις αιτίες της νευρικότητας που επικρατεί στη γειτονική χώρα, προσθέτει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, «η Ουάσιγκτον επαναφέρει την παραδοσιακή διπλωματία και θέτει τα ζητήματα δημοκρατίας ως προϋπόθεση για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τους συμμάχους της», καθώς και την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας.

«Στο κλίμα αυτό, η Ελλάδα παραμένει ο αξιόπιστος και υπεύθυνος πόλος της περιοχής. Ορθώς εμμένει στο συμφωνηθέν πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, εκπέμποντας μήνυμα σοβαρότητας και αυτοπεποίθησης. Επιμένει στην ανάγκη καλλιέργειας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως θα επιμένει και στην διασύνδεση των ελληνοτουρκικών με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη πραγματικά να συνεργαστεί για τη σταθερότητα στη γειτονιά και ότι μπορεί να συνεργάζεται ειρηνικά με τη Δύση, στη βάση του διεθνούς δικαίου» τονίζει καταλήγοντας ο κ. Χατζηβασιλείου .

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στο επίκεντρο Ζελένσκι-Ερντογάν η ασφάλεια και τα ενεργειακά έργα

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι με τον Ερντογάν συμφώνησαν σε νέα βήματα συνεργασίας για την ασφάλεια, με ομάδες εργασίας να οριστικοποιούν λεπτομέρειες, δίνοντας έμφαση σε τεχνογνωσία και κοινά έργα υποδομής φυσικού αερίου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι για συνομιλίες με τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα συνεχίζει συνομιλίες για εκτόνωση της κρίσης με το Ιράν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Τουρκία διατηρεί επαφές για αποκλιμάκωση του πολέμου και δεν εγκρίνει ούτε τις επιθέσεις κατά του Ιράν, ούτε τα αντίποινα του Ιράν σε χώρες της περιοχής.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση Φρουρών Επανάστασης σε κέντρο Oracle στο Ντουμπάι

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν ευθύνη για κυβερνοεπίθεση σε κέντρο δεδομένων της Oracle στο Ντουμπάι, ενώ ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν επίθεση και σε εγκαταστάσεις της Amazon στο Μπαχρέιν, μέσα σε αυξανόμενες εντάσεις στη Μ. Ανατολή.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σελέκ: Καταγγελία για «παρωδία» μετά την έβδομη αναβολή της δίκης στην Τουρκία

Για έβδομη φορά αναβλήθηκε η δίκη της γαλλοτουρκάλας κοινωνιολόγου Πινάρ Σελέκ στην Τουρκία, η οποία κατήγγειλε «παρωδία δικαιοσύνης». Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Σεπτεμβρίου μετά από σύντομη συνεδρίαση.