Στην έκδοση των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού που πρότεινε πρώτη η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία και για τον τρόπο που θα χρησιμοποιούνται τα πιστοποιητικά για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων, θέμα κρίσιμης σημασίας για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφεραν πως οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν πως θα εκδοθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όμως δεν έχουν συμφωνήσει για το πως θα χρησιμοποιούνται, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το αν θα είναι διαβατήριο για μετακινήσεις.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των ηγετών αναγνωρίζεται η ανάγκη συντονισμού για την αντιμετωπίση της πανδημίας όπως και η ανάγκη να παραμείνουν προς το παρόν περιορισμένα τα ταξίδια που δεν γίνονται για αναγκαίους σκοπούς. Επιπλέον, τονίζεται οτι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών, μέσα από τις προσπάθειες της Κομισιόν για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας εμβολίων. Σχετικά με το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, το ανακοινωθέν περιλαμβάνει μια ολιγόλογη αναφορά όπου σημειώνεται η ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας κοινής αντίληψης, ενώ οι ηγέτες δηλώνουν πως θα επανέλθουν στη συζήτηση αυτού του θέματος.
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, τα πρωτόκολλα για την έκδοση των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών έχουν ήδη γίνει διαθέσιμα στα κράτη μέλη και εκτιμάται ότι μέσα σε τρεις μήνες μπορούν να εκδοθούν. Τα πιστοποιητικά θα μπορούν να ενσωματώνουν και άλλες πληροφορίες, όπως τα στοιχεία για τεστ Covid που έχουν γίνει στον κάτοχο του πιστοποιητικού, ή το αν έχει ήδη νοσήσει από τον κορονοϊό.
Γαλλία και Γερμανία είχαν εκφράσεις τις αντιρρήσεις τους για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, επειδή θεωρούν ότι αυτό θα δημιουργούσε de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισήγαγε διακρίσεις σε βάρος όσων πολιτών δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εμβολιασθούν. Επίσης, τίθενται σοβαρά νομικά ζητήματα, αφού όσοι θα βρεθούν τελευταίοι στη σειρά των εμβολιασμών ενδεχομένως να υποστηρίξουν ότι περιορίζεται άδικα το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση. Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει σθεναρά την πρόταση για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά μαζί με άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου.
Όπως ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν οτι είναι απαραίτητα τα πιστοποιητικά, καθώς «όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας πως για να δημιουργηθεί η βάση για αυτά τα έγγραφα θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη
Την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι «αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», ενώ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.
Επίσης, επανέλαβε με έμφαση, ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά «θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα». Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.